Κ. Σκρέκας: «Η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να εκμεταλλεύεται τις αγορές μας »

 Κ. Σκρέκας: «Η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να εκμεταλλεύεται τις αγορές μας »

Βιντεοσκοπημένο μήνυμά του υπουργού Ενέργειας, στο 6ο Ενεργειακό Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης 2022 (Southeast Europe energy forum 2022) στην ενότητα με θέμα «Ενεργειακή συνεργασία για ενεργειακή ασφάλεια πέρα από τα σύνορα».

 

Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε περιφερειακό κόμβο όχι μόνο φυσικού αερίου, αλλά και πράσινης ενέργειας, υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, στο 6ο Ενεργειακό Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης 2022 (Southeast Europe energy forum 2022) στην ενότητα με θέμα «Ενεργειακή συνεργασία για ενεργειακή ασφάλεια πέρα από τα σύνορα».
Ο κ. Σκρέκας, ο οποίος συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες με κρίσιμα θέματα το χάσμα τιμών στον τομέα του φυσικού αερίου και τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε αυτή την καθοριστική στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας θα συνεχιστεί η συνεργασία στην Ε.Ε. ώστε να διαμορφωθεί ένα ανθεκτικό μέλλον για τα κράτη - μέλη με προσιτές τιμές και βιώσιμη ανάπτυξη.
«Η σημερινή συνεδρίαση της Ε.Ε. είναι μία ιστορική στιγμή που δείχνει ότι αυτός ο φρικτός πόλεμος δεν μπορεί να υπονομεύσει την ενότητά μας, ούτε την αποφασιστικότητά μας. Η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να εκμεταλλεύεται τις αγορές μας και να αποσταθεροποιεί το μέλλον μας. Παρά τις σοβαρές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είμαι πεπεισμένος ότι όλοι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για να ενθαρρύνουμε τις οικονομίες μας», επισήμανε ο υπουργός και παρουσίασε βασικά σημεία της ενεργειακής πολιτικής της χώρας - μεγιστοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας, διπλασιασμό των ενεργειακών διασυνδέσεων, τριπλασιασμό των ενεργειακών υποδομών και εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών.
Αναφέρθηκε ακόμη στη στήριξη της επέκτασης του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), στην εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, "που θα βάλει τα θεμέλια πύλης υδρογόνου στην Ευρώπη" και στην υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία.
"Η Ε.Ε. άφησε πίσω τα δυτικά Βαλκάνια κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα κατά την ενεργειακή κρίση", υπογράμμισε η Μπελίντα Μπαλούκου, υπουργός Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, τονίζοντας ότι η ενέργεια είναι διασυνοριακό προϊόν. «Η ενεργειακή κρίση είναι γεωπολιτικό θέμα και περισσότερο από ποτέ σήμερα είναι σημαντική ενεργειακή ασφάλεια. Αν η ενεργειακή ασφάλεια δεν συμπεριλαμβάνει έξι χώρες της Ευρώπης, δεν βλέπω πως μπορεί να επιλυθεί» είπε η κ. Μπαλούκου, σημειώνοντας, ότι η χώρα της δεν έχει σύνδεση με το φυσικό αέριο της Ρωσίας και χρησιμοποιεί ενέργεια από υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ