Guardian:«Ο Αλέξης Τσίπρας κινδυνεύει να καταστεί ο "χρήσιμος ηλίθιος" του Πούτιν»

Guardian:«Ο Αλέξης Τσίπρας κινδυνεύει να καταστεί ο "χρήσιμος ηλίθιος" του Πούτιν»
Πυρά εξαπολύει ο Guardian κατά του Αλέξη Τσίπρα για την επίσκεψη του στη Μόσχα, τονίζοντας ότι δεν είναι κάκο να κάνει κάποιος ταξίδι στη Μόσχα, το κακό όμως είναι τι θα πει εκεί.

Σε άρθρο της δημοσιογράφου Natalie Nougayrede του Guardian τονίζεται πως ο έλληνας πρωθυπουργός κινδυνεύει να καταστεί ο «χρήσιμος ηλίθιος» του Πούτιν.

«Δεν υπάρχει τίποτα λάθος με το ταξίδι στη Μόσχα, αυτές τις ημέρες, ειδικά για έναν ευρωπαίο πολιτικό. Το πρόβλημα είναι αυτό που θα πει, ή θα κάνει, όταν θα είναι εκεί. Ο κίνδυνος δεν είναι να καταλήξει στη φυλακή - η Ρωσία δεν είναι η Βόρειος Κορέα» γράφει το άρθρο.

Σύμφωνα με το Guardian ο Τσίπρας έχει πολλούς λόγους που αποφάσισε αυτό το ταξίδι. Η Ελλάδα είναι βαθιά απομονωμένη από την Ευρώπη. Η οικονομική της κατάσταση είναι δραματική, ψάχνει χρήματα για να αποπληρώσει δάνεια, τα μετρητά της τελειώνουν και δεν έχει καταφέρει να συνάψει συμφωνία με τους δανειστές της. Και μπορεί, επισήμως, η ελληνική κυβέρνηση να δηλώνει πως δεν επιδιώξει να λάβει χρήματα από τη Μόσχα, ωστόσο δεν θα πει «όχι» αν της προσφερθούν.

Είναι προφανές πως η Ελλάδα και η Ρωσία θέλουν να «πατήσουν» στους παλαιούς και αναντίρρητους ιστορικούς δεσμούς τους.

«Θα στοιχημάτιζα πως ο Τσίπρας θα ξαναπάει στη Μόσχα, στις 9 Μαΐου, για τον εορτασμό της 70ης επετείου από το τέλος του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου. Τη στιγμή που η Μέρκελ και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να μην παραστούν, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία», αναφέρει η δημοσιογράφος.

Το ερώτημα που αναφύεται είναι το εξής: προτίθεται η Ελλάδα να προσφέρει τον εαυτό της στη Ρωσία; Η απάντηση που δίνει το άρθρο είναι «πιθανώς, όχι». Και εξηγεί: «Ακόμη και να το ήθελε η Αθήνα, η Μόσχας δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Εξ ου και οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προσπαθούν να υποβαθμίσουν το ταξίδι, με πρώτη την Μέρκελ που το θεωρεί δευτερεύουσας σημασίας. Η Ρωσία πέφτει ολοένα και περισσότερο σε ύφεση. Οι κυρώσεις και η πτώση της τιμής του πετρελαίου την έχουν γονατίσει. Από την άλλη, η Ελλάδα έχει μπροστά της το βουνό του χρέους και των αποπληρωμών προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. «Για τον Πούτιν είναι πιο σημαντικό να βρει χρήματα για να πληρώσει συντάξεις και μισθούς στο εσωτερικό, από το να οργανώσει αερογέφυρα που θα μεταφέρει χρήματα στην Ελλάδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ