Πώς ο Αντώνης Σαμαράς γοητεύει το Βερολίνο

 Πώς ο Αντώνης Σαμαράς γοητεύει το Βερολίνο
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός γοητεύει κατά το ταξίδι του στο Βερολίνο και μιλάει για ‘θεαματικό comeback’ της χώρας του" επισημαίνει σε δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

«Το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού είναι ότι ‘η Ελλάδα ζει’, ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να ξανακούσει για ‘Grexit’, αλλά προτιμά να μιλά ανάκαμψη» τονίζει η εφημερίδα και προσθέτει ότι «καθώς αυτή η επιστροφή δεν είναι αισθητή στην Αθήνα και στο Βερολίνο, ο κ. Σαμαράς αξιοποιεί το συνέδριο για μια επίθεση γοητείας».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, βασικός στόχος του πρωθυπουργού είναι η απομείωση του χρέους, «αν και ο ίδιος δεν χρησιμοποίησε αυτή την έκφραση, αλλά προτιμά να παραπέμπει στην υπόσχεση των ευρωπαίων ομολόγων του το 2012 -σύμφωνα με αυτήν, οι χώρες της Ευρωζώνης θα ασχοληθούν με το θέμα του ελληνικού χρέους όταν η Αθήνα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα». Η ώρα της αλήθειας, τονίζεται, θα έλθει τον Απρίλιο του 2014, όταν η Eurostat θα δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία των χωρών της Ευρωζώνης για το 2013 και τότε θα επισημοποιηθεί το πλεόνασμα.
«Εάν ήταν στο χέρι του κ. Σαμαρά, θα ζητούσε την ίδια μέρα από τους εταίρους άφεση του χρέους» εκτιμά η εφημερίδα και παρατηρεί ότι αυτό ακριβώς θέλει να αποτρέψει η κυρία Μέρκελ, καθώς φοβάται ότι μια τέτοια παραχώρηση θα ενίσχυε στις επικείμενες ευρωεκλογές τους πολεμίους του ευρώ του κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD).
Ο κ. Σαμαράς επιχειρηματολογεί αντίστροφα: «Μόνο εάν οι εταίροι στην Ευρωζώνη υποχωρήσουν εγκαίρως, θα αποτραπεί στην Ελλάδα η νίκη του λαϊκιστή Τσίπρα στις ευρωεκλογές» τονίζει η εφημερίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ