Τι λένε οι διεθνείς προβλέψεις για τη νομισματική πολιτική το 2023.

Τριμηνιαίες προοπτικές για το τι να περιμένουμε από τη νομισματική πολιτική Fed, ΕΚΤ, BOE για αύξηση, BOJ για συγκράτηση, Κίνα και Βραζιλία για περικοπές

Τι λένε οι διεθνείς προβλέψεις για τη νομισματική πολιτική το 2023.

Οι κεντρικές τράπεζες δεν εγκαταλείπουν ακόμη τη μάχη τους για τον πληθωρισμό με την κορύφωση των επιτοκίων να έρχεται στις περισσότερες οικονομίες, αλλά οι παύσεις θα έρθουν κάποια στιγμή το 2023 και ίσως να υπάρχουν και μειώσεις.

Αφού ξόδεψαν το 2022 αυξάνοντας το κόστος δανεισμού κατά το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών για να περιορίσουν τις αυξανόμενες πιέσεις στις τιμές που βοήθησαν να αυξηθούν και στη συνέχεια απέτυχαν να προβλέψουν, ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ είναι μεταξύ των διεθνών υπευθύνων χάραξης πολιτικής που πρόκειται να σφίξουν περαιτέρω τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.

Από τις 21 άλλες δικαιοδοσίες που παρακολουθεί το Bloomberg, 10 αναμένεται να αυξήσουν τα ποσοστά, εννέα προβλέπεται να μειωθούν και δύο βρίσκονται σε αναμονή.

Αυτός ο συνδυασμός έχει το Bloomberg Economics να υπολογίζει ότι ο παγκόσμιος δείκτης επιτοκίων θα κορυφωθεί στο 6% το τρίτο τρίμηνο πριν τελειώσει το 2023 στο 5,8%. Το ποσοστό αυτό θα είναι το υψηλότερο από το 2001 και θα αυξηθεί από 5,2% στην αρχή του έτους.

Αλλά δείχνει επίσης ότι οι κεντρικές τράπεζες αποκλίνουν αφού σχεδόν όλες μετατόπισαν τα επιτόκια προς τα πάνω το 2022, αν και με τις αξιοσημείωτες εξαιρέσεις της Ιαπωνίας και της Κίνας. Η τελευταία προβλέπεται να μειώσει το κόστος δανεισμού και φέτος, μαζί με τον Καναδά, τη Ρωσία και τη Βραζιλία.

Οι αποφάσεις μπορεί να γίνουν πιο δύσκολες καθώς τα επιτόκια κινούνται περαιτέρω σε περιοριστικό έδαφος και κινδυνεύουν να περιορίσουν τη ζήτηση τόσο πολύ που οι οικονομίες ανατρέπονται σε ύφεση. Αυτή είναι η ανησυχία των εμπόρων ομολόγων που είναι όλο και πιο δύσπιστοι για την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να συνεχίσουν την αύξηση και στη συνέχεια να παραμείνουν σφιχτά.

Τι λέει το Bloomberg:

«Το 2022, με τον πληθωρισμό υψηλό και αυξανόμενο, υπήρχε μόνο ένας τρόπος για να πάνε οι κεντρικές τράπεζες και το μεγαλύτερο λάθος που μπορούσαν να κάνουν οι επενδυτές ήταν να μην συνυπολογίσουν αρκετές αυξήσεις. Το 2023, με τον πληθωρισμό υψηλό αλλά να μειώνεται και την ύφεση να πλησιάζει, τα ανταλλάγματα αρχίζουν να δαγκώνουν. Οι κίνδυνοι για την πορεία της πολιτικής ανοίγουν τόσο κάτω όσο και πάνω».

— Τομ Όρλικ, επικεφαλής οικονομολόγος

Ακολουθεί ο τριμηνιαίος οδηγός του Bloomberg για 23 από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, καλύπτοντας το 90% της παγκόσμιας οικονομίας.

ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΠΤΑ

FED - ΗΠΑ

Τρέχον επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων (άνω όριο): 4,5%

  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2023: 5%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2024: 4%

Ο πρόεδρος Πάουελ και οι συνάδελφοί του βρίσκονται σε καλό δρόμο για να επεκτείνουν τον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης της Fed από τη δεκαετία του 1980 έως το 2023.

Αφού ανέβασαν τα επιτόκια στο 4,3% τον περασμένο μήνα από σχεδόν μηδέν τον Μάρτιο, έχουν προβλέψει κορυφή 5,1% φέτος χωρίς μειώσεις επιτοκίων πριν από το 2024 για να περιορίσουν τον υψηλό πληθωρισμό.

Οι επενδυτές βλέπουν τουλάχιστον μια αύξηση τριμήνου όταν η κεντρική τράπεζα συγκεντρωθεί 31 Ιανουαρίου-1 Φεβρουαρίου, με τους αξιωματούχους να συνεχίζουν με αυτόν τον ρυθμό για τις επόμενες δύο συνεδριάσεις.

Τα στοιχήματα στις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης προβλέπουν επίσης ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια πριν από το τέλος του έτους, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής χαλαρώνουν σε αυτήν την πρόταση.

Τα πρακτικά της συνάντησής τους τον Δεκέμβριο αποκάλυψαν ανησυχία για μια «αδικαιολόγητη» χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών που ισοδυναμούσε με μια ασυνήθιστα ωμή προειδοποίηση να μην υποτιμήσουν τη βούλησή τους να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλά για κάποιο χρονικό διάστημα.

Τι λέει το Bloomberg:

«Αναμένουμε ότι η ανησυχία για τον πληθωρισμό θα διατηρήσει τα αυξανόμενα επιτόκια της Fed έως ότου το ανώτατο όριο φτάσει το 5% μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου. Με τον πληθωρισμό να αναμένεται να παραμείνει κοντά στο υψηλό επίπεδο του 3% το 2023, η Fed πιθανότατα θα διατηρήσει τα επιτόκια σε αυτό το μέγιστο επίπεδο καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους , προκειμένου να διατηρήσει τα πραγματικά επιτόκια πάνω από το περιοριστικό έδαφος, ακόμη και καθώς μια ήπια ύφεση είναι πιθανό να αναπτυχθεί στα τέλη του 2023».

— Άννα Γουόνγκ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

  • Τρέχον επιτόκιο κατάθεσης: 2%
  • Πρόβλεψη του Bloomberg Economics για το τέλος του 2023: 2,25%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2024: 1,5%

Η ΕΚΤ σχεδιάζει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια «σημαντικά με σταθερό ρυθμό» φέτος και έχει επισημάνει δύο ακόμη αυξήσεις μισής μονάδας το πρώτο τρίμηνο για να ανακτήσει τον έλεγχο του πληθωρισμού. Οι τρέχουσες προβλέψεις δείχνουν ότι οι πιέσεις στις τιμές πιθανότατα θα παραμείνουν πάνω από τον στόχο του 2% μέχρι το τέλος του 2025 - παρά τη σύσφιξη κατά 250 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούλιο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν υποστηρίξει ότι μια ύφεση αυτόν τον χειμώνα δεν θα είναι αρκετά ισχυρή για να προκαλέσει μια στροφή και έχουν ανακοινώσει σχέδια για συρρίκνωση των ομολόγων τους. Μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου, η ΕΚΤ θα επιτρέψει κατά μέσο όρο 15 δισεκατομμύρια ευρώ (15,8 δισεκατομμύρια δολάρια) το μήνα να εκκαθαρίσει τον ισολογισμό της. Η λήξη των πιο μακροπρόθεσμων δανείων το πρώτο εξάμηνο θα αφαιρέσει άλλα 670 δισ.

Τι λέει το Bloomberg:

«Η αύξηση του ενεργειακού κόστους που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει σφηνώσει την ΕΚΤ μεταξύ του αυξανόμενου πληθωρισμού και της αποδυνάμωσης της οικονομίας, αλλά τα γεράκια έχουν τον έλεγχο. Αναμένουμε ότι τα βασικά επιτόκια πολιτικής θα αυξηθούν κατά 50 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο και μόνο το επιτόκιο καταθέσεων θα αυξηθεί κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, με τους κινδύνους να κλίνουν προς μεγαλύτερη σύσφιξη».

— Ντέιβιντ Πάουελ

Τράπεζα της Ιαπωνίας

  • Ισοζύγιο τρεχουσών επιτοκίων πολιτικής: -0,1%
  • Οικονομικές προβλέψεις bloomberg για το τέλος του 2023: -0,1%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2024: 0%
  • Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Haruhiko Kuroda πρόκειται να αντιμετωπίσει έντονο έλεγχο της αγοράς τους τελευταίους τρεις μήνες της δεκαετούς θητείας του, αφού σόκαρε τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές τον περασμένο μήνα. Η βασική υπόθεση είναι να κρατήσει τώρα ο Kuroda, αλλά ο κυβερνήτης απέδειξε ότι όλα είναι δυνατά διευρύνοντας απότομα τη ζώνη-στόχο απόδοσης.
  • Ένα άλλο πολυαναμενόμενο γεγονός είναι ο διορισμός του διαδόχου του Κουρόντα από τον πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα. Με τη δημοτικότητά του να κυμαίνεται γύρω από χαμηλά ρεκόρ, ο πρωθυπουργός δεν έχει την πολυτέλεια να το κάνει λάθος. Ο διορισμός είναι πιθανό να έρθει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και θα δώσει μια ιδέα για την πολιτική πορεία της BOJ όχι μόνο για το 2023 αλλά και για τα επόμενα πέντε χρόνια.

· Τι λέει το Bloomberg:

  • «Ακόμη και ένας διάδοχος γερακιού πιθανότατα δεν θα έκανε καμία αλλαγή πολιτικής το 2023 πιο δραματική από την αφαίρεση μιας προκατάληψης προς βαθύτερη χαλάρωση από την καθοδήγηση της BOJ για τη μελλοντική κατεύθυνση. Η πραγματική απογείωση θα είναι πιθανότατα το 2024 - βλέπουμε την BOJ να αυξάνει τον μεσοπρόθεσμο στόχο για την απόδοση του 10ετούς JGB από 0% σε 0,25% το 1Q24 και να εξέρχεται από το αρνητικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο το 2Q24».

— Γιούκι Μασουτζίμα

Τράπεζα της Αγγλίας

  • Τρέχον τραπεζικό επιτόκιο: 3,5%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2023: 4,25%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2024: 3,5%
  • Η Τράπεζα της Αγγλίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανοδική πορεία, αλλά ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων είναι πιθανό να επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες. Μετά την ταχύτερη νομισματική σύσφιξη των τελευταίων 33 ετών, η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς δανεισμού της κατά 75 μονάδες βάσης στο 4,25% μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους. Οι επενδυτές που μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ήταν σίγουροι ότι η συνεδρίαση του Φεβρουαρίου θα περιλάμβανε αύξηση μισής μονάδας σηματοδοτούν τώρα ότι είναι δυνατή μια μικρότερη αύξηση.
  • Ενώ ο πληθωρισμός παραμένει κοντά σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών, οι περισσότεροι αναλυτές λένε ότι η οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση που θα είναι χειρότερη και μεγαλύτερη από ό, τι σε οποιοδήποτε άλλο έθνος της G-7. Οι ανησυχίες για το πώς η συμπίεση του κόστους ζωής πλήττει τους καταναλωτές μαζί με την πτώση των τιμών των κατοικιών και την πτώση του εμπορίου μετά το Brexit είναι μερικές από τις αντιξοότητες που κάνουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής με επικεφαλής τον κυβερνήτη Andrew Bailey να διστάζουν να συνεχίσουν τις απότομες κινήσεις που έγιναν το 2022.

· Τι λέει το Οικονομικό Bloomberg:

  • «Η δουλειά της BOE το 2022 ήταν να φέρει γρήγορα τα ποσοστά σε περιοριστικό έδαφος. Ο στόχος φέτος είναι να τους κρατήσουμε εκεί για αρκετό καιρό για να δροσίσουν την αγορά εργασίας. Πιστεύουμε ότι αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν στο 4,25% μέχρι τον Μάιο και θα παραμείνουν εκεί για το υπόλοιπο του έτους. Θα πρέπει να υπάρξει μια σημαντική καθοδική έκπληξη για τον πληθωρισμό για να εξεταστούν οι περικοπές μέσα στους επόμενους 12 μήνες».

— Νταν Χάνσον

Τράπεζα του Καναδά

  • Τρέχον επιτόκιο χορηγήσεων μίας ημέρας: 4,25%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2023: 4%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2024: 2,75%

Η Τράπεζα του Καναδά άνοιξε την πόρτα για να σταματήσει την εκστρατεία ανόδου της και οι αγορές στοιχηματίζουν ότι οι αξιωματούχοι θα κάνουν άλλη μια αύξηση 25 μονάδων βάσης στο επιτόκιο αναφοράς μίας ημέρας στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας στις 25 Ιανουαρίου πριν κρατήσουν στο 4,5%, κάτω από τη Fed.

Τα νοικοκυριά στο βόρειο έθνος έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα χρέους σε σύγκριση με πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ - ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο ο κυβερνήτης Tiff Macklem θα σταθμίσει προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αντιμετώπισαν τις επιθετικές αυξήσεις του κόστους δανεισμού του περασμένου έτους.

Η οικονομία του Καναδά αναμένεται να υποχωρήσει και να εισέλθει σε ύφεση το πρώτο εξάμηνο του 2023, με την κεντρική τράπεζα να μειώνει τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους, αλλά ο κολλώδης δομικός πληθωρισμός, η καυτή αγορά εργασίας και τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία ανάπτυξης είναι κίνδυνοι περαιτέρω σύσφιξης βραχυπρόθεσμα.

BRICS

Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας

  • Τρέχον μεσοπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού 1 έτους: 2,75%
  • Προβλέψεις του Bloomberg Economics για το τέλος του 2023: 2,55%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2024: 2,55%

Μετά τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής το 2022 για να βοηθήσει στην ενίσχυση της οικονομίας και με τον Covid να εξακολουθεί να σπέρνει τον όλεθρο στην ανάπτυξη της Κίνας, αξιωματούχοι της PBOC έχουν σηματοδοτήσει ότι η νομισματική τόνωση το 2023 θα είναι τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι. Αντιμετωπίζουν ένα πιθανό παράθυρο για να μειώσουν τα επιτόκια το πρώτο τρίμηνο, καθώς οι αυξανόμενες μολύνσεις Covid περιορίζουν την καταναλωτική και επιχειρηματική δραστηριότητα και διατηρούν τον πληθωρισμό υποτονικό, ενώ η Fed επιβραδύνει τη σύσφιξη της πολιτικής της.

Ο πληθωρισμός στην Κίνα πιθανότατα θα επιταχυνθεί μόλις η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει, κάτι που αναμένεται να συμβεί το δεύτερο τρίμηνο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει την PBOC να μειώσει τα κίνητρα. Η κεντρική τράπεζα βρίσκεται επίσης υπό πίεση να βοηθήσει την αγορά ακινήτων, η οποία βρίσκεται στη χειρότερη πτώση της στη σύγχρονη ιστορία, επιβαρύνοντας την οικονομική ανάπτυξη.

Τι λέει το Bloomberg:

«Για την PBOC, η κεντρική ένταση θα είναι μεταξύ της στήριξης της οικονομίας μέσω της επαναλειτουργίας του Covid και της πτώσης των ακινήτων και της αποφυγής μιας καταστροφικής διολίσθησης στο γουάν. Η άποψη της BE είναι ότι η μείωση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης το πρώτο τρίμηνο του 2023, καθώς και οι κινήσεις για την απελευθέρωση κεφαλαίων για να δανείσουν οι τράπεζες, θα επιτύχουν τη σωστή ισορροπία».

— Ντέιβιντ Κου

Αποθεματική Τράπεζα της Ινδίας

  • Τρέχον ποσοστό επαναγοράς RBI: 6,25%
  • Πρόβλεψη του Bloomberg Economics για το τέλος του 2023: 6,5%
  • Οικονομικές προβλέψεις bloomberg για το τέλος του 2024: 6,5%
  • Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ινδίας αναμένεται να περιορίσουν τις αυξήσεις μετά από μια κίνηση 25 μονάδων βάσης αυτό το τρίμηνο, κλείνοντας τον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης από το 2011.
  • Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας πραγματοποίησε πέντε συνεχόμενες αυξήσεις για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό που κυμάνθηκε πάνω από το ανώτατο όριο του στόχου 2%-6% για το μεγαλύτερο μέρος του 2022. Τα κέρδη των τιμών υποχώρησαν τελικά κάτω από το ανώτατο όριο αυτού του εύρους τον Νοέμβριο και είναι πιθανό να συνεχίσουν να χαλαρώνουν, δίνοντας στην RBI περιθώριο να επιβραδύνει, αν όχι να σταματήσει τη σύσφιξη στις επόμενες συνεδριάσεις.
  • Με το επιτόκιο αναφοράς 6,25% κοντά σε υψηλό τεσσάρων ετών, ένα μέλος της επιτροπής καθορισμού επιτοκίων της RBI δήλωσε ότι το επίπεδο αποτελεί ήδη κίνδυνο για την ανάπτυξη στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

Τι λέει το Bloomberg:

  • «Η RBI είναι πιθανό να ψηφίσει 4-2 υπέρ μιας αύξησης τον Φεβρουάριο. Ο αυξημένος δομικός πληθωρισμός και η συνεχιζόμενη ανάκαμψη στηρίζουν μια τελευταία κίνηση 25 μονάδων βάσης. Τα διαφωνούντα μέλη θα υποστηρίξουν την ταχύτερη επιβράδυνση του μετρούμενου πληθωρισμού και τους κινδύνους για την ανάπτυξη. Αναμένουμε ομόφωνη απόφαση για την αλλαγή στάσης σε ουδέτερη από την απόσυρση των καταλυμάτων».

— Αμπίσεκ Γκούπτα

Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας

  • Τρέχον ποσοστό-στόχος Selic : 13,75%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2023: 11%
  • Πρόβλεψη του Bloomberg Economics για το τέλος του 2024: 8,5%

Η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας πιθανότατα θα διατηρήσει σταθερό το επιτόκιο αναφοράς της καθ 'όλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί περισσότερο από το ήμισυ από τον Απρίλιο και η προηγούμενη νομισματική σύσφιξη θα περιορίσει τη ζήτηση, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής με επικεφαλής τον Roberto Campos Neto ανησυχούν για την αύξηση των δημόσιων δαπανών και την ενδεχόμενη αύξηση των φόρων.

Αυτές οι ανησυχίες ώθησαν τους εμπόρους να απορρίψουν τα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων στις αρχές του τρέχοντος έτους και οι περισσότεροι οικονομολόγοι δεν βλέπουν καμία χαλάρωση μέχρι τον Σεπτέμβριο. Πράγματι, ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ανέλαβε καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου, αφού το Κογκρέσο ενέκρινε επιπλέον 168 δισεκατομμύρια reais (31 δισεκατομμύρια δολάρια) για να δαπανηθούν το 2023. Οι κεντρικοί τραπεζίτες συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι δεν θα διστάσουν να συνεχίσουν τη σύσφιξη εάν ο πληθωρισμός δεν επιβραδυνθεί όπως αναμενόταν.

Τι λέει το Bloomberg:

«Ο Λούλα δεν έχει ακόμη διευκρινίσει τις προτάσεις του για δύο βασικούς τομείς που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τις προοπτικές των επιτοκίων. Το πρώτο είναι πώς και με ποια ταχύτητα θα ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της χώρας – η εκτίναξη του δημόσιου χρέους θα μπορούσε να αυξήσει το ουδέτερο επιτόκιο. Το δεύτερο είναι αν σκοπεύει να επαναλάβει τον κακώς στοχευμένο, έντονα επιδοτούμενο δανεισμό από κρατικές τράπεζες που ήταν σήμα κατατεθέν της προηγούμενης θητείας του ως προέδρου, γεγονός που θα περιόριζε την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής. Μια αύξηση των επιτοκίων φαίνεται απίθανη με την πολιτική να είναι ήδη πολύ σφιχτή, αλλά τα ερωτηματικά σε αυτά τα ζητήματα προσθέτουν μια ανοδική προκατάληψη στην πρόβλεψή μας για τα επιτόκια».

— Αντριάνα Ντουπίτα

Τράπεζα της Ρωσίας

  • Τρέχον βασικό επιτόκιο: 7.5%
  • Οικονομικές προβλέψεις bloomberg για το τέλος του 2023: 7%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2024: 7%
  • Η Τράπεζα της Ρωσίας βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι καθώς οι αυξημένοι πληθωριστικοί κίνδυνοι μπορεί να απαιτήσουν αυστηρότερη νομισματική πολιτική το 2023, ενώ η οικονομία, που αγωνίζεται εν μέσω σαρωτικών κυρώσεων, εξακολουθεί να χρειάζεται περισσότερη στήριξη από χαμηλότερα επιτόκια.
  • Η κυβερνήτης Ελβίρα Ναμπιουλίνα έστειλε ουδέτερο μήνυμα τον Δεκέμβριο, τονίζοντας την ανησυχία της Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να επιταχύνει τον πληθωρισμό, καθώς η εντολή κινητοποίησης του Κρεμλίνου τον Σεπτέμβριο έχει επιδεινώσει την έλλειψη εργατικού δυναμικού, εκτρέποντας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο μέτωπο και στέλνοντας άλλους να αισθάνονται τη χώρα.
  • Πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν την ανεργία σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τους πραγματικούς μισθούς σε άνοδο για πρώτη φορά από τον Μάρτιο υποδηλώνουν ότι η έλλειψη εργαζομένων εντείνεται, αφήνοντας στην κεντρική τράπεζα λιγότερα περιθώρια για να συνεχίσει τη χαλάρωση.

Τι λέει το Bloomberg:

  • «Στη Ρωσία ο πληθωρισμός είναι μέτριος προς το παρόν, αλλά η στρατιωτική κινητοποίηση και η αύξηση των δημόσιων δαπανών θα μπορούσαν να τον αυξήσουν τους επόμενους μήνες. Εκτιμούμε ότι το επιτόκιο πολιτικής θα παραμείνει σε αναμονή στο 7,5% τον Φεβρουάριο, αλλά η Τράπεζα της Ρωσίας θα πρέπει να αυξήσει κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, εάν η κυβέρνηση υπαναχωρήσει από τη δέσμευσή της για πάγωμα των δαπανών».
  • — Αλέξανδρος Ισακόφ
  • Η Τράπεζα της Ρωσίας σταματά τον κύκλο χαλάρωσης

Νοτιοαφρικανική Κεντρική Τράπεζα

  • Τρέχον μέσο επιτόκιο συμφωνιών επαναγοράς: 7%
  • Διάμεση πρόβλεψη οικονομολόγου για το τέλος του 2023: 10,5%
  • Διάμεση πρόβλεψη οικονομολόγου για το τέλος του 2024: 10,25%

Η κεντρική τράπεζα της Νότιας Αφρικής μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων, παρατείνοντας παράλληλα τον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες.

Η Κεντρική Τράπεζα έχει δώσει εμπροσθοβαρή μάχη κατά του πληθωρισμού, αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο κατά 350 μονάδες βάσης από τον Νοέμβριο του 2021. Ο κυβερνήτης Lesetja Kganyago επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του να δαμάσει το «τέρας του πληθωρισμού» τον Νοέμβριο, όταν η MPC αύξησε το κόστος δανεισμού κατά 75 μονάδες βάσης για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να επιβραδυνθεί και ο βασικός ρυθμός είναι υψηλότερος από το επίπεδο στο τέλος του 2025 που υποδηλώνει το τριμηνιαίο μοντέλο προβλέψεων της τράπεζας - το οποίο η MPC χρησιμοποιεί ως οδηγό - ότι θα πρέπει να είναι, τροφοδοτώντας προβλέψεις για μείωση. Οι προθεσμιακές συμφωνίες που χρησιμοποιούνται για να κερδοσκοπήσουν στο κόστος δανεισμού δείχνουν ότι οι έμποροι τιμολογούν πλήρως σε μια αύξηση 25 μονάδων βάσης τον Ιανουάριο, με πιθανότητα μεγαλύτερης κίνησης μισής μονάδας.

Τράπεζα του Μεξικού

  • Τρέχουσα τιμή διανυκτέρευσης: 10.5%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2023: 11%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2024: 7%

Η Banco de Mexico έχει σηματοδοτήσει σχέδια για αύξηση του επιτοκίου αναφοράς στην επόμενη απόφασή της τον Φεβρουάριο, επιβεβαιώνοντας ότι ο κύκλος αύξησης ρεκόρ που ξεκίνησε το 2021 δεν έχει τελειώσει. Η τοπική νομισματική πολιτική έχει επηρεαστεί ιστορικά από τη Fed, αλλά οι κεντρικοί τραπεζίτες του Μεξικού επέμειναν ότι μπορεί να μην κινηθούν σε αδιέξοδο με τον αμερικανό ομόλογό τους.

Ο επίμονος δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει ευμετάβλητα στοιχεία όπως τα καύσιμα, παραμένει πονοκέφαλος για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου με επικεφαλής τη Victoria Rodriguez Ceja. Οι τοπικοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο δείκτης τιμών θα αυξηθεί περίπου 5% φέτος, πάνω από τον στόχο του πληθωρισμού 3%. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φαίνεται να περικόπτουν τα επιτόκια στο 10,25% μέχρι τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με έρευνα της τοπικής μονάδας της Citigroup Inc.

Τι λέει το Bloomberg:

«Ο επίμονος υψηλός πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια των ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι η Banxico θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνεται στις αρχές του 2023 και να διατηρήσει τις συνθήκες σφιχτές μέχρι το τέλος του έτους, παρά την ανάπτυξη κάτω από τον δυνητικό κίνδυνο και τον κίνδυνο ύφεσης. Η BE βλέπει δύο κινήσεις 25 μονάδων βάσης η καθεμία τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, με τελικό επιτόκιο 11%."

— Φελίπε Χερνάντεζ

Τράπεζα Ινδονησίας

  • Τρέχον επιτόκιο αντίστροφης επαναγοράς 7 ημερών: 5,5%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2023: 5,25%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2024: 4,75%
  • Η κεντρική τράπεζα της Ινδονησίας είναι πιθανό να συνεχίσει με μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων για να ενισχύσει το νόμισμα της Ασίας με τις χειρότερες επιδόσεις του τελευταίου τριμήνου και να χαλιναγωγήσει τον ονομαστικό πληθωρισμό που ήταν πάνω από τον στόχο του 2%-4% για περισσότερο από μισό χρόνο.
  • Ο διοικητής Perry Warjiyo υποσχέθηκε τον περασμένο μήνα ότι η Bank Indonesia δεν θα αυξήσει υπερβολικά τα επιτόκια, λέγοντας ότι ο πληθωρισμός χαλαρώνει και ότι αναμένει να ενισχυθεί η ρουπία.
  • Αυτό θα του έδινε το περιθώριο να βοηθήσει στην προστασία της ανάκαμψης της μεγαλύτερης οικονομίας της Νοτιοανατολικής Ασίας εν μέσω επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης. Η παραγωγή της Ινδονησίας είναι έτοιμη να φτάσει τα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σχεδόν ταιριάζει με το Μεξικό, το οποίο είναι η 15η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Τι λέει το Bloomberg:

  • «Η Bank Indonesia πιθανότατα θα τερματίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της μόλις σταθεροποιηθεί η ρουπία - πιθανώς το πρώτο τρίμηνο. Αλλά είναι όμηρος της Fed και θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, εάν η Fed συνεχίσει να εκπλήσσει τις αγορές με μεγαλύτερη σύσφιξη από ό, τι έχει ήδη τιμολογηθεί. Εν τω μεταξύ, θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων και άλλα μέτρα για να στηρίξει την ανάκαμψη».

— Ταμάρα Χέντερσον

Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας

  • Τρέχον επιτόκιο συμφωνιών επαναγοράς 1 εβδομάδας: 9%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2023: 32,5%
  • Οικονομικές προβλέψεις bloomberg για το τέλος του 2024: 25%
  • Η νομισματική πολιτική της Τουρκίας το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα καθοδηγείται από τις εκλογές του Ιουνίου. Η κεντρική τράπεζα, με επικεφαλής τον διοικητή Σαχάπ Καβτσίογλου, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διατηρήσει μια εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική και ενδεχομένως θα επιφέρει περισσότερες μειώσεις επιτοκίων κοντά στην ψηφοφορία. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - ο οποίος είχε ζητήσει μονοψήφια επιτόκια - δήλωσε ικανοποιημένος με το τρέχον κόστος δανεισμού, αφού η κεντρική τράπεζα πραγματοποίησε τέσσερις γύρους μειώσεων παρά τον πληθωρισμό άνω του 80%.
  • Ο Ερντογάν θα επιταχύνει τις δημόσιες δαπάνες πριν από τις εκλογές και θα προσπαθήσει να στηρίξει την ανάπτυξη παρέχοντας φθηνά δάνεια. Οι επιδράσεις της βάσης σύγκρισης σημαίνουν ότι ο πληθωρισμός άρχισε να επιβραδύνεται στο τέλος του 2022, αλλά αναμένεται να παραμείνει υψηλός για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους.
  • Το τι θα συμβεί με τη νομισματική πολιτική μετά τις εκλογές είναι ασαφές. Οι οικονομολόγοι ζητούν σχεδόν ομόφωνα μια επείγουσα αλλαγή κατεύθυνσης.

Τι λέει το Bloomberg:

  • «Πριν από τις εκλογές, η κεντρική τράπεζα θα βασιστεί σε εναλλακτικά εργαλεία και τραπεζική ρύθμιση, καθώς και σε παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος για να τιθασεύσει την αντίδραση στη λίρα και τον πληθωρισμό. Μετά την ψηφοφορία, βλέπουμε τη συσσώρευση κινδύνου στην οικονομία που απαιτεί αντιστροφή της πολιτικής και πιθανή αύξηση του επιτοκίου repo».

—Σέλβα Άνοιξη Μπαζίκι

Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας

  • Τρέχον επιτόκιο κεντρικής τράπεζας: 16,5%
  • Διάμεση πρόβλεψη οικονομολόγου για το τέλος του 2023: 15,5%
  • Διάμεση πρόβλεψη οικονομολόγου για το τέλος του 2024: 14%

Έχοντας αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες από τον Μάιο, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να συνεχίσει να συσφίγγει στην επόμενη συνεδρίαση της MPC αργότερα αυτόν τον μήνα.

Ο πληθωρισμός τρέχει με τον ταχύτερο ρυθμό του σε περισσότερα από 17 χρόνια και αναμένεται να παραμείνει αυξημένος λόγω της συνεχιζόμενης νομισματικής αδυναμίας και των προεκλογικών δαπανών ενόψει των εκλογών της 25ης Φεβρουαρίου.

Τα μέλη της MPC επανέλαβαν τον Νοέμβριο, όταν αυξήθηκαν κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, ότι θέλουν να κλείσουν το χάσμα μεταξύ του πληθωρισμού και του επιτοκίου πολιτικής - επί του παρόντος στις 500 μονάδες βάσης - για να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις, να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα των τιμών και να προφυλαχθούν από τον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των προσδοκιών για την αύξηση των τιμών.

ΑΛΛΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗΣ G-20

Τράπεζα της Κορέας

  • Τρέχον βασικό επιτόκιο: 3,25%
  • Διάμεσες οικονομικές προβλέψεις για το τέλος του 2023: 3,5 %
  • Διάμεσες οικονομικές προβλέψεις για το τέλος του 2024: 2,5 %

Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο αυξήσεων, η Τράπεζα της Κορέας πλησιάζει στο τέλος της αυστηρότερης ώθησης καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης. Η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να αυξήσει το σημείο αναφοράς κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας όταν συνεδριάσει στις 13 Ιανουαρίου, αλλά μπορεί να είναι η τελευταία αύξηση του κύκλου.

Οι εξαγωγές θα επιβαρύνουν το μυαλό των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για το υπόλοιπο του 2023, καθώς εξετάζουν πόσο καιρό θα σταματήσουν. Η οικονομία που εξαρτάται από το εμπόριο αναμένεται να αναπτυχθεί 1,7% φέτος, από 2,6% το 2022. Οι εξαγωγές αναμένεται να μειωθούν για τους επόμενους μήνες, λόγω της ασθενέστερης ζήτησης ημιαγωγών.

Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας

  • Τρέχων στόχος επιτοκίου μετρητών: 3,1%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2023: 3%
  • Προβλέψεις του Bloomberg Economics για το τέλος του 2024: 2%
  • Η RBA πλησιάζει στο τέλος του κύκλου σύσφιξης μετά την εδραίωση της θέσης της ως μία από τις πιο dovish κεντρικές τράπεζες στον ανεπτυγμένο κόσμο. Στράφηκε σε μικρότερες αυξήσεις ποσοστιαίων μονάδων τριμήνου τον Οκτώβριο και έδωσε στον εαυτό της τη μέγιστη ευελιξία για ελιγμούς λέγοντας ότι οι μελλοντικές κινήσεις θα εξαρτώνται από τα δεδομένα. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν δύο ακόμη τρίμηνα βήματα το 2023 για να ανεβάσουν το επιτόκιο μετρητών στο 3,6%.
  • Η οικονομία της Αυστραλίας ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων) έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει τις αυξήσεις χωρίς πολύ πόνο, βοηθούμενη από τις σταθερές καταναλωτικές δαπάνες και τις ισχυρές επιχειρηματικές επενδύσεις. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η χώρα θα αποφύγει την ύφεση, ακόμη και με την αγορά κατοικίας σε βαθιά ύφεση και το καταναλωτικό κλίμα σε τέλμα. Η ανάκαμψη της μετανάστευσης στο εξωτερικό, η ισχυρή αγορά εργασίας με ανεργία κοντά σε χαμηλά 50 ετών και οι ακόμη υψηλές αποταμιεύσεις των νοικοκυριών φαίνεται να στηρίζουν την οικονομία.

Τι λέει το Bloomberg:

  • «Η RBA είναι πολύ κοντά στο τέλος των πεζοποριών της. Τον Φεβρουάριο βλέπουμε να κινείται προς τα εμπρός κατά 15 μονάδες βάσης για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει συγκρατημένος. Ανησυχούμε ότι μπορεί να είναι υπερβολικά αυστηρότερη, δεδομένων των ενδείξεων ότι η ζήτηση ήδη εξασθενεί. Η έλλειψη δυναμικής του εγχώριου πληθωρισμού αναμένεται να επιτρέψει στους RBA να χαλαρώσουν τα ποσοστά στα τέλη του 2023-αρχές του 2024, καθώς μετατοπίζεται για να στηρίξει την ανάπτυξη».

— Τζέιμς ΜακΙντάιρ

Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής

  • Τρέχων κατώτατος συντελεστής: 75%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2023: 72%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2024: 55%
  • Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής, με επικεφαλής τον Μιγκέλ Πέσι, έχει δεσμευτεί για θετικό πραγματικό επιτόκιο, σύμφωνα με μια συμφωνία 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η τήρηση αυτής της υπόσχεσης δεν είναι εύκολη υπόθεση με τον ετήσιο πληθωρισμό να τρέχει κοντά στο 100%, και οι δεσμεύσεις πολιτικής στο πλαίσιο του προγράμματος του ΔΝΤ έχουν αμφιταλαντευτεί στο παρελθόν.
  • Περιπλέκοντας περαιτέρω τις προοπτικές είναι οι προοπτικές αστάθειας των χρηματοπιστωτικών αγορών ενόψει των προεδρικών εκλογών τον Οκτώβριο. Μια συνεχιζόμενη ξηρασία που επηρεάζει τις εξαγωγές βασικών εμπορευμάτων — μια οικονομική σανίδα σωτηρίας σκληρού νομίσματος που βοηθά στην πρόληψη απότομων υποτιμήσεων του πέσο — θα έχει επίσης μεγάλη επίδραση στο πόσο υψηλό μπορεί να χρειαστεί να αυξηθεί το κόστος δανεισμού.

Τι λέει το Bloomberg:

  • «Το επιτόκιο πολιτικής φαίνεται ανεπαρκώς υψηλό για να ενθαρρύνει τους επενδυτές και τους καταναλωτές να αποταμιεύσουν σε πέσος. Ωστόσο, η εγγύτητα των προεδρικών εκλογών αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης μείωσης των επιτοκίων φέτος. Η πίεση για προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να αυξηθεί από το 2024, ειδικά όταν η χώρα ξαναρχίσει τις πληρωμές για το επαναδιαπραγματευμένο εξωτερικό χρέος της».

— Αντριάνα Ντουπίτα

G-10 ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας

  • Τρέχον επιτόκιο πολιτικής: 1%
  • Διάμεση πρόβλεψη οικονομολόγου για το τέλος του 2023: 1,5%
  • Διάμεση πρόβλεψη οικονομολόγου για το τέλος του 2024: 1,25%

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής με επικεφαλής τον πρόεδρο Τόμας Τζόρνταν έχουν ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 175 μονάδες βάσης σε τρεις κινήσεις και αναμένεται να ολοκληρώσουν τον κύκλο πεζοπορίας τους με ένα τελευταίο βήμα μισής μονάδας τον Μάρτιο.

Μετά από αυτό, πρόκειται να σταματήσουν καθώς ο πληθωρισμός - ήδη ο χαμηλότερος από οποιαδήποτε χώρα του ΟΟΣΑ - επιβραδύνεται προς το ανώτατο όριο του 2% της SNB μέχρι το τέλος του έτους.

Σβέριγκες Ρίκμπανκ

  • Τρέχον επιτόκιο συμφωνιών επαναγοράς: 2,5%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2023: 3%
  • Οικονομικές προβλέψεις bloomberg για το τέλος του 2024: 2,25%
  • Η σουηδική Riksbank πρόκειται να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων τον επόμενο μήνα υπό τον νέο διοικητή της, Erik Thedeen. Με τον πληθωρισμό κοντά σε υψηλά τριών δεκαετιών, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δέχονται πιέσεις να επιτύχουν αύξηση τουλάχιστον μισής μονάδας για να αποφύγουν την αποδυνάμωση της κορώνας, αφού η ΕΚΤ δεσμεύτηκε να συνεχίσει να πιέζει τα επιτόκια υψηλότερα.
  • Αυτό το γερακίσιο μήνυμα έχει πυροδοτήσει στοιχήματα ότι η Riksbank θα πρέπει να είναι πιο επιθετική από τις αυξήσεις τριμήνου που σχεδιάζει επί του παρόντος - παρά την πιθανή ύφεση που μπορεί να είναι μία από τις χειρότερες στην Ευρώπη.
  • Η σουηδική πολιτική είναι επίσης πιο δύσκολο να προβλεφθεί, καθώς δύο από τα έξι μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα καθορίσουν τα επιτόκια για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο: ο Thedeen, πρώην επικεφαλής της χρηματοπιστωτικής ρυθμιστικής αρχής, και ο νέος αναπληρωτής διοικητής Aino Bunge.

Τι λέει το Bloomberg:

  • «Η Riksbank θα συνεχίσει με αυξήσεις επιτοκίων το πρώτο εξάμηνο του 2023, καθώς η αποτροπή της παγίωσης του αυξημένου πληθωρισμού είναι η κορυφαία προτεραιότητα πολιτικής της. Βλέπουμε την κεντρική τράπεζα να αυξάνει το επιτόκιο πολιτικής της στο μέγιστο επιτόκιο του 3% έως τα μέσα του έτους, με κινδύνους προς τα πάνω, και αναμένουμε ότι οι επακόλουθες μειώσεις επιτοκίων δεν θα έρθουν νωρίτερα από το δεύτερο τρίμηνο του 2024».

—Σέλβα Άνοιξη Μπαζίκι

Τράπεζα Νόργες

  • Τρέχον επιτόκιο καταθέσεων: 2,75%
  • Διάμεση πρόβλεψη οικονομολόγου για το τέλος του 2023: 3%
  • Διάμεση πρόβλεψη οικονομολόγου για το τέλος του 2024: 2,5%

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας είναι έτοιμη να σημειώσει αύξηση κατά ένα τέταρτο κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου σε αυτό που θα μπορούσε να είναι η τελευταία αύξηση αυτού του κύκλου. Τα σημάδια επιβράδυνσης της πλούσιας σε ορυκτά καύσιμα οικονομίας αυξάνονται και ο πληθωρισμός έχει αποδυναμωθεί από το υψηλό 35 ετών.

Υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο καλά θα αντιμετωπίσει η Νορβηγία τις επιπτώσεις του παγκόσμιου περιβάλλοντος και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προβλέπουν ήπια ύφεση για την ηπειρωτική οικονομία φέτος. Με τα τελευταία στοιχεία να υποδηλώνουν μια ισχυρότερη αγορά εργασίας από ό, τι προβλεπόταν, οι αξιωματούχοι ενδέχεται να επιλέξουν περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων αργότερα φέτος.

Αποθεματική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας

  • Τρέχον επιτόκιο μετρητών: 4,25%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2023: 4,5%
  • Οικονομικές προβλέψεις bloomberg για το τέλος του 2024: 3%
  • Παρά το γεγονός ότι είναι μία από τις πρώτες κεντρικές τράπεζες που άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια το 2021, η RBNZ επιτάχυνε τη σύσφιγξή της στα τέλη του περασμένου έτους με μια άνευ προηγουμένου αύξηση 75 μονάδων βάσης. Μια άλλη κίνηση jumbo είναι πιθανή στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής τον Φεβρουάριο. Η τράπεζα αναμένει να αυξήσει το επιτόκιο μετρητών της στο 5,5% φέτος από 4,25% σήμερα, ακόμη και όταν προβλέπει ύφεση από το δεύτερο τρίμηνο.
  • Μέχρι στιγμής, η οικονομία έχει αποδειχθεί πολύ ισχυρότερη από το αναμενόμενο, γεγονός που, σε συνδυασμό με μια εξαιρετικά σφιχτή αγορά εργασίας, τροφοδοτεί πιέσεις στις τιμές. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τέταρτου τριμήνου που αναμένονται στις 25 Ιανουαρίου θα παρακολουθούνται στενά - η RBNZ προβλέπει επιτάχυνση του ετήσιου ρυθμού στο 7,5% από 7,2%, ενώ οι περισσότεροι οικονομολόγοι των τοπικών τραπεζών βλέπουν ότι επιβραδύνεται.

Τι λέει το Bloomberg:

  • «Η RBNZ είναι πιθανό να προχωρήσει στην επιθετική σύσφιγξή της το πρώτο τρίμηνο, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά άλλες 50 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο. Τα σημάδια επιβράδυνσης της ανάπτυξης και η αύξηση της προσφοράς εργασίας θα τους αναγκάσουν να σταματήσουν εκεί. Η ταχεία επιστροφή των ξένων εργαζομένων, μετά την πανδημία, θα πρέπει να βάλει ένα καπάκι στον πληθωρισμό των μισθών που ανησυχεί την RBNZ».

— Τζέιμς ΜακΙντάιρ

Εθνική Τράπεζα της Πολωνίας

  • Τρέχον επιτόκιο μετρητών: 6,75%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2023: 6,75%
  • Οικονομικές προβλέψεις bloomberg για το τέλος του 2024: 5,5%
  • Η πολωνική κεντρική τράπεζα τερμάτισε ουσιαστικά την ετήσια εκστρατεία αυξήσεων των επιτοκίων τον Οκτώβριο και έκτοτε διατηρεί σταθερό το κόστος δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και μια δεκαετία.
  • Ο κυβερνήτης Adam Glapinski αναμένει ότι η οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο. Ο πληθωρισμός, εν τω μεταξύ, προβλέπεται να εκτοξευθεί σχεδόν στο 20% μετά τη λήξη ορισμένων φορολογικών περικοπών. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα είναι απρόθυμη να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια για να μην ενισχύσει την ανεργία. Ο Glapinski δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ελπίζει ότι οι μειώσεις επιτοκίων θα ξεκινήσουν στα τέλη του 2023.
  • Αυτό μπορεί να είναι μια πρόκληση: Ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να αρχίσει να επιβραδύνεται σταδιακά από το δεύτερο τρίμηνο, πιθανότατα θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2,5% της κεντρικής τράπεζας για παρατεταμένη περίοδο.

Τι λέει το Bloomberg:

  • «Η σύσφιξη της NBP και η πτώση των τιμών της ενέργειας θα οδηγήσουν σε κορύφωση του πληθωρισμού και θα αρχίσουν να επιβραδύνονται το πρώτο τρίμηνο. Εκτιμούμε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα χρειαστεί να αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής».
  • — Αλέξανδρος Ισακόφ

Εθνική Τράπεζα της Τσεχίας

  • Τρέχον επιτόκιο μετρητών: 7%
  • Διάμεση πρόβλεψη οικονομολόγου για το τέλος του 2023: 6%
  • Διάμεση πρόβλεψη οικονομολόγου για το τέλος του 2024: 4%

Η κεντρική τράπεζα της Τσεχίας διαμηνύει ότι τα επιτόκια ενδέχεται να έχουν κορυφωθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 1999, αφού η νέα ηγεσία της σταμάτησε την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής το περασμένο καλοκαίρι.

Ενώ ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον στόχο του 2%, η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου αναμένει ότι μια οικονομική επιβράδυνση θα βοηθήσει στη μείωση της αύξησης των τιμών σε μονοψήφια ποσοστά γύρω στα μέσα του τρέχοντος έτους.

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μειώσεις επιτοκίων το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αν και ο διοικητής Ales Michl προειδοποίησε ότι μπορεί να έρθει μεγαλύτερη σύσφιξη εάν αυξηθούν οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ