Τα γεράκια της ΕΚΤ θέλουν αυξήσεις επιτοκίων μισής μονάδας στις επόμενες δύο συνεδριάσεις

Δεν υπάρχουν κινήσεις 25 μ.β. στις προσεχείς συνεδριάσεις, ενδεχομένως στο δεύτερο εξάμηνο Ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας σχολιάζει σε συνέντευξή του στη La Stampa

Τα γεράκια της ΕΚΤ θέλουν αυξήσεις επιτοκίων μισής μονάδας στις επόμενες δύο συνεδριάσεις

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει με αυξήσεις επιτοκίων μισής μονάδας στις επόμενες δύο συνεδριάσεις και ο χρόνος για να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των αυξήσεων είναι «ακόμη πολύ μακριά», σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Klaas Knot.

«Κάναμε ένα βήμα προς τα κάτω τον Δεκέμβριο από 75 σε 50 μονάδες βάσης, αυτός θα είναι ο ρυθμός για έναν πολλαπλό αριθμό συναντήσεων», δήλωσε ο Knot στη La Stampa σε συνέντευξή του. «Άρα αυτό σημαίνει τουλάχιστον τα δύο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο», είπε. «Πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε σε κατάσταση σύσφιξης μέχρι το καλοκαίρι».

Το δεύτερο εξάμηνο του έτους μπορεί «να είναι μια περίοδος κατά την οποία θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα περαιτέρω βήμα προς τα κάτω από τις 50 στις 25 μονάδες βάσης», σύμφωνα με τον Knot. «Αλλά είμαστε ακόμα μακριά από αυτό. Θέλω να τονίσω εκ νέου ότι αυτό δεν είναι ορατό για τις επερχόμενες συναντήσεις».

Ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας υποστήριξε ήδη τη συνέχιση της σύσφιξης της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός εξακολουθεί να αυξάνεται, ακόμη και καθώς ο βασικός δείκτης επιβραδύνεται.

Οι αξιωματούχοι το 2022 αύξησαν το επιτόκιο καταθέσεων κατά 250 μονάδες βάσης στο 2% και οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg τους βλέπουν να κορυφώνονται στο 3,25% μέχρι το καλοκαίρι. Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του ρυθμού σύσφιξης καθώς οι πιέσεις στις τιμές υποχωρούν και το ενεργειακό κόστος μειώνεται, σύμφωνα με άτομα εξοικειωμένα με το σκεπτικό τους.

«Στα στοιχεία του Δεκεμβρίου, είδαμε μια πρώτη μείωση του μετρούμενου πληθωρισμού, αλλά αυτό οφειλόταν εξ ολοκλήρου στις επιδράσεις της βάσης σύγκρισης και στον χαμηλότερο πληθωρισμό ενέργειας», δήλωσε ο Knot. «Εστιάζουμε στον δομικό πληθωρισμό όπου, δυστυχώς, δεν υπάρχουν καλά νέα. Επειδή εξακολουθεί να αυξάνεται. Οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις δεν δείχνουν ακόμη σημάδια υποχώρησης».

Δεν είναι μόνος του στην απώθησή του να πάρει το πόδι από το γκάζι πολύ γρήγορα. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «θα παραμείνουν στην πορεία» και οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Αυστρίας και της Φιλανδίας έκαναν παρόμοιες δηλώσεις τις τελευταίες ημέρες.

«Αυτή τη στιγμή, ο κίνδυνος που πρέπει να διαχειριστούμε είναι ο κίνδυνος να κάνουμε πολύ λίγα, όχι πάρα πολλά», δήλωσε ο Knot.

Όσον αφορά την ποσοτική σύσφιξη, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει τον Μάρτιο, ο Knot είπε ότι αναμένει ότι ο «αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος που θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε σταδιακά τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ σε τελικά 26 δισεκατομμύρια ευρώ». Αυτό θα σήμαινε πλήρη διακοπή των επανεπενδύσεων για το Πρόγραμμα Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων της ΕΚΤ, πρόσθεσε.

«Πιστεύω επίσης ότι πρέπει να πάμε εκεί προσεκτικά και σταδιακά, γιατί δεν το έχουμε ξανακάνει», είπε ο Ολλανδός κυβερνήτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ