Κίνα: Η ξαφνική μείωση των επιτοκίων ξεκινά ανοδική πορεία στα κρατικά ομόλογα

Η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020 μετά τη μείωση των επιτοκίων. Η μείωση των επιτοκίων σηματοδοτεί πιθανή αλλαγή πολιτικής από την PBOC

Κίνα: Η ξαφνική μείωση των επιτοκίων ξεκινά ανοδική πορεία στα κρατικά ομόλογα

Η αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων της Κίνας προαναγγέλλει έναν νέο γύρο κερδών για τα κρατικά ομόλογα της χώρας.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Κίνας διολίσθησε έως και έξι μονάδες βάσης στο 2,67%, το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2020, αφού η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε απροσδόκητα ένα βασικό επιτόκιο πολιτικής. Ωστόσο, το ράλι απέχει πολύ από το να τελειώσει, σύμφωνα με την Standard Chartered Bank Plc και τη Maybank Securities Pte.

Τα κέρδη μπορεί να βοηθήσουν την απόδοση των κρατικών ομολόγων της Κίνας να ξεφύγει από ένα εύρος συναλλαγών 15 μονάδων βάσης τους τελευταίους έξι μήνες. Η ζήτηση για το περιουσιακό στοιχείο του καταφυγίου λόγω της επιβράδυνσης της εγχώριας ανάπτυξης μετριάστηκε από την άνοδο των αποδόσεων στις ανεπτυγμένες αγορές που τροφοδοτήθηκε από επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Οι ξένοι επενδυτές πούλησαν τα χαρτονομίσματα τους τελευταίους μήνες καθώς οι αποδόσεις του αμερικανικού δημοσίου σκαρφάλωσαν.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου μπορεί να δοκιμάσει 2,60% έως 2,65% καθώς η κίνηση της κεντρικής τράπεζας, είναι πιθανώς μια αλλαγή πολιτικής. Η μείωση των επιτοκίων για την τόνωση της ζήτησης είναι καλύτερη λύση για την Κίνα από την ένεση πρόσθετης ρευστότητας.

Η PBOC μείωσε το επιτόκιο της μεσοπρόθεσμης δανειακής διευκόλυνσης ενός έτους κατά 10 μονάδες βάσης στο 2,75%. Απέσυρε επίσης ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα μετακυλίοντας μόνο εν μέρει τα δάνεια που έληγαν αυτή την εβδομάδα.

Η μερική ανατροπή σε συνδυασμό με τη μείωση των επιτοκίων δείχνει την επιθυμία της κεντρικής τράπεζας να παραμείνει διευκολυντική, ενώ σηματοδοτεί ανησυχίες για αύξηση της μόχλευσης στην αγορά ομολόγων λόγω της υπερβολικής ρευστότητας. Τα πιστωτικά στοιχεία του Ιουλίου έδειξαν ότι τα νέα δάνεια και η έκδοση εταιρικών ομολόγων αποδυναμώθηκαν. Η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις τον περασμένο μήνα ήταν επίσης χαμηλότερες από τις προβλέψεις, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε.

Η απροσδόκητη μείωση των επιτοκίων αντανακλά σε κάποιο βαθμό ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενδέχεται να δουν περαιτέρω καθοδικό κίνδυνο για τις προοπτικές ανάπτυξης. Αυτό μαζί με τις δημοσιεύσεις του Σαββατοκύριακου των συγκεντρωτικών στοιχείων χρηματοδότησης που υποδηλώνουν αδύναμη πιστωτική ζήτηση, θα δει τα κρατικά ομόλογα της Κίνας να υποστηρίζονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ