Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ.

 

 

Εκδόθηκε σήμερα, 8 Σεπτεμβρίου 2022, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με εντολή του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Γιάννη Τσακίρη, από τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων κ. Γιώργο Ζερβό η πρόσκληση προς την Περιφέρεια Αττικής, για την ένταξη του έργου της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το πρωτοποριακό και εμβληματικό αυτό έργο αφορά την ολοκληρωμένη ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου και περιλαμβάνει τα εξής έργα:

Υδραυλικά - Αντιπλημμυρικά Έργα.
Δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου
Εγκάρσια μετατόπιση της Λεωφόρου Ποσειδώνος.
Λοιπά Υποστηρικτικά Έργα: Έργα στη Θάλασσα, Έργα στο Μητροπολιτικό Πάρκο

Ο προϋπολογισμός του σύνθετου αυτού έργου ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ και η υλοποίησή του και χρηματοδότησή του θα πραγματοποιηθεί σε 2 φάσεις. Η πρώτη φάση (Α’) θα υλοποιηθεί εντός της Προγραμματικής Περιόδου του ΕΣΠΑ 2014-2020 με χρηματοδότηση που ανέρχεται σε 50 εκ. € και η δεύτερη φάση (Β΄) την επόμενη Προγραμματικής Περίοδο 2021-2027 με την υπόλοιπη χρηματοδότηση.

Η ολοκληρωμένη ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου επιδιώκει τους εξής στόχους:

Την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής και τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου με άξονες τη φύση, τον πολιτισμό, την άσκηση - άθληση και την ψυχαγωγία.
Την αποκατάσταση της επικοινωνίας του αστικού ιστού με το θαλάσσιο μέτωπο, με τη λειτουργική αναδιάταξη των τεχνικών υποδομών και ειδικά των συγκοινωνιακών έργων της παράκτιας ζώνης.
Την αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία της άμεσης και ευρύτερης περιοχής.
Τη λειτουργική και αισθητική συνοχή της παραλιακής ζώνης από την περιοχή του Πειραιά και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι το Δέλτα Φαλήρου, αξιοποιώντας και αναβαθμίζοντας τα ήδη υλοποιημένα Ολυμπιακά Έργα.
Τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Μητροπολιτικού Πάρκου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ