Αρειος Πάγος: Νέα πρόεδρος η Ιωάννα Κλάπα – Εισαγγελέας η Γεωργία Αδειλίνη

Αρειος Πάγος: Νέα πρόεδρος η Ιωάννα Κλάπα – Εισαγγελέας η Γεωργία Αδειλίνη

Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ελήφθη μετά από σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη.

Σε αξιοκρατικές επιλογές για την ηγεσία της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης προχώρησε η κυβέρνηση, καθώς με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου ορίστηκε η αρεοπαγίτης Ιωάννα Κλάπα και εισαγγελέας η αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Γεωργία Αδειλίνη.

Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ελήφθη μετά από σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη.

Και οι δύο ανώτατες δικαστικοί που θα ηγηθούν του Αρείου Πάγου και του συνόλου της ποινικής και πολιτικής δικαιοσύνης θα παραμείνουν στις θέσεις τους για δύο ακόμα χρόνια, καθώς και οι δύο συνταξιοδοτούνται το 2025.

Η επιλογή τους έγινε μεταξύ αρίστων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών με το βασικό κριτήριο την ικανότητα τους, την νομική τους κατάρτιση, την επιτυχημένη δικαστική διαδρομή και την δυνατότητα τους να υποστηρίξουν τις θεσμικές αλλαγές που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός για τη δικαιοσύνη, σε μια προσπάθεια βαθύτατου εκσυγχρονισμού και τεχνολογικής της αναβάθμισης.

Η νέα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου με μακρά και επιτυχημένη δικαστική πορεία, έχει χειριστεί σημαντικές υποθέσεις σε όλα τα στάδια της δικαστικής της διαδρομής, ενώ διακρίθηκε ως ανακρίτρια (μαζί με την Μαρία Δημητροπούλου) στην πολύκροτη υπόθεση της ΧΑ, με εισαγγελέα τότε τον επίτιμο σήμερα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο.

Η Ιωάννα Κλάπα επίσης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, μαζί και με άλλους ανώτατους δικαστικούς,ως μέλος του Α1 Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου για την απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές του έγκλειστου πρώην βουλευτή της ΧΑ Ηλία Κασιδιάρη.

Η νέα πρόεδρος διακρίνεται για την αποφασιστικότητα της, την εργατικότητα της και εν γένει την υπηρεσιακή της επάρκεια.

Σε ό,τι αφορά τη νέα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, η οποία σάρωσε κατά την πρόσφατη ακρόαση ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (συγκέντρωσε ρεκόρ ψήφων, 21 συνολικά καθώς ψηφίστηκε και από κόμματα της αντιπολίτευσης) πρόκειται για εισαγγελική λειτουργό με υψηλό κύρος, νομομάθεια, σύνεση και υπηρεσιακή επάρκεια.

Διετέλεσε σε κρίσιμα πόστα, κατά καιρούς, με σημαντικότερο εκείνο της εισαγγελέως της ΕΥΠ επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στη συνέχεια για ένα διάστημα και επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας. Επίσης κατά καιρούς και ως αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου έχει χειριστεί ευαίσθητα θέματα, όπως θέματα ανηλίκων και παραβατικότητας σε κρίσιμους τομείς. Διακρίνεται για την αποτελεσματικότητα της, παρά το χαμηλό προφίλ που διαθέτει.

Η κυβέρνηση οδηγήθηκε στην επιλογή των Αδειλίνη – Κλάπα καθώς αποφάσισε να μην επιλέξει ηγεσία στο ανώτατο δικαστήριο για ένα μόνον χρόνο, αποκλείοντας έτσι από την επιλογή άξιους, ικανούς και σημαντικούς δικαστικούς όπως ο Νικόλαος Πιπιλίγκας και ο Γεώργιος Χριστοδούλου που είναι αντιπρόεδροι σήμερα στον Αρειο Πάγο, αλλά συνταξιοδοτούνται τον Ιούνιο του 2024.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή νέων αντιπροέδρων στον Αρειο Πάγο η κυβέρνηση προχώρησε και εδώ σε αξιοκρατικές επιλογές ικανότατων δικαστικών λειτουργών ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει η Μαρία Λεπενιώτη, δικαστικός με κύρος, επάρκεια, εξαιρετικά στοιβαρή και ικανή.

Η Μαρία Λεπενιώτη πέραν της επιτυχημένης δικαστικής διαδρομής, υπήρξε η εμβληματική πρόεδρος στη δίκη της ΧΑ κρατώντας με μαεστρία το τιμόνι της διαδικασίας για πέντε και πλέον χρόνια (τόσο κράτησε η δίκη) ενώ με την εμπειρία της σφράγισε την ιστορική απόφαση καταδίκης της ΧΑ ως εγκληματικής οργάνωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ