Ο Πάουελ λέει ότι απαιτούνται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων

Ο Πάουελ λέει ότι απαιτούνται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ επέμεινε στο μήνυμά του ότι τα επιτόκια πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται για να καταστείλουν τον πληθωρισμό και αυτή τη φορά, η αγορά ομολόγων άκουσε.

Συγκεκριμένα, ο Πάουελ εξέφρασε την ιδέα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ουάσινγκτον την Τρίτη ότι το κόστος δανεισμού μπορεί να φτάσει σε υψηλότερη κορύφωση από ό,τι αναμένουν οι traders και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Η ομιλία ήταν η πρώτη του Πάουελ από την περασμένη Τετάρτη, μετά την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας, όταν οι αγορές απέφυγαν την προειδοποίησή του ότι τα επιτόκια ήταν ούτως ή άλλως ανοδικά και συσπειρώθηκαν. Ο πρόεδρος πρόσφερε ξανά παρόμοια λόγια, αλλά, στον απόηχο μιας καυτής έκθεσης απασχόλησης του Ιανουαρίου, χτύπησαν σκληρότερα το σπίτι.

«Πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί να κάνουμε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων», είπε ο Πάουελ στον Ντέιβιντ Ρούμπενσταϊν κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης ερωτήσεων και απαντήσεων στο Economic Club της Ουάσιγκτον. «Η αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά ισχυρή».

Εάν η εργασιακή κατάσταση παραμείνει πολύ ζεστή, «μπορεί κάλλιστα να πρέπει να κάνουμε περισσότερα», είπε.

Πολύ ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης την Παρασκευή έδειξαν ότι οι εργοδότες πρόσθεσαν 517.000 νέους εργαζόμενους τον Ιανουάριο, ενώ η ανεργία μειώθηκε στο 3,4%, το χαμηλότερο ποσοστό από το 1969. Ο Πάουελ είπε ότι η έκθεση «σας δείχνει γιατί πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει σημαντικό χρονικό διάστημα».

Τα ομόλογα πουλήθηκαν μετά από ένα αρχικό ράλι καθώς ο πρόεδρος της Fed άνοιξε την πόρτα σε υψηλότερο ανώτατο επιτόκιο το 2023 εάν η αγορά εργασίας δεν αρχίσει να κρυώνει. Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν επίσης καθώς ο Πάουελ μίλησε αλλά έκλεισε τη συνεδρίαση υψηλότερα.

Τα σχόλιά του υποδηλώνουν ότι η πρόβλεψη για την κορύφωση των επιτοκίων κατά 5,1% από τους αξιωματούχους τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη διάμεση πρόβλεψή τους, είναι ένα ήπιο ανώτατο όριο. Ο Πάουελ φάνηκε πρόθυμος να ακολουθήσει τα δεδομένα και να κινηθεί υψηλότερα εάν χρειαστεί.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας σε ένα εύρος 4,5% έως 4,75% την περασμένη εβδομάδα. Η μικρότερη κίνηση ακολούθησε μια αύξηση μισής μονάδας τον Δεκέμβριο και τέσσερις αυξήσεις 75 μονάδων βάσης πριν από αυτό.

Μια σειρά από ηπιότερες αναγνώσεις για τις πιέσεις στις τιμές έχει αναζωπυρώσει την αισιοδοξία ότι η Fed κερδίζει τη μάχη κατά του πληθωρισμού που πέρυσι έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Ωστόσο αξιωματούχοι λένε ότι είναι αποφασισμένοι να μην κηρύξουν πρόωρα τη νίκη.

Η έκθεση για τις τιμές καταναλωτή του Ιανουαρίου θα μπορούσε να υποχωρήσει λιγότερο από το αναμενόμενο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η Fed να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων τον Μάρτιο και τον Μάιο, δήλωσε ο Omair Sharif στο Inflation Insights στο Σακραμέντο.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά εμπόδια στον ορίζοντα για τον πληθωρισμό», είπε. «Θα δείτε κάποια ανατιμολόγηση εδώ» καθώς οι επενδυτές προσαρμόζονται στο πόσο ψηλά αναμένουν από τη Fed να αυξήσει το κόστος δανεισμού.

Οι επενδυτές, απαντώντας στην έκθεση για την απασχόληση του Ιανουαρίου, αναμένουν τώρα ότι το επιτόκιο θα αυξηθεί λίγο πάνω από το 5%, παρόμοιο με αυτό που προέβλεπαν οι αξιωματούχοι της Fed τον Δεκέμβριο.

Ο Πάουελ έχει υποστηρίξει ότι η χαλάρωση των πιέσεων στην αγορά εργασίας είναι μέρος της απάντησης στην υποχώρηση του πληθωρισμού στις βασικές υπηρεσίες, εξαιρουμένης της στέγασης, ένα μέτρο που έχει επισημάνει.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ αιφνιδιάστηκαν από τη ραγδαία άνοδο των τιμών το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Ο πληθωρισμός, με το μέτρο που προτιμούν, αυξήθηκε 5% τους 12 μήνες έως τον Δεκέμβριο, πολύ πάνω από τον στόχο του 2%.

Ενώ ορισμένοι δείκτες του πληθωρισμού έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, ο Πάουελ είπε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι οι αξιωματούχοι χρειάζονται «σημαντικά περισσότερα στοιχεία» για να είναι σίγουροι ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καθοδική πορεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ