Κρίση στο Σουδάν: Απογειώθηκε το C-27 για να παραλάβει Έλληνες από το Τζιμπουτί

Κρίση στο Σουδάν: Απογειώθηκε το C-27 για να παραλάβει Έλληνες από το Τζιμπουτί

Έντονη κριτική  Δένδια για την ενότητα της ΕΕ για την αντίδραση της στην κρίση του Σουδάν.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων που βρίσκονται στο Σουδάν. Το ένα από τα δύο ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη C-27, απογειώθηκε λίγο μετά τις 17:00 (ώρα Ελλάδος) από το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο με προορισμό το Τζιμπουτί όπου βρίσκονται οι Έλληνες υπήκοοι.

Συνομιλία Δένδια-Σουκρι - Απομακρύνθηκαν 23 Έλληνες το τελευταίο 24ωρο

Το μεσημέρι της Δευτέρας (24/4) ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου με στόχο «τον περαιτέρω συντονισμό των προσπαθειών παροχής βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και για τον απεγκλωβισμό τους από τη χώρα». Το τελευταίο 24ωρο έχουν απομακρυνθεί 23 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους με τη βοήθεια Ιταλίας και Γαλλίας. Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που οργάνωσαν ειδικές επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό των υπηκόων τους από το φλεγόμενο Σουδάν.

Ν. Δένδιας: Στην κρίση του Σουδάν η Ευρώπη δεν πήρε πολύ καλό βαθμό

Νωρίτερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών από το Λουξεμβούργο, στο περιθώριο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού ευχαρίστησε θερμά τους ομολόγους του, της Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας για τη βοήθεια στον απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών και την παροχή βοηθείας σε αυτούς, έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα και άσκησε κριτική για την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις κοινές αντιδράσεις της σε μεγάλες κρίσεις όπως του Σουδάν.

Ολόκληρη η δήλωση Δένδια:

«Στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών θα ζητήσω αναλυτική συζήτηση για τα θέματα εκκενώσεως των ευρωπαίων υπηκόων από το Χαρτούν, από το Σουδάν.

Ήδη υπήρξε σχετική μου συζήτηση χθες με τον Ζοζέπ Μπορέλ και δέχτηκε το αίτημά μου.

Από εκεί και πέρα θέλω να ευχαριστήσω τον Ζοζέπ Μπορέλ για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει, όπως και να ευχαριστήσω την υπουργό εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι για τη βοήθεια που έδωσαν για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούν.

Θα ήθελα όμως να πω και κάτι άλλο. Είναι τουλάχιστον αντιφατικό να ψηφίζουμε κείμενα όπως η στρατιωτική πυξίδα και μάλιστα με θριαμβευτικούς τόνους και από εκεί και πέρα να μην μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά τις προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου να μπορούμε να οργανώσουμε μια πανευρωπαϊκή επιχείρηση εκκένωσης. Η Ευρώπη κρίνεται από τη δυνατότητά της να αντιδράσει στις κρίσεις και σαν Ευρώπη -θέλω να πω- στην κρίση στο Σουδάν δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ