Τσίπρας:«Τέσσερα είναι τα σημεία διαφωνίας:στα εργασιακά, στο ΦΠΑ, στο ασφαλιστικό και δημόσια περιουσία»

Τσίπρας:«Τέσσερα είναι τα σημεία διαφωνίας:στα εργασιακά, στο ΦΠΑ, στο ασφαλιστικό και δημόσια περιουσία»
Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε πεπεισμένος πως η Ευρώπη «δεν θα επιλέξει το μονοπάτι του "ανήθικου και βάρβαρου" οικονομικού εκβιασμού, αλλά ότι θα γεφυρώσει τις διαφορές της με την Ελλάδα».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε, η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά σε όλα τα επιμέρους πεδία διαπραγμάτευσης, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα, προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση, ένας έντιμος συμβιβασμός που, όπως είπε, «θα σέβεται τόσο τη πρόσφατη λαϊκή εντολή, όσο όμως και το πλαίσιο λειτουργίας της Ευρωζώνης».

Ο πρωθυπουργός είπε, μάλιστα, πως «παρά τις κακοφωνίες και τις αλλοπρόσαλλες διαρροές και δηλώσεις των τελευταίων ημερών από την άλλη πλευρά», παραμένει σταθερά αισιόδοξος για συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα», καθώς, «γνωρίζει ότι η Ευρώπη «έχει μάθει να ζει μέσα από τις διαφωνίες της, να συνθέτει προωθητικά και να προχωράει».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα σημεία σύγκλισης και επαφής των δύο πλευρών είναι ήδη πάρα πολλά «και συγκροτούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η συμφωνία» και υποστήριξε πως σε σύγκριση με την αφετηρία, έχει γίνει αξιόλογη πρόοδος σε σειρά θεμάτων.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο Reuters ο κ. Τσίπρας, έχει υπάρξει πρόοδος
όσον αφορά στην βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την ενίσχυση της αυτονομίας του, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αποτελεσματικότητα των διοικητικών υπηρεσιών αλλά και για φορολογικές παρεμβάσεις.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι παραμένουν τέσσερα σημεία διαφωνίας στα πεδία των εργασιακών σχέσεων, στο ασφαλιστικό, στην αύξηση του ΦΠΑ αλλά και στη φιλοσοφία για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Πάντως, θέλοντας να είναι σαφής -όπως χαρακτηριστικά είπε- ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν πρόκειται για αδυναμία τεχνικής προσέγγισης, αλλά για πολιτική διαφωνία που, όπως ανέφερε, «όλοι γνώριζαν εκ των προτέρων στο βαθμό που αναγνώριζαν και εξακολουθούν να αναγνωρίζουν ότι ο συμβιβασμός που επιδιώκουμε θα σέβεται τη σαφή εντολή του ελληνικού λαού έτσι όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου».

Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού στο Reuters:

«Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά σε όλα τα επιμέρους πεδία διαπραγμάτευσης, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα, προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση, ένας έντιμος συμβιβασμός με τους εταίρους μας. Ένας συμβιβασμός που θα σέβεται τόσο τη πρόσφατη λαική εντολή όσο όμως και το πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης.

Τα σημεία σύγκλισης και επαφής των δύο πλευρών είναι ήδη πάρα πολλά και συγκροτούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η συμφωνία μας.

Σε σύγκριση με την αφετηρία έχει γίνει αξιόλογη πρόοδος σε σειρά θεμάτων που αφορούν την βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την ενίσχυση της αυτονομίας του, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αποτελεσματικότητα των διοικητικών υπηρεσιών αλλά και για φορολογικές παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν ένα κατάλληλο πρωτογενές πλεόνασμα για το τρέχον έτος δίχως να επιβαρύνουν την κοινωνική πλειοψηφία αλλά κατανέμοντας τα βάρη σε αυτούς που αποδεδειγμένα έχουν υψηλή φοροδοτική ικανότητα.

Παραμένουν, βεβαίως, τέσσερα σημεία διαφωνίας στα πεδία των εργασιακών σχέσεων, στο ασφαλιστικό, στην αύξηση του ΦΠΑ αλλά και στη φιλοσοφία για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Θέλω να είμαι σαφής: Δεν πρόκειται εδώ για αδυναμία τεχνικής προσέγγισης αλλά για πολιτική διαφωνία, που, όμως, όλοι γνώριζαν εκ των προτέρων στο βαθμό που αναγνώριζαν και εξακολουθούν να αναγνωρίζουν ότι ο συμβιβασμός που επιδιώκουμε θα σέβεται τη σαφή εντολή του ελληνικού λαού έτσι όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Παρά τις κακοφωνίες και τις αλλοπρόσαλλες διαρροές και δηλώσεις των τελευταίων ημερών από την άλλη πλευρά, παραμένω σταθερά αισιόδοξος για συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα. Γιατί γνωρίζω ότι η Ευρώπη έχει μάθει να ζει μέσα από τις διαφωνίες της, να συνθέτει προωθητικά και να προχωράει.

Είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη των δημοκρατικών παραδόσεων και του Διαφωτισμού δεν θα υποκύψει σε ακραίες φωνές κάποιων, δεν θα επιλέξει τον δρόμο ενός ανήθικου και στυγνού χρηματοδοτικού εκβιασμού, αλλά το δρόμο της γεφύρωσης των διαφορών, το δρόμο της σταθερότητας και του αμοιβαίου σεβασμού, πάνω από όλα στη δημοκρατία, προς όφελος του κοινού ευρωπαϊκού μας μέλλοντος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ