Το πετρέλαιο στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2021 καθώς η αναταραχή στην Κίνα αναστατώνει την αγορά

Διαδηλωτές σε πόλεις κλειδιά διαμαρτύρονται για τους αυστηρούς περιορισμούς του Covid Τα δεδομένα κινητικότητας δείχνουν μείωση της δραστηριότητας καθώς τα επίπεδα συμφόρησης υποχωρούν

Το πετρέλαιο στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2021 καθώς η αναταραχή στην Κίνα αναστατώνει την αγορά

Το πετρέλαιο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο, καθώς η αναταραχή στην Κίνα έπληξε τη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο και επισκίασε τις προοπτικές για τη ζήτηση ενέργειας, προσθέτοντας πιέσεις σε μια ήδη εύθραυστη παγκόσμια αγορά αργού.

Το West Texas Intermediate βυθίστηκε προς τα 74 δολάρια το βαρέλι μετά από τρεις εβδομάδες απωλειών. Οι διαμαρτυρίες για τους σκληρούς περιορισμούς κατά του ιού εξαπλώθηκαν στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο το Σαββατοκύριακο, προκαλώντας ξεπούλημα σε εμπορεύματα.

Οι αναταραχές ενίσχυσαν το δολάριο ως καταφύγιο, καθιστώντας τις πρώτες ύλες λιγότερο ελκυστικές και έπληξαν την κινητικότητα στην Κίνα. Έθεσε επίσης το ενδεχόμενο οι αρχές να απαντήσουν με αυστηρότερους περιορισμούς, με τα κρούσματα Covid-19 να φτάνουν σε ρεκόρ αυτόν τον μήνα.

Η πτώση του πετρελαίου χαμηλότερα είναι η τελευταία ανατροπή σε αυτό που ήταν ένα ταραχώδες 12μηνο, με τη μεταβλητότητα να οδηγείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την επιθετική σύσφιξη της κεντρικής τράπεζας για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και τις αδιάκοπες προσπάθειες της Κίνας να εξαλείψει τον Covid-19. Τις τελευταίες ημέρες, διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επίσης εγκλωβιστει σε συνομιλίες για ένα ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού αργού, με τις διαπραγματεύσεις να αναμένεται να επαναληφθούν αργότερα τη Δευτέρα.

«Το κλίμα στην αγορά πετρελαίου παραμένει αρνητικό και οι εξελίξεις το Σαββατοκύριακο στην Κίνα σίγουρα δεν θα βοηθήσουν», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Groep NV στη Σιγκαπούρη.

Τα στοιχεία συμφόρησης από το Baidu έδειξαν ότι η κίνηση σε ώρες αιχμής σε μεγάλες κινεζικές πόλεις το πρωί της Δευτέρας μειώθηκε απότομα. Στο Πεκίνο, την πρωτεύουσα, η κίνηση μειώθηκε κατά 45% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ στην Γκουανγκζού ήταν 35% χαμηλότερη. Η κινεζική ζήτηση πετρελαίου θα μπορούσε να είναι κατά μέσο όρο 15,11 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αυτό το τρίμηνο, από 15,82 εκατομμύρια πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την Kpler, μια εταιρεία δεδομένων και αναλύσεων.

Οι «προοπτικές της ζήτησης θα επιδεινωθούν προτού βελτιωθούν», δήλωσε ο Fenglei Shi, διευθυντής της αγοράς πετρελαίου της Ευρύτερης Κίνας στα μέσα και κατάντη της S&P Global Commodity Insights, επικαλούμενος μια άνοδο στα lockdown.

Εκτός από την Κίνα, οι έμποροι αξιολογούσαν επίσης μια κίνηση των ΗΠΑ να χορηγήσουν στην υπερμεγέθουσα Chevron Corp. άδεια για την επανέναρξη παραγωγής πετρελαίου στη Βενεζουέλα, αφού οι κυρώσεις είχαν σταματήσει όλες τις δραστηριότητες γεώτρησης πριν από σχεδόν τρία χρόνια. Η ελάφρυνση των κυρώσεων έρχεται αφότου Νορβηγοί μεσολαβητές ανακοίνωσαν την επανέναρξη των πολιτικών συνομιλιών μεταξύ του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και της αντιπολίτευσης αυτό το Σαββατοκύριακο.

Οι βασικοί δείκτες μέτρησης της αγοράς σηματοδοτούν ασθενέστερες συνθήκες. Το άμεσο spread της WTI -- το χάσμα μεταξύ των δύο πλησιέστερων συμβολαίων της -- ήταν 16 σεντς το βαρέλι σε πτωτικό μοτίβο contango σε σύγκριση με 1,29 δολάρια το βαρέλι σε οπισθοδρόμηση πριν από ένα μήνα.

Από την έναρξη της πανδημίας, η προσέγγιση της Κίνας για την αντιμετώπιση της Covid-19 βασίστηκε σε μαζικά τεστ και εκτεταμένα lockdown για την καταστολή των εξάρσεων, μαζί με τους εμβολιασμούς. Αυτό έπληξε τη ζήτηση ενέργειας και ώθησε μια συσσώρευση δυσαρέσκειας για τους περιορισμούς καθώς άλλα έθνη άνοιξαν ξανά. Παρά το πλέγμα των κανόνων, τα κρούσματα του ιού αυξήθηκαν σε ρεκόρ αυτόν τον μήνα.

Στην Ευρώπη, τα μέλη της ΕΕ δεν μπορούν ακόμη να σφυρηλατήσουν συναίνεση σχετικά με το πόσο αυστηρό θα πρέπει να είναι το ανώτατο όριο τιμών της Ομάδας των Επτά στο ρωσικό πετρέλαιο. Ενώ η Πολωνία και τα έθνη της Βαλτικής έχουν αντιταχθεί σε μια πρόταση για όριο 65 δολαρίων το βαρέλι, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν πολύ γενναιόδωρη για τη Μόσχα, ναυτιλιακά έθνη όπως η Ελλάδα προτιμούν ένα υψηλότερο επίπεδο. Η Ρωσία έχει πει ότι θα απαγορεύσει τις πωλήσεις πετρελαίου σε οποιονδήποτε συμμετέχει.

Τα κέρδη στο δολάριο ΗΠΑ συνήθως καθιστούν τα εμπορεύματα που τιμολογούνται στο νόμισμα ακριβότερα για τους εισαγωγείς. Καθώς οι traders παρακολουθούσαν τις εξελίξεις στην Κίνα, ένας δείκτης του Bloomberg για το greenback ενισχύθηκε έως και 0,5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ