Άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων

  Άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων

Στη δημοπρασία των ετήσιων εντόκων που πραγματοποίησε ο ΟΔΔΗΧ καταγράφηκε σημαντική αύξηση του επιτοκίου στο 3,75%

 

Ἀνοδος των αποδόσεων των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά σήμερα, μετά και τα απογοητευτικά στοιχεία για το ΑΕΠ του τελευταίου τριμήνου 2022 στην ευρωζώνη.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν για την επαναφορά από το 2024 των αυστηρότερων δημοσιονομικών μέτρων που ίσχυσαν έως και το 2019, πριν δηλαδή να ξεσπάσει η πανδημία του covid, είχε θετικό αντίκτυπο στην αγορά ομολόγων. Ωστόσο ευνόησε μόνο τα ομόλογα του «σκληρού πυρήνα του ευρώ» και μάλιστα τα Γερμανικά.

Στην εγχώρια αγορά αγορά αντίθετα οι τιμές των ομολόγων κινήθηκαν πτωτικά. Στη δημοπρασία των ετήσιων εντόκων που πραγματοποίησε ο ΟΔΔΗΧ καταγράφηκε σημαντική αύξηση του επιτοκίου στο 3,75% από 2,73% που είχε διαμορφωθεί στην προηγούμενη δημοπρασία, και 0,23% που ήταν το Μάρτιο του 2022. Στη δευτερογενή αγορά, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 62 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 52 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 4,49% από 4,46% χθες έναντι 2,64% του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,85% από 1,74% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0554 δολάρια από το επίπεδο των 1,0547 δολαρίων που άνοξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1.0665 δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ