Το δημόσιο δεν θέλει να κάνει εξοικονόμηση ενέργειας

Το δημόσιο δεν θέλει να κάνει εξοικονόμηση ενέργειας

 

Πολιτική «μαστιγίου και καρότου» για τους δήμους και τους φορείς του δημοσίου ώστε να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας. Κόφτες σε επιδοτήσεις και προσλήψεις για όσους δεν συμμορφωθούν. Και είναι πολλοί αυτοί που δεν συμμορφώθηκαν

Από το σύνολο 2.395 φορέων του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχουν ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο μόνο 221 φορείς. Ενώ σε ότι αφορά στους ΟΤΑ, από τους 1.800 φορείς, έχουν ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο μόνο οι 90. Όταν δεν υπάρχουν καν οι ενεργειακοί υπεύθυνοι, είναι λογικό να μην υπάρχουν και εξοικονομήσεις. Ή τουλάχιστον εικόνα εξοικονομήσεων.

Δεδομένου λοιπόν ότι από την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα ζητήσει οικονομία στην ενέργεια από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, πρέπει πρώτα από όλα να βάλει τάξη στα του.. οίκου της. Οι συναρμόδιοι υπουργοί ανακοίνωσαν ένα πλαίσιο κινήτρων αλλά και κυρώσεων για να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας κατά τουλάχιστον 10%.

-Αν ένας φορέας δεν εφαρμόζει τα μέτρα εξοικονόμησης, δεν θα αξιολογούνται αιτήσεις για έκτακτες δαπάνες

-Οι δήμοι που δεν έχουν ξάνει εξοικονόμηση στον οδοφωτισμό, δεν θα λάβουν έκτακτη βοήθεια το β΄6μηνο του 2022

-Στο πλαίσιο του συστήματος Bonus που εφαρμόζεται στο Δημόσιο για τους υπαλλήλους, θα προστεθεί και ο στόχος της εξοικονόμησης 10%.

-Εάν επιτευχθεί μείωση της κατανάλωσης κατά 15%, θα υπάρξει επιπλέον οικονομική ενίσχυση 5% στον προϋπολογισμό του επομένου έτους

-Θα δημιουργηθούν ειδικές ομάδες στήριξης για τον έλεγχο των δημοσίων κτιρίων όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση

Ο κ. Σκυλακάκης συμπλήρωσε ότι το 2021 το κόστος του ρεύματος ανήλθε σε 700 εκατ. ευρώ, ενώ το 2022 αναμένεται να ξεπεράσει το 1,3 δις.

Από την πλευρά του ο κ. Σκρέκας παρουσίασε στοιχεία σε σχέση με την ενεργειακή κατανάλωση των 212.000 εγκαταστάσεων του Δημοσίου, σημειώνοντας ότι το 2020 καταναλώθηκαν 4.450 GWh, ενώ το 2021 καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 20% και καταναλώθηκαν 5.340 GWh. Εκτιμάται ότι το 2022 θα είναι στα ίδια επίπεδα, αλλά ο στόχος είναι να υπάρξουν άμεσα μέτρα μείωσης 10% και μακροπρόθεσμα 30% ως το 2030.

Επίσης, προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα Ηλέκτρα, της ενεργειακής αναβάθμισης των δημοσίων κτιρίων, προϋπολογισμού 640 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου εκτιμάται ότι 2,5 εκατ,. τετραγωνικά μέτρα κτιρίων του Δημοσίου. Ο υπουργός προανήγγειλε ακόμη ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συστάσεις και συμβουλές στον ιδιωτικό τομέα και τα νοικοκυριά για την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και καμπάνια, ενώ θα ανακοινωθούν και σχήματα κινήτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ