Σφυγμός Ευρώπη: Τράμπ και έφοδος FBI, ευρωπαϊκός καύσωνας, Αγγλία πληθρωρισμός και Ισπανία.

Σφυγμός Ευρώπη: Τράμπ και έφοδος FBI, ευρωπαϊκός καύσωνας, Αγγλία πληθρωρισμός και Ισπανία.

Η έφοδος του FBI, στο σπίτι του πρώην Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ,  Μαρ-α-Λάγκο, της Φλόριντα, ο ευρωπαϊκός καύσωνας που θέτει σε δοκιμασία τις υποδομές , οι δηλώσεις του αποκαλούμενου πατέρα του στόχου του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, και οι δυσκολίες με τον καύσωνα  στην Ισπανία, είναι τα θέματα που κυριαρχούν σήμερα λίγο πριν το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών. 

Ομοσπονδιακοί ερευνητές εισέβαλαν στον κατοικλια του Ντόναλντ Τράμπ, στη Φλόριντα χθες, στο πλαίσιο έρευνας για το αν πήρε διαβαθμισμένα έγγραφα από τον Λευκό Οίκο όταν έφυγε από το αξίωμά του, μια εκρηκτική εξέλιξη που κινδυνεύει να δυναμιτίσει την πιθανή υποψηφιότητά του για την προεδρία το 2024. Ο Τραμπ, ο οποίος βρισκόταν στη Νέα Υόρκη τη στιγμή της επιδρομής, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι πράκτορες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών ερευνούσαν το Μαρ-α-Λάγκο. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Τραμπ, αλλά ένα άτομο εξοικειωμένο με την έρευνα είπε ότι σχετίζεται με την πιθανή κακή διαχείριση των αρχείων. Η επιδρομή της Δευτέρας σχετίζεται με αίτημα της Εθνικής Υπηρεσίας Αρχείων προς το υπουργείο Δικαιοσύνης να εξετάσει τη μεταφορά προεδρικών εγγράφων στο Μαρ-α-Λάγκο, συμπεριλαμβανομένου διαβαθμισμένου υλικού.

Άλλο ένα καυτό κύμα καύσωνα πρόκειται να πλήξει τη βορειοδυτική και κεντρική Ευρώπη αυτή την εβδομάδα, ασκώντας περαιτέρω πίεση στις τεταμένες υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας της ηπείρου. Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να πλήξουν το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Η υπερβολική ζέστη έχει ήδη επηρεάσει την ήπειρο, με τη Γαλλία να καταγράφει τον πιο ζεστό Ιούλιο που έχει καταγραφεί και την Αγγλία τον πιο ζεστό εδώ και σχεδόν 90 χρόνια, υπογραμμίζοντας τον αντίκτυπο ενός θερμού κλίματος. Η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Ρήνο, μια ζωτικής σημασίας αρτηρία για τη μεταφορά εμπορευμάτων και βιομηχανικών αγαθών, είναι τόσο χαμηλή που το εμπόριο κινδυνεύει να σταματήσει σε ορισμένα τμήματα της πλωτής οδού. Εν τω μεταξύ, η Νορβηγία θα περιορίσει τις εξαγωγές ενέργειας και η Γαλλία αλλάζει τους περιβαντολογικούς κανόνες των πυρηνικών σταθμών για να διευκολύνει την ενεργειακή κρίση. Επιπλέον, η ενεργειακή κρίση και στο φαγητό.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νόρμαν Λαμόντ, ο οποίος εισήγαγε τον πρώτο στόχο πληθωρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου το 1992, δήλωσε ότι θα ήταν λάθος να εγκαταλειφθεί το μέτρο υπέρ ενός στόχου προσφοράς χρήματος, σε μια έμμεση κριτική των προτάσεων της Λιζ Τράς, της πρώτης υποψήφιας για το αξίωμα του επόμενου πρωθυπουργού της Βρετανίας. Η Τράς, η υπουργός Εξωτερικών, έχει επανειλημμένα προτείνει να επανεξετάσει την εντολή της Τράπεζας της Αγγλίας να στοχεύσει σε ποσοστό πληθωρισμού 2% εάν γίνει πρωθυπουργός τον επόμενο μήνα, κατηγορώντας τις αυξανόμενες τιμές του Ηνωμένου Βασιλείου για τη νομισματική πολιτική της χώρας. Τα σχόλια του Λαμόντ, ενισχύουν το επιχείρημα του αντιπάλου της Τράς, Ρίσι Σουνάκ, ότι η BOE πέτυχε σε μεγάλο βαθμό τον στόχο του πληθωρισμού. Από την πλευρά του, ο Σουνάκ υποσχέθηκε περισσότερη υποστήριξη κόστους ζωής εάν κερδίσει.

Ξεφεύγοντας από τον καύσωνα, σε μεγάλο μέρος της Ισπανίας τα πράγματα έγιναν δύσκολα. Η κυβέρνηση δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα επιτρέπεται στις επιχειρήσεις να λειτουργούν τον κλιματισμό τους, κάτω από τους 27 βαθμούς Κελσίου, μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει ρεκόρ θερμότητας και αγωνίζεται για να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Από σήμερα και μέχρι τον Νοέμβριο του 2023, τα εμπορικά κτίρια θα πρέπει να διατηρούν τον θερινό κλιματισμό πάνω από τους 27 βαθμούς, που ταιριάζει με μια πολιτική που εφαρμόζεται στα δημόσια κτίρια και τη χειμερινή θέρμανση κάτω από 19 βαθμούς Κελσίου. Πέρα από τη θερμοκρασία, οι νέοι κανόνες επιβάλλουν επίσης να σβήνουν τα φώτα των βιτρινών μετά τις 10 το βράδυ και να μην φωτίζονται πλέον τα μνημεία τη νύχτα.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές οδεύουν προς ένα σταθερό ξεκίνημα καθώς οι μετοχές προσπθούν να σημειώσουν πρόοδο στην Ασία και τα ομόλογα αυξήθηκαν, ένα μοτίβο που αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να περιορίσουν τον πληθωρισμό. Τα αναμενόμενα στοιχεία περιλαμβάνουν το εμπορικό ισοζύγιο για τη Δανία και την Πορτογαλία. Η συνεργασία της Coinbase με την BlackRock πιθανότατα θα αποτελέσει σημαντικό σημείο εστίασης όταν το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων των ΗΠΑ παραδώσει αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου. Η Emerson Electric, η Alcon και η Munich Re είναι επίσης μεταξύ των εταιρειών που αναμένεται να αναφέρουν κέρδη.

Το ταξίδι της Νάνσι Πελόσι στην Ταϊπέι ήταν σύντομο, αλλά η κληρονομιά του θα είναι διαρκής, κυρίως στην εδραίωση ενός πρόσθετου ασφαλίστρου κινδύνου για τις μετοχές στην Κίνα, την Ταϊβάν και πιθανώς την Ιαπωνία και τα παγκόσμια ονόματα με τη μεγαλύτερη έκθεση σε αυτήν την περιοχή.

Από τη νέα διαταραχή στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού έως την επιταχυνόμενη αποσύνδεση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, οι επιπτώσεις της στρατιωτικής αντίδρασης της Κίνας είναι τόσο σαφείς τώρα όσο και η στρατηγική σημασία της Ταϊβάν.

Με την Ιαπωνία να κατηγορεί την Κίνα ότι εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη, η πιθανότητα αποσύνδεσης των παγκόσμιων οικονομιών τους έχει επίσης προχωρήσει. Ο MSCI China μπορεί να μαραζώνει με έκπτωση περίπου πέντε μονάδων P/E σε σχέση με τους ομολόγους του, αλλά ο κίνδυνος της Ταϊβάν θα δυσκολέψει να δικαιολογηθεί η άνοδος στην ιστορική μέση έκπτωση των τριών μονάδων, πόσο μάλλον ένα premium που απολάμβανε κάποτε γύρω από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Θα πρέπει να επιβαρύνει τις μετοχές που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην Κίνα, καθώς οι επενδυτές πρέπει να τιμολογήσουν τους αυξημένους κινδύνους των πάντων, από τους δασμούς έως τα μποϊκοτάζ έως τις απαλλοτριώσεις και τα κλεισίματα, ακόμη και αν κανένα δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό τώρα. Θα μπορούσε επίσης να προσθέσει ένα μέτριο ασφάλιστρο κινδύνου στους ιαπωνικούς τίτλους και να εγείρει ερωτηματικά σχετικά με τον ρόλο του γιεν ως καταφυγίου, κυρίως επειδή μια υποθετική σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας θα παρέσυρε το Τόκιο και θα μπορούσε να οδηγήσει σε επίθεση εναντίον των αμερικανικών βάσεων που βρίσκονται στη χώρα.

Ας ελπίσουμε ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις να αμβλυνθούν καθώς οι επενδυτές έχουν αρκετά να ανησυχούν Τον πληθωρισμό, τον κίνδυνο ύφεσης και τη σύγκρουση στην Ευρώπη. Αλλά οι κυματισμοί ενός premium λόγω της Πελόσι, μπορεί να γίνουν αισθητοί για κάποιο χρονικό διάστημα στις παγκόσμιες αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ