Το πρόβλημα του δομικού πληθωρισμού της ευρωζώνης θα έρθει στο προσκήνιο

Ο PMI της Κίνας θα παρέχει ενδείξεις για την επιτυχία της επαναλειτουργίας της οικονομίας Το ΑΕΠ της Βραζιλίας αναμένεται να παρουσιάσει την πρώτη τριμηνιαία συρρίκνωση από το 2021

Το πρόβλημα του δομικού πληθωρισμού της ευρωζώνης θα έρθει στο προσκήνιο

Νέα στοιχεία από την ευρωζώνη αναμένεται να αναδείξουν γιατί οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παραμένουν στο γερακίσιο τόνο τους, ακόμη και όταν υποχωρεί η χειρότερη άνοδος των τιμών στην περιοχή.

Οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg εκτιμούν ότι ο ονομαστικός πληθωρισμός υποχώρησε για τέταρτο μήνα τον Φεβρουάριο, αφού ο ζεστός χειμωνιάτικος καιρός έστειλε τις τιμές του φυσικού αερίου σε πτώση. Αλλά ο βασικός δείκτης που αφαιρεί τέτοια ευμετάβλητα στοιχεία πιθανότατα θα κρατήσει το ρεκόρ του 5,3%, με την κολλητικότητά του να μοιάζει με την ανησυχητική εικόνα στις ΗΠΑ.

Η ανάγνωση, που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, θα παραμείνει σημαντικά πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Παράλληλα με τα εθνικά στοιχεία από τις κορυφαίες οικονομίες του μπλοκ νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, θα πλαισιώσει τα σχόλια του μισού Διοικητικού Συμβουλίου - συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής οικονομολόγου Philip Lane - που πρόκειται να μιλήσει την επόμενη εβδομάδα.

Ενώ μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα είναι σχεδόν βέβαιη στην επόμενη απόφαση της ΕΚΤ στις 16 Μαρτίου, το τι θα συμβεί πέρα από αυτό αποτελεί αντικείμενο έντονης συζήτησης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, «Μια άλλη πιθανή μείωση του ρυθμού του μετρούμενου πληθωρισμού της ευρωζώνης μπορεί να κάνει ελάχιστα για να ανακουφίσει τα γεράκια της ΕΚΤ. Με τις υποκείμενες πιέσεις στις τιμές να εξακολουθούν να είναι αυξημένες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενδέχεται να πιεστούν να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού».

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αύξησαν πρόσφατα τα στοιχήματά τους σχετικά με το πόσο θα πρέπει να αυξηθεί το κόστος δανεισμού μετά από hawkish σχόλια από βασικούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και πιο ανοδικές ενδείξεις για την οικονομία της ευρωζώνης. Οι αναλυτές της Deutsche Bank προβλέπουν τώρα κορύφωση 3,75%, τον Ιούνιο - παρόμοια με τα στοιχήματα των επενδυτών.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλρόι ντε Γκαλαχάου προσπάθησε να αντισταθεί σε αυτές τις προσδοκίες. Ωστόσο, ο Γερμανός ομόλογός του, Γιόαχιμ Νάγκελ, δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν αποκλείει περαιτέρω «σημαντικές» αυξήσεις επιτοκίων πέραν του Μαρτίου.

Είναι απίθανο να πτοηθεί από την είδηση της απώλειας του 2022 για την Bundesbank, η οποία δημοσιεύει τα οικονομικά αποτελέσματα του περασμένου έτους την Τετάρτη. Η ΕΚΤ, η οποία ανέφερε τους δικούς της αριθμούς την περασμένη εβδομάδα, απέφυγε ένα παρόμοιο έλλειμμα απελευθερώνοντας προβλέψεις κινδύνου ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,7 δισεκατομμύρια δολάρια).

Αλλού, οι επενδυτές θα παρακολουθούν τους δείκτες κλίματος των ΗΠΑ και τις ενδείξεις του παγκόσμιου μεταποιητικού PMI. Ο υποψήφιος διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας αντιμετωπίζει άλλη μια ακρόαση, ενώ η Ουγγαρία και η Σρι Λάνκα είναι μεταξύ των λίγων κεντρικών τραπεζών με προγραμματισμένες αποφάσεις για τα επιτόκια.

Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική

Πέρα από τη ζώνη του ευρώ, η Ελβετία, η Σουηδία και η Δανία είναι μεταξύ των χωρών που δημοσιεύουν ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου και τα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο θα παράσχουν περισσότερες ενδείξεις ότι η αγορά κατοικιών υφίσταται διόρθωση.

Η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας, η οποία διατήρησε τα επιτόκια στο 13% στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις της, είναι πιθανό να το πράξει ξανά την Τρίτη.

Τα στοιχεία της ίδιας ημέρας πιθανότατα θα δείξουν ότι σχεδόν το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού της Νότιας Αφρικής παρέμεινε άνεργο το τέταρτο τρίμηνο, καθώς οι διακοπές ρεύματος ρεκόρ περιόρισαν την ικανότητα των επιχειρήσεων να επεκταθούν, να επενδύσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Τα τουρκικά στοιχεία αναμένεται να δείξουν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε περίπου 5,2% το 2022, ποσοστό που παρακολουθείται στενά καθώς πλησιάζουν οι εκλογές. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει να κρατηθεί στην εξουσία, έχει δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη έναντι άλλων δεικτών.

Οικονομία των ΗΠΑ

Στον απόηχο των τελευταίων κυβερνητικών στοιχείων που δείχνουν επιτάχυνση του πληθωρισμού και απότομη ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών, τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα βασίζονται κυρίως σε έρευνες.

Την Τρίτη, οι επενδυτές θα διαβάσουν εκ νέου την καταναλωτική εμπιστοσύνη του Φεβρουαρίου. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο δείκτης του Conference Board θα αυξηθεί ελαφρώς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας για το συναίσθημα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Το Ινστιτούτο Διαχείρισης Εφοδιασμού θα εκδώσει την έρευνα φεβρουαρίου για τους κατασκευαστές την Τετάρτη, ακολουθούμενη από τους παρόχους υπηρεσιών την Παρασκευή.

Η έναρξη της σχετικά ήσυχης εβδομάδας θα είναι η έκθεση της κυβέρνησης για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών του Ιανουαρίου. Οι συνολικές κρατήσεις αναμένεται να έχουν μειωθεί, αντανακλώντας λιγότερες παραγγελίες για εμπορικά αεροσκάφη. Εξαιρουμένου του εξοπλισμού μεταφοράς, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά είναι πιθανό να παραμείνουν ήπιες.

Οι ομιλητές της Fed απουσιάζουν ως επί το πλείστον πριν από την εξαμηνιαία κατάθεση του προέδρου Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο την επόμενη εβδομάδα. Το πιο προσεκτικό γεγονός θα είναι πιθανότατα η ομιλία του κυβερνήτη Chris Waller για τις οικονομικές προοπτικές την Πέμπτη. Ο νέος πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Austan Goolsbee, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο και έκτοτε το όνομά του ακούγεται ως πιθανός υποψήφιος για να είναι ο επόμενος αντιπρόεδρος, μιλά την Τρίτη. Ο Πάουελ αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας στις 7 Μαρτίου.

Ασία

Οι παγκόσμιοι επενδυτές θα συνεχίσουν να ψάχνουν για ενδείξεις σχετικά με την πορεία της πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, με τον Καζούο Ουέντα, τον υποψήφιο διοικητή, να παίρνει άλλη μια ψηφοφορία στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα. Θα ακολουθήσουν αργότερα μέσα στην εβδομάδα ομιλίες από δύο σημερινά μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Η έκθεση για το ΑΕΠ της Ινδίας την Τρίτη αναμένεται να δείξει επιβράδυνση της ανάπτυξης το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

Στην Κίνα, οι έρευνες διευθυντών αγορών που δημοσιεύθηκαν στα μέσα της εβδομάδας θα δώσουν μια ένδειξη για το πώς διαμορφώνεται η επαναλειτουργία της οικονομίας, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν ανάκαμψη της καταναλωτικής δραστηριότητας μετά τις διακοπές του Σεληνιακού Νέου Έτους. Η Κίνα ετοιμάζεται επίσης για την ετήσια κοινοβουλευτική της συνάντηση, που θα ξεκινήσει στις 5 Μαρτίου, κατά την οποία οι αξιωματούχοι θα αποκαλύψουν νέους οικονομικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένου του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Αυστραλίας την Τρίτη θα τροφοδοτήσουν τα στοιχεία οικονομικής ανάπτυξης του τέταρτου τριμήνου την επόμενη ημέρα, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για την πιθανότητα ύφεσης που πυροδοτείται από τα υψηλότερα επιτόκια. Τα μηνιαία στοιχεία για τον πληθωρισμό θα τεθούν επίσης υπό έλεγχο μετά την έκρηξη του Δεκεμβρίου.

Οι εμπορικοί αριθμοί της Νότιας Κορέας την Τετάρτη θα δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τη σοβαρότητα της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης τον Φεβρουάριο.

Στη συνέχεια, η εστίαση επιστρέφει στην Ιαπωνία, με τα στοιχεία για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες να δίνουν έναν υπαινιγμό για το πώς είναι πιθανό να αναθεωρηθεί το ΑΕΠ. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Τόκιο αναμένεται να δείξουν απότομη υποχώρηση των επιδοτούμενων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, μια κορύφωση που θα υποστηρίξει την άποψη της BOJ ότι οι τιμές δεν κινούνται ανοδικά.

Λατινική Αμερική

Στην κορυφή της εβδομάδας, η έρευνα Focus της κεντρικής τράπεζας της Βραζιλίας για τις προσδοκίες της αγοράς αναμένεται έντονα.

Οι οικονομολόγοι αύξησαν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό του 2023 σε 14 από τις 16 εβδομαδιαίες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από τότε που ο αριστερός Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στα τέλη Οκτωβρίου.

Στον κύριο δείκτη της περιοχής για την εβδομάδα, η έκθεση παραγωγής τέταρτου τριμήνου της Βραζιλίας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δείξει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από τον Απρίλιο-Ιούνιο του 2021, με τις προοπτικές να είναι πλέον αμυδρές για την περίοδο 2023-2024.

Ο κολλώδης πληθωρισμός πάνω από τον στόχο, μαζί με το διψήφιο κόστος δανεισμού που πλαισιώνει τη φιλόδοξη αναπτυξιακή ατζέντα της νέας κυβέρνησης, υποδηλώνουν ότι μια εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ του Λούλα και του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Ρομπέρτο Κάμπος Νέτο για τη νομισματική πολιτική και τους στόχους για τον πληθωρισμό σύντομα θα τεθεί και πάλι υπό πίεση.

Επτά ξεχωριστοί δείκτες του Ιανουαρίου από τη Χιλή θα πρέπει να υπογραμμίσουν την οπισθοδρόμηση που ασκεί εκεί τα διψήφια επιτόκια και ο πληθωρισμός. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί 1% το 2023.

Μια σειρά δεδομένων είναι επίσης διαθέσιμη στο Μεξικό, αλλά όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην τριμηνιαία έκθεση της κεντρικής τράπεζας του Μεξικού για τον πληθωρισμό, ειδικά όσον αφορά τον υψηλό δομικό πληθωρισμό.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν επισημάνει ρητά ότι μπορεί να αναμένεται πρόσθετη σύσφιξη από το τρέχον 11% και ορισμένοι οικονομολόγοι δεν βλέπουν καμία χαλάρωση μέχρι το 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ