Η κρίση βάζει φωτιά στη μακαρονάδα

Το αυξημένο κόστος ενός από τα πλέον δημοφιλή πιάτα

Η κρίση βάζει φωτιά στη μακαρονάδα

Το 2013, τα ζυμαρικά Μπολονέζ στο, Café Murano, του Λονδίνου, κόστιζαν 10 λίρες, ως πρώτο πιάτο και 14 λίρες ως κύριο, και η τιμή παρέμενε η ίδια για επτά χρόνια. Στη συνέχεια, ήρθε η πανδημία, οι διακοπές λειτουργίας, οι επαναλειτουργίες και η πρόσφατη αύξηση των τιμών των τροφίμων και των ποτών, που επηρέασαν τα πάντα. Ο πληθωρισμός στη Μεγάλη Βρετανία μόλις ξεπέρασε το 10% για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια. 

Η διάσημη σεφ, Άντζελα Χάρτνετ, διατηρεί 4 εστιατόρια στο Λονδίνο και όπως λέει η ίδια, «δεν έχω δει ποτέ τα πράγματα τόσο ακριβά.» Καθώς προετοιμαζόταν για τα ζυμαρικά Μπολονέζ για να επιστρέψει στο εποχιακό μενού αυτό το φθινόπωρο, αυτή και ο Chris Yates, διευθύνων σύμβουλος της Angela Hartnett Ltd., συνειδητοποίησαν ότι θα έπρεπε να χρεώσει περίπου 16 λίρες ως πρώτο πιάτο και 24 ως κύριο.

Εκτός από την αύξηση των τιμών των συστατικών, το κόστος των συστατικών, της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, αυξήθηκε απότομα. Η σεφ προμηθεύεται περίπου το 90% των προϊόντων της από τη Βρετανία και αυτά μπορεί να γίνουν πιο ακριβά λόγω της ξηρασίας του καλοκαιριού. Οι αυξήσεις μισθών έχουν επίσης επηρεάσει τις τιμές, με δεδομένο ότι οι μισθοί του κλάδου αυξληθηκαν 7,7%.

Στα μενού της, έχει αυξήσει τις τιμές κατά 20%. Ένας ορεκτικό ζυμαρικών στο Café Murano που ήταν 11.50 λίρες, πριν από τα λοκντάουν είναι τώρα περίπου 15 λίρες. «Ποτέ δεν θέλεις να επιβαρύνεις τον πελάτη», λέει, αλλά πλέον, οι αυξήσεις των τιμών έχουν γίνει πολύ υψηλές για να απορροφηθούν από τα εστιατόρια.

"Έχετε ελαιόλαδο που αυξάνεται κατά 20%, έχετε κρέας που αυξάνεται κατά 15%", λέει η Χάρτνετ, σχετικά με τις αυξήσεις που έχει δει σε βασικά συστατικά για το βόειο κρέας της. (Ενώ οι περισσότερες σάλτσες μπολονέζ φτιάχνονται με κιμά, ο Hartnett κόβει κομμάτια βοδινού ή χοιρινού κρέατος για μια σάλτσα με πιο έντονη γεύση.) Το μεγαλύτερο άλμα τιμών ήταν για τα ξηρά ζυμαρικά: Αυξήθηκε περισσότερο από 31% τον Ιούνιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Γιατί τα ζυμαρικά γίνονται τόσο πιο ακριβά; Απλά σκεφτείτε από τι είναι φτιαγμένο: σιτάρι. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία ασκεί περαιτέρω πίεση στην παγκόσμια προσφορά, ιδιαίτερα για το σιτάρι, οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές για πολλά βασικά προϊόντα.»

Το μόνο καλό νέο για ορισμένους μάγειρες, είναι ότι το κόστος ενός συστατικού της μακαρονάδας Μπολονέζ είναι μειωμένο. Τα καρότα είναι 1,4% φθηνότερα από ό, τι ήταν πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία. Και τουλάχιστον η τιμή των κονσερβοποιημένες ντομάτες μόλις άλλαξε.

Παρά την τιμή, το αγαπημένο πιάτο έχει γίνει πιο δημοφιλές στη Μεγάλη Βρετανία. Στην πολυτελή αλυσίδα παντοπωλείων Waitrose, οι πωλήσεις σάλτσας Μπολονέζ αυτό το καλοκαίρι είναι 26% υψηλότερες από ότι ήταν το 2019, σύμφωνα με την εταιρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ