Πλήγμα στις μετοχές τεχνολογίας μετά την ανακοίνωση της Microsoft

Η Tesla και η IBM πρόκειται να αναφέρουν κέρδη μετά το κλείσιμο της αγοράς

Πλήγμα στις μετοχές τεχνολογίας μετά την ανακοίνωση της Microsoft

Οι μετοχές υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση της Microsoft Corp., που προειδοποίησε για επιβράδυνση των πωλήσεων, τροφοδοτώντας την ανησυχία ότι ακόμη και ο κλάδος της τεχνολογίας πλήττεται καθώς η οικονομία παγώνει.

Οι μετοχές του κολοσσού λογισμικού υποχώρησαν περισσότερο από 4%, θέτοντας τον Nasdaq 100 σε καλό δρόμο για το χειρότερο σερί του σε ένα μήνα. Η Texas Instruments Inc., ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τσιπ στον κόσμο, βυθίστηκε αφού υπέστη την πρώτη πτώση των πωλήσεών του από το 2020 και έδωσε μια χλιαρή πρόβλεψη. Μετά το κουδούνι κλεισίματος, δύο άλλα καμπανάκια. Η Tesla Inc. και η IBM Corp., θα δημοσιοποιήσουν κέρδη.

Τα κέρδη τέταρτου τριμήνου για τις εταιρείες τεχνολογίας στον S&P 500 προβλέπεται να υποχωρήσουν 9,2% από την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, την πιο απότομη πτώση από το 2016, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg Intelligence. Η ταχύτητα της επιδείνωσης του κλίματος είναι αξιοσημείωτη: Πριν από τρεις μήνες, η Wall Street έβλεπε απλώς τα κέρδη να πέφτουν στο κενό.

«Εάν οι αναφορές κερδών συνεχίσουν να είναι απογοητευτικές, θα είναι πολύ δύσκολο να υποστηρίξουμε ότι η αγορά μπορεί να κάνει περαιτέρω ράλι επειδή τα αρνητικά νέα έχουν ήδη τιμολογηθεί, δεδομένου ότι η χρηματιστηριακή αγορά έχει συσπειρωθεί αρκετά καλά μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα», δήλωσε ο Matt Maley, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στο Miller Tabak.

Ο δείκτης αναφοράς των μετοχών των ΗΠΑ είναι έτοιμος για τον καλύτερο Ιανουάριο από το 2019 μετά από ένα ράλι που οδηγήθηκε από τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα μετριάσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της. Ωστόσο, η φετινή ανάκαμψη έρχεται σε μια στιγμή που η οικονομία οδεύει προς ύφεση, η οποία θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για selloff, σύμφωνα με τον Marko Kolanovic της JPMorgan Chase &co.

«Τα θεμελιώδη μεγέθη επιδεινώνονται και η αγορά κινείται ανοδικά. Οπότε αυτό πρέπει να συγκρουστεί κάποια στιγμή», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής στρατηγικής παγκόσμιων αγορών της τράπεζας.

Σε άλλα εταιρικά νέα, η Boeing Co. ανέφερε μια απροσδόκητη απώλεια στο τέλος του 2022, το έκτο συνεχόμενο τρίμηνο απώλειας χρημάτων, καθώς το υψηλότερο κόστος επιβράδυνε την ανάκαμψη της κατασκευάστριας αεροσκαφών, παρόλο που ένας καθυστερημένος καταιγισμός παραδόσεων τζετ οδήγησε σε αύξηση των μετρητών. H πρόβλεψη κερδών και ελεύθερων ταμειακών ροών της AT&T Inc., για το 2023 διέψευσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς ο φορέας κινητής τηλεφωνίας επενδύει σε βελτιώσεις του δικτύου.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι ένα χειροκίνητο σφάλμα προκάλεσε άγριες διακυμάνσεις των τιμών και διακοπές συναλλαγών για εκατοντάδες μετοχές της εταιρείας όταν άνοιξε η αγορά την Τρίτη.

Η βασική αιτία του ζητήματος, το οποίο ο χειριστής ανταλλαγής λέει ότι έχει επιλυθεί, συνδέθηκε με τη λεγόμενη «διαμόρφωση αποκατάστασης καταστροφών» της εταιρείας στην αρχή της ημέρας. Πάνω από 1.300 συναλλαγές και περίπου 84 μετοχές επηρεάστηκαν και χαρακτηρίστηκαν ως «ανώμαλες», ανέφερε το NYSE σε ενημερωμένη δήλωση στον ιστότοπό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ