Ο δείκτης πιστωτικού φόβου της Ευρώπης σημειώνει τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 2019

Ο δείκτης πιστωτικού φόβου της Ευρώπης σημειώνει τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 2019

Ο δείκτης του κινδύνου αθέτησης υποχρεώσεων για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μειώθηκε με τον ταχύτερο μηνιαίο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών, καθώς ο πληθωρισμός και οι κίνδυνοι επιτοκίου αρχίζουν να υποχωρούν.

Ο δείκτης συμβάσεων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου στις εταιρείες υψηλής ποιότητας της Ευρώπης μειώθηκε περισσότερο από 18 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, η μεγαλύτερη καθαρή μηνιαία πτώση από τον Ιούνιο του 2019, σύμφωνα με τον δείκτη iTraxx Europe της Markit. Ένας παρόμοιος δείκτης για τις εταιρείες με αξιολόγηση junk μειώθηκε περισσότερο από τον Νοέμβριο του 2020, καθώς οι πιστωτικές αγορές ανέκαμψαν από τις βαριές απώλειες του πρώτου εξαμήνου.

Οι ευρωπαϊκές εταιρικές πιστώσεις έχουν κάνει ράλι από τα μέσα Ιουλίου, ενισχυμένες από μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς οι κεντρικές τράπεζες δείχνουν στις αγορές ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Ταυτόχρονα, μια πτώση του νομίσματος του ευρώ που το έθεσε σε ισοτιμία με το δολάριο για πρώτη φορά σε περισσότερες από δύο δεκαετίες κατέστησε το ευρωπαϊκό εταιρικό χρέος πολύ φθηνό για να αγνοηθεί μετά από μήνες απωλειών. Επιπλέον, οι επενδυτές μείωσαν τις αρνητικές θέσεις τους ενόψει της ανάπαυλας των καλοκαιρινών διακοπών, όταν η ρευστότητα είναι χαμηλότερη.

Ακόμη και αν συμπεριλάβουμε το ράλι, οι συμφωνίες ανταλλαγής αθέτησης που ασφαλίζουν το χρέος των εταιρειών με την καλύτερη βαθμολογία στην Ευρώπη εξακολουθούν να εκτοξεύονται σχεδόν 112% φέτος. Πολλοί κίνδυνοι εξακολουθούν να περιβάλλουν την αγορά, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον η Ρωσία θα μειώσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, τις επερχόμενες εκλογές της Ιταλίας και την απειλή ύφεσης στη ζώνη του ευρώ.

Προς το παρόν, η πτώση του κινδύνου χρέους θα μπορούσε να αποδειχθεί μια ώθηση για την έκδοση εταιρικών ομολόγων, η οποία κατρακύλησε τον Ιούλιο και αγωνίστηκε να αποκτήσει δυναμική φέτος, αφού οι εταιρείες συσσωρεύτηκαν στην αγορά κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Είναι πιθανό να έχουμε έναν πιο ενεργό από το συνηθισμένο Αύγουστο, εάν το συναίσθημα αυτό διατηρηθεί. Η φύση stop-start της αγοράς μέχρι στιγμής φέτος καθιστά τις περιόδους σταθερού συναισθήματος ακόμη πιο πολύτιμες και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ απασχολημένες πρωτογενείς αγορές εάν εμφανιστούν κατά τη διάρκεια τέτοιων παραθύρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ