37 χρόνια φυλακή στον Βεργή για καταπάτηση στη λίμνη Μαραθώνα

37 χρόνια φυλακή στον Βεργή για καταπάτηση στη λίμνη Μαραθώνα
Βαριά καμπάνα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρόεδρο των «Ελλήνων Οικολόγων» Δημ. Βεργή για υπόθεση καταπάτησης

χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων κοντά στη λίμνη Μαραθώνα, η αξία της οποίας εκτιμάται ότι ξεπερνά τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ.

Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε κάθειρξη 37,5 ετών, χωρίς αναστολή, και χρηματικό πρόστιμο 150.000 ευρώ ενώ του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Ο «οικολόγος» Δημ. Βεργής δεν ήταν στο δικαστήριο για να ακούσει την απόφαση αφού είχε επιλέξει- όπως είχε δικαίωμα από το νόμο- να εκπροσωπηθεί από το δικηγόρο του. Έτσι, μετά την καταδίκη του αν δεν εμφανιστεί αυτοβούλως θα αναζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να οδηγηθεί στη φυλακή όπου θα εκτίσει την ποινή του.

Βαριές «καμπάνες» για την ίδια υπόθεση, αλλά με αναστολή, επέβαλε το δικαστήριο στον πρώην δασάρχη Πεντέλης, Νίκ. Παπακώστα, και τον συγκατηγορούμενό του κ. Κατογιαννάκη. Ο πρώτος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών και πρόστιμο 5.000 ευρώ και ο δεύτερος σε 10 χρόνια και πρόστιμο 3.000 ευρώ. Οι κατηγορούμενοι, πάντως, στις απολογίες τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Την ίδια ώρα, το δικαστήριο αθώωσε τον εφοριακό και τότε στέλεχος της Κτηματικής Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής Εμμ. Δρακάκης αλλά και τον κ. Βλάχος.

Η υπόθεση αφορά ακίνητα συνολικής έκτασης 452.000 τ.μ., την οποία εμφανίζεται να διεκδικούσε ο Δημ. Βεργής στην περιφέρεια Σπατατζικίου Αγ. Στεφάνου Αττικής για λογαριασμό του ιδίου και του πολιτικού του κόμματος. Σύμφωνα με την κατηγορία οι επίμαχες εκτάσεις όχι μόνο ήταν δασικές ή αναδασωτέες, αλλά ανήκαν στο ελληνικό Δημόσιο και στην ΕΥΔΑΠ, παρά το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος πολιτευτής υποστήριζε το αντίθετο.

Ο Δημ. Βεργής εμφανίζεται – κατά το κατηγορητήριο- να προέβαλε «ανύπαρκτα δικαιώματα κυριότητας», ενώ οι κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν πλαστογραφήσει έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία οι εκτάσεις δεν ήταν δασικές. Μάλιστα, οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι φέρονται να συνέταξαν, μεταξύ άλλων, και εκθέσεις οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν το 1999 σε αγωγή του Δημ. Βεργή κατά του Δημοσίου, με την οποία ο πρόεδρος και ιδρυτής των «Ελλήνων Οικολόγων» διεκδικούσε 42.800 τ.μ. από την συγκεκριμένη περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ