Παρέμβαση Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής για την ανθρωπιστική κρίση

Παρέμβαση Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής για την ανθρωπιστική κρίση
Την αντίφαση που δημιουργεί από την μία πλευρά η αποδοχή ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και από την άλλη «όταν προσπαθείς να διασώσεις την κοινωνία και ψηφίζεις στη Βουλή νομοσχέδιο να σε κατηγορούν για μονομερή ενέργεια» επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής. Είχε προηγηθεί ομιλία του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου που είπε ότι πρέπει «να βρούμε κονδύλια» για τον σκοπό αυτό.

Ειδικότερα, ο Μ. Σουλτς στην ομιλία του, στη Σύνοδο Κορυφής, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και πρέπει να βρούμε κονδύλια. Είναι πολύ λογικό τόνισε που η Ελλάδα πέρασε μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε το λόγο για να επισημάνει το πόσο αντιφατικό είναι από τη μια να δέχεσαι ότι υπάρχει ανθρωπιστική –στο κορυφαίο θεσμό της Ευρώπης- και από την άλλη όταν προσπαθείς να διασώσεις την κοινωνία και ψηφίζεις στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση να σε κατηγορούν για μονομερή ενέργεια.

«Υπάρχει αντίθεση», τόνισε o Αλέξης Τσίπρας, «ανάμεσα σε πολιτικό επίπεδο, στο οποίο αναζητείται λύση και σε εκπροσώπους θεσμών που σηκώνουν κόκκινες κάρτες. Αυτή η αντίθεση πρέπει να αρθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Εξήγησε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ότι είναι αυτή η αντίθεση που δεν αφήνει την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου να προχωρήσει και είναι αυτός ο λόγος που ζήτησε τη σημερινή συνάντηση για την οποία δεσμεύθηκε ότι θα ενημερώσει όλο το σώμα αύριο Παρασκευή.

Τι ζητάει η Αθήνα

Ο κ. Τσίπρας στη σημερινή συνάντηση με τους «ισχυρούς της Ευρώπης», σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιδιώξει:

* Την επαναβεβαίωση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, όπως τουλάχιστον την αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση. «Επιμένουμε σε αυτήν, θέλουμε να τηρηθεί, ωστόσο απαιτείται αποσαφήνιση ορισμένων αναφορών της», έλεγε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, εξηγώντας πως «οι θεσμοί πρέπει να καταλάβουν ότι δεν συζητάμε την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του προγράμματος. Κάτι που δεν δείχνουν να έχουν καταλάβει τα τεχνικά κλιμάκια των Βρυξελλών, τα οποία κινούνται στη λογική του προηγούμενου προγράμματος».

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας αργά το βράδυ στην τηλεόραση του Alpha. «Ενας τεχνικός υπάλληλος (Κοστέλο) έστειλε επιστολή και ζητούσε να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας και να αποφασίζει ποια νομοσχέδια θα ψηφιστούν», σημείωσε. Έκανε δε λόγο για «ένα θετικό σενάριο και για εμάς και για τους εταίρους. Να ακουμπήσουμε στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου». Επίσης κατήγγειλε επικοινωνιακό πόλεμο από ορισμένους, που συνοδεύτηκε από μια προσπάθεια χρηματοπιστωτικής ασφυξίας.

* Κορυφαίο βέβαια ζήτημα για την κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση της χρηματοδοτικής ασφυξίας της χώρας. Και μπορεί χθες με κατεπείγουσα τροπολογία του το υπουργείο Οικονομικών να πήρε 900 εκατομμύρια ευρώ από το ΤΧΣ και η ΕΚΤ να αποφάσισε να αυξήσει το όριο του ELA κατά 400 εκατ. ευρώ, όμως τα μέτρα αυτά μόνο προσωρινή λύση δίνουν, κάτι που ξέρουν καλά και στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει στους συνομιλητές του το ζήτημα αύξησης του πλαφόν έκδοσης εντόκων γραμματίων, καθώς και της επιστροφής των κερδών 1,9 δισ. ευρώ, από τα ελληνικά ομόλογα που κρατά η ΕΚΤ. «Ζητάμε πολιτική διαπραγμάτευση και χρηματοδότηση. Η χώρα υφίσταται μια πίεση χωρίς λόγο μετά τη συμφωνία του Eurogroup», σημείωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης (Mega).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ