Κ. Μητσοτάκης: Επιβεβλημένο να πάμε κάποια στιγμή σε bonus γιατρών και νοσηλευτών

Κ. Μητσοτάκης: Επιβεβλημένο να πάμε κάποια στιγμή σε bonus γιατρών και νοσηλευτών

Θα αλλάξει δραστικά η εμπειρία της εφημερίας

«Είμαστε σε ένα καλό δρόμο να δρομολογήσουμε παρεμβάσεις που πραγματικά όταν ολοκληρωθούν θα συζητάμε για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο 6ο Συνέδριο ygeiamou.

Μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης σε σχέση με το που βρισκόμασταν το 2019. Όπως είπε «αυτό αφορά και τις υποδομές με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους αλλά και από ευρωπαϊκούς πόρους. Αφορά και τις απολαβές των γιατρών που έχουν αυξηθεί σημαντικά μέσα από μια σειρά από παρεμβάσεων τελευταία εκ των οποίων υπήρξε η ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της ιατρικής κοινότητας: η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών, γιατί πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί στο να προσελκύουμε τους καλύτερους γιατρούς, παρεμβάσεις, υποδομές».

Πρόσθεσε ότι «Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στον εκσυγχρονισμό των τμημάτων επειγόντων περιστατικών που γίνεται σε ολόκληρη τη χώρα. Αύριο θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ στο ΚΑΤ να δούμε τα καινούργια ΤΕΠ. Αυτά είναι χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό αφορά και παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται σε πολλά Κέντρα Υγείας, σε ολόκληρη τη χώρα».

Στη συνέχεια μίλησε για τη σημασία των δράσεων που γίνονται σε προληπτικό επίπεδο, «οι οποίες έχουν μια σχεδόν καθολική αποδοχή από την ελληνική κοινωνία. Για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος πηγαίνει οργανωμένα και ενθαρρύνει τους πολίτες να προβούν σε μια σειρά από προληπτικές εξετάσεις, έχοντας όμως ταυτόχρονα και προδιαγράψει την πορεία των ασθενών σε περίπτωση που διαγνωστούν με κάποιο πρόβλημα».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας. «Ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει στον αέρα μια οριζόντια αξιολόγηση για όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Πολύ σύντομα όμως θα μπορούμε να ρωτάμε τους ασθενείς όταν εξέρχονται από μια δομή υγείας, ποια ήταν η εμπειρία τους. Και αυτή την αξιολόγηση θέλω να την χρησιμοποιήσω και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να γίνουμε καλύτεροι. Αλλά γιατί όχι και για να ανταμείψουμε κάποιους οι οποίοι πραγματικά κάνουν εξαιρετική δουλειά».

Σε άλλο σημείο ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «τα επείγοντα, όπως και όλα τα συστήματα, είναι ένα ζήτημα προσφοράς και ζήτησης» επισημαίνοντας ότι «πρέπει να δουλέψουμε και στο να μειώσουμε τη ζήτηση. Να μην πηγαίνει ο άλλος τόσο εύκολα στο νοσοκομείο και να αυξήσουμε την προσφορά. Έχουν γίνει τα Κέντρα Υγείας εδώ πέρα στο λεκανοπέδιο, τα οποία εντάχθηκαν στο σύστημα των εφημεριών, έχουν δώσει μια σημαντική ανακούφιση στον τομέα αυτό. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία, για τα οποία κάνουμε συζητήσεις τώρα με το Υπουργείο Άμυνας, να μπορούμε να κατευθύνουμε κάποια περιστατικά από το ΕΚΑΒ[…]».

Ερωτηθείς αν θα πάμε σε ένα σύστημα μπόνους και για τους γιατρούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε «εγώ το θέλω και είναι επιβεβλημένο να πάμε πια κάποια στιγμή. Γιατί ξέρετε το πρόβλημα είναι πάντα στο ελληνικό δημόσιο, είναι οριζόντιο το θέμα αυτό, με έχει απασχολήσει, έχω ασχοληθεί με την αξιολόγηση πολλά χρόνια από τότε που ήμουν στο στο Υπουργείο, είναι ένα ζήτημα να ενθαρρύνεις, να συναντήσεις αυτόν που δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Είναι και ένα δεύτερο όμως το πώς θα επιβραβεύσει αυτόν που είναι πραγματικά εξαιρετικός. Και η αλήθεια είναι ότι παντού στο κράτος και στα συστήματα υγείας υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι κάνουν τη δουλειά τους και με το παραπάνω. Και καλύπτουν και τα κενά κάποιων άλλων που μπορεί να μην την κάνουν. Θεωρώ αδιανόητο αυτούς τους ανθρώπους να μην μπορούμε με κάποιο τρόπο να τους επιβραβεύσουμε και εκεί τα διάφορα συστήματα όπου οι ίδιοι οι πολίτες έρχονται και μας λένε ποια ήταν η εμπειρία τους, μπορεί υπό προϋποθέσεις να μας είναι πολύ χρήσιμα».

Ακόμα μίλησε για τη «χρήση των νέων τεχνολογιών και τα εργαλεία τα οποία μας δίνει η τεχνητή νοημοσύνη πια για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε νέες εφαρμογές αλλά ταυτόχρονα να στηρίξουμε και ένα οικοσύστημα δυναμικών επιχειρήσεων που με έδρα την Ελλάδα και με πρόσβαση σε ελληνικά δεδομένα, ανώνυμα πάντα και πάντα σε πλήρη συμμόρφωση με τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες, μπορούν πραγματικά να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε πολλές νέες εφαρμογές. Και ένα πολύ καλό παράδειγμα του πώς η τεχνολογία τέμνεται με την καθημερινότητα, την οποία ζούνε οι γιατροί στην πρώτη γραμμή θα είναι το σύστημα παρακολούθησης, το οποίο θέτουμε σε εφαρμογή άμεσα τις επόμενες μέρες στον Ευαγγελισμό. Το πιλοτικό σύστημα παρακολούθησης του ασθενούς από τη στιγμή που θα εμφανίζεται στην εφημερία ενός νοσοκομείου. Αυτό θα αλλάξει τα πάντα. Το λέω έχοντας πλήρη αίσθηση της βαρύτητας των όσων λέω.
Θα αλλάξει δραστικά η εμπειρία της εφημερίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ