Τουσέν: Στις 18 Ιουνίου θα ξέρουμε αν το χρέος της Ελλάδας είναι τοξικό και μη βιώσιμο

Τουσέν: Στις 18 Ιουνίου θα ξέρουμε αν το χρέος της Ελλάδας είναι τοξικό και μη βιώσιμο
Η πρώτη εκτίμηση αν το χρέος της Ελλάδας είναι παράνομο, τοξικό και μη βιώσιμο θα γίνει στις 18 Ιουνίου ήλωσε ο επιστημονικός συνεργάτης της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους της Βουλής Ερίκ Τουσέν, κατά την συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχο.

Ο Ερίκ Τουσέν επισήμανε το δικαίωμα της ελληνικής πλευράς για μονομερή αναστολή πληρωμής του χρέους λόγω ανθρωπιστικής κρίσης και σημείωσε πως από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις προκύπτει ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους είναι παράνομο, τοξικό και μη βιώσιμο.

Επισήμανε ακόμα πως ο τρόπος με τον οποίο έχει γίνει η διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους συνιστά παραβίαση των βασικών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεδομένου ότι η ασκούμενη πολιτική προκάλεσε ανθρωπιστική κρίση. Η δανειακή σύμβαση, είπε χαρακτηριστικά, και τα μνημόνια παραβιάζουν τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ελληνικό Σύνταγμα.

Ο κύριος Ήσυχος σημείωσε πως με δεδομένο το πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής πραγματικότητας, πρέπει το ζήτημα του δημόσιου χρέους να το βλέπουμε πρώτα με πολιτικά κριτήρια και μετά να εξετάζουμε τους αριθμούς.

Πρόσθεσε ακόμα πως απαραίτητη προϋπόθεση και όρος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι η ενεργοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σχετικά με το έργο της Επιτροπής τόνισε πως από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας θα δοθούν όλα αυτά τα στοιχεία που αφορούν τις συμφωνίες για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ