Απροσδόκητη αύξηση ΑΕΠ στη Γερμανία

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,3% το τρίτο τρίμηνο. Η Bundesbank προβλέπει σημαντική πτώση της παραγωγής κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Απροσδόκητη αύξηση ΑΕΠ στη Γερμανία

Η γερμανική παραγωγή αυξήθηκε απροσδόκητα το τρίτο τρίμηνο, καθυστερώντας μια ύφεση που οι αναλυτές εξακολουθούν να αναμένουν λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναπτύχθηκε 0,3% από τους προηγούμενους τρεις μήνες, αψηφώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για συρρίκνωση 0,2%. Η ανάπτυξη προήλθε κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία την Παρασκευή.

Τα στοιχεία είναι «απολύτως εκπληκτικά δεδομένου ότι τόσοι πολλοί δείκτες δείχνουν ότι η οικονομία επιβραδύνεται σημαντικά εδώ και μήνες», δήλωσε ο Jens-Oliver Niklasch, οικονομολόγος της LBBW, ενός από τους κρατικούς δανειστές της Γερμανίας.

"Υπάρχουν πιθανώς δύο παράγοντες που παίζουν ρόλο. Ο απόηχος της επαναλειτουργίας του Κορωνοϊού και η επίδραση του καλοκαιρινού πακέτου ανακούφισης, οι οποίοι υπεραντιστάθμισαν τις αρνητικές επιπτώσεις της αύξησης των τιμών της ενέργειας και του πολέμου στην Ουκρανία".

Ενώ ο Niklasch εξακολουθεί να βλέπει μια ύφεση ως πιθανή το χειμώνα, είπε ότι μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή όσο αρχικά φοβόταν.

Η έκθεση της Παρασκευής είναι πιθανό να είναι η τελευταία καλή είδηση εδώ και αρκετό καιρό. Ενώ η κυβέρνηση της Γερμανίας σχεδιάζει επιδοτήσεις για το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης φυσικού αερίου αφού η Ρωσία μείωσε τις αποστολές, η Bundesbank βλέπει την παραγωγή να συρρικνώνεται «σημαντικά» αυτόν τον χειμώνα.

Οι αριθμοί ακολουθούν τις ασθενέστερες αναφορές για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν από τη Γαλλία και την Ισπανία νωρίτερα την Παρασκευή. Και οι δύο χώρες σημείωσαν ανάπτυξη 0,2%.

Εν τω μεταξύ, οι δείκτες της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα από την S&P Global έδειξαν συρρίκνωση τον Οκτώβριο για την Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg εκτιμούν ότι η Γερμανία θα σύρει την ευρωζώνη των 19 χωρών σε ύφεση το επόμενο έτος.

Η βαριά οικονομία της Γερμανίας είναι πιο εκτεθειμένη στα ύψη του ενεργειακού κόστους λόγω της υπερβολικής εξάρτησης από τη Ρωσία για παραδόσεις. Οι προμήθειες φυσικού αερίου έχουν γίνει ένα μέσο για το Κρεμλίνο να αντεπιτεθεί στη Δύση για κυρώσεις σχετικά με τον πόλεμό του στην Ουκρανία.

Ο φόβος τώρα είναι για ελλείψεις ενέργειας, ακόμη και όταν ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός δίνει κάποια ανάσα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, η παγκόσμια ζήτηση επιβραδύνεται, οι ρωγμές στις αλυσίδες εφοδιασμού αποδεικνύονται πεισματικά επίμονες και τα στοιχεία αργότερα την Παρασκευή αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε πάνω από το 10% αυτόν τον μήνα.

Η Covestro AG, κατασκευαστής πολυμερών και πλαστικών υψηλής απόδοσης, μείωσε το guidance της αυτή την εβδομάδα, αφού τα κέρδη υποχώρησαν λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας και της εξασθένησης των παραγγελιών. Ο προμηθευτής της αυτοκινητοβιομηχανίας, της ηλεκτρονικής και της ιατρικής βιομηχανίας είναι σε θέση να μετακυλίσει μόνο ένα μικρό μέρος του αυξανόμενου κόστους της.

Η εταιρεία κατασκευής αθλητικών είδων Adidas AG, εν τω μεταξύ, εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα τη δεύτερη προειδοποίηση κερδών της σε τρεις μήνες, προειδοποιώντας ότι τα απούλητα προϊόντα συσσωρεύονται καθώς η ζήτηση μειώνεται στις αγορές της Κίνας και της Δύσης.

Ένας δείκτης μέτρησης των επιχειρηματικών προσδοκιών σταθεροποιήθηκε αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο Ifo με έδρα το Μόναχο που τον καταρτίζει, υποδηλώνοντας κάποιες ελπίδες ότι η οικονομία μπορεί να αποφύγει τα χειρότερα σενάρια.

Ακόμα κι έτσι, «είναι πολύ απίθανο να αποφύγουμε μια ύφεση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo Κλέμενς Φουέστ . «Η γερμανική οικονομία συρρικνώνεται αυτή τη στιγμή, αλλά ίσως με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι φοβούνται οι περισσότεροι άνθρωποι, και αυτό είναι ένα φωτεινό σημείο».

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν συρρίκνωση 0,4% και 0,5% το τέταρτο και το πρώτο τρίμηνο, πριν από την επανέναρξη της ανάπτυξης την άνοιξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ