«Ανεπιθύμητος» ο Στουρνάρας, λένε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

«Ανεπιθύμητος» ο Στουρνάρας, λένε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Διπλά εκτεθειμένος βρίσκεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μετά την παραδοχή ενός εκ των παραληπτών του e-mail που απεστάλη από το τμήμα επικοινωνίας της τράπεζας με επιλεγμένα οικονομικά στοιχεία έτσι ώστε να εμφανίζεται μια εικόνα "κατάρρευσης" όσο κρατούν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Την παραίτηση του Διοικητή της τράπεζας της Ελλάδας ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Πετράκος. "Ο κ. Στουρνάρας θα έπρεπε για λόγους ευθιξίας να είχε παραιτηθεί" δήλωσε στον Alpha fm, αναφερόμενος στο e-mail που αποκάλυψε η Εφημερίδα των Συντακτών.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε μιλώντας στον "Αθήνα 9,84" ο βουλευτής Δημήτρης Βίτσας: «Η φράση "υπονομεύει την εθνική προσπάθεια" είναι μεγάλη κουβέντα, για να την πω. Λέω όμως ότι υπάρχει πρόβλημα, ο καθένας κρίνεται με βάση την δουλειά που κάνει" δήλωσε αναφερόμενος στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και πρόσθεσε: ότι εκτός από το θέμα με το e-mail θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις από τον κ. Στουρνάρα και για το λογαριασμό του ΔΝΤ στην Τράπεζα της Ελλάδας, μέσω του οποίου αποπλήρώθηκε η δόση στο Ταμείο χθες. Είπε πως ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε εκ των υστέρων την κυβέρνηση για το θέμα και συμπλήρωσε:

"Βεβαίως ενημέρωσε την τελευταία εβδομάδα, αλλά αυτός ο λογαριασμός δεν εμφανίστηκε την τελευταία εβδομάδα. Σας πάω λίγο πίσω και πρέπει να πω ότι την πρώτη ενημέρωση δεν την είχαμε από την Ελλάδα. Αναφέρθηκε, για πρώτη φορά, τον Απρίλιο, από την κ. Λαγκάρντ». Πρόσθεσε πως "το θέμα είναι ότι αυτός ο λογαριασμός έπρεπε να είναι γνωστός από τις 26 Ιανουαρίου 2015. Αλλά υπάρχει και πρόβλημα σε σχέση με όλη αυτή την διαδικασία (της αποστολής του email), η οποία έχει διαψευστεί, επανήλθε σε αυτή η "Εφημερίδα των Συντακτών", και γράφει σήμερα η "Αυγή" ότι υπάρχει κεντρικό ζήτημα".

Αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης μιλώντας στον Alpha fm άφησε αιχμές για τον κ. Στουρνάρα και για άλλα στελέχη της κρατικής μηχανής, λέγοντας ότι "δεν παρέχουν στην κυβέρνηση τη βοήθεια που πρέπει"."Δεν είναι εχθροί, ούτε 5η φάλλαγα, αλλά είναι αντίπαλοι" είπε ο κ Βούτσης σημειώνοντας ότι φαινόμενα τέτοια λόγω διαφωνιών με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση υπάρχουν και σε άλλους τομείς όπως το Γενικό Λογιστήριο, ο ΣΟΕ, Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων κ.α.

Το θέμα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ξεκίνησε από δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών για e-mail που είχε φύγει από το γραφείο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος". Το δημοσίευμα διαψεύστηκε το Σάββατο το απόγευμα από την Τράπεζα.

Χθες όμως οι αποδέκτες του e-mail στον ιστότοπο the Toc επιβεβαίωσαν ότι το παρέλαβαν, εγείροντας παράλληλα θέμα υποκλοπής της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Το ζήτημα ετέθη χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, κατά την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ανέφερε ότι "εναπόκειται στην Τράπεζα της Ελλάδος να διασφαλίσει την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία της Τράπεζας".

Σημείωσε ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να κάνει αυτού του τύπου την έρευνα, για το αν υπήρξε υποκλοπή, αντίθετα, είπε, είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να απαντήσει εάν και πόσο ευσταθεί αυτό το δημοσίευμα, και αυτό έκανε. Υπογράμμισε δε, ότι η κυβέρνηση καλείται να παίρνει θέση πάνω σε εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα και έτσι σχολίασε και το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

Επισήμανε, πάντως ότι προφανώς η κυβέρνηση είναι εναντίον οποιασδήποτε μορφής υποκλοπής. Στο ζήτημα αναφέρεται και η σημερινή "Αυγή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Υπόλογος ο Στουρνάρας", ενώ στο άρθρο υποστηρίζει ότι "είναι διπλά εκτεθειμένος ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ