Κομισιόν: Το χειρότερο σενάριο - Δεν αναμένεται επαναλειτουργία του Nord Stream 1

Κομισιόν: Το χειρότερο σενάριο - Δεν αναμένεται επαναλειτουργία του Nord Stream 1

Η Κομισιόν λειτουργεί πλέον με την υπόθεση ότι ο αγωγός Nord Stream 1 δεν θα επιστρέψει σε λειτουργία μετά το πέρας της δεκαήμερης συντήρησής του στις 21 Ιουλίου.

Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα ο επίτροπος για τον Οικονομικό Προγραμματισμό και τον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν, σύμφωνα με την Wall Street Journal, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας στο σημερινό μπρίφινγκ είπε ότι η «περίφημη» τουρμπίνα που συντηρήθηκε στον Καναδά και σύμφωνα με ρωσικές πηγές βρίσκεται από χθες βράδυ στη Γερμανία, είναι εφεδρική και δεν πρόκειται για ένα απαραίτητο εξάρτημα, όπως ισχυρίζεται η ρωσική πλευρά.

Η Gazprom προειδοποιεί την Ευρώπη ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τις παραδόσεις φυσικού αερίου

Η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι προορίζεται να χρησιμοποιηθεί τον Σεπτέμβριο και ότι πρόκειται για προσχηματική δικαιολογία της Gazprom για να δικαιολογήσει τον περιορισμό της ροής φυσικού αερίου, ίσως και το κλείσιμο της στρόφιγγας από την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή.

Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το πού βρίσκεται τώρα η τουρμπίνα, πότε και πώς θα φτάσει στο σταθμό αποσυμπίεσης της Gazprom έξω από την Αγία Πετρούπολη, η εκπρόσωπος αρνήθηκε να απαντήσει με το επιχείρημα ότι "αγγίζει και θέματα ασφαλείας". Στην ερώτηση αν το Βερολίνο περιμένει όντως να αντλήσει και πάλι φυσικό αέριο από τον Nord Stream 1 απάντησε ότι είναι προετοιμασμένο για όλα τα σενάρια.

Ας σημειωθεί ότι η Gazprom μείωσε τη ροή από μέσα Ιουνίου με το επιχείρημα των έργων συντήρησης, ενώ εναλλακτική μέσω του Nord Stream 2, που δεν έχει άδεια λειτουργίας, δεν υπάρχει. Μέσα σε αυτό το δυστοπικό τοπίο η Gazprom έστειλε επιστολή στην Uniper, τον μεγαλύτερο αγοραστή ρωσικού φυσικού αερίου και μεγαλύτερο προμηθευτή αερίου της Γερμανίας με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, στην οποία επικαλείται λόγους ανώτερης βίας (force majeure) για τη μείωση αναδρομικά της ροής αερίου. Ίδια επιστολή έλαβε και ο προμηθευτής ενέργειας RWE. Η κίνηση ερμηνεύεται ως προσπάθεια της Gazprom να αποφύγει αγωγές καταβολής αποζημιώσεων για παράβαση συμβατικών υποχρεώσεων προμήθειας φυσικού αερίου.

Η οικονομική κατάσταση της Uniper ωστόσο πάει από το κακό στο χειρότερο ελλείψει ρευστότητας. Σήμερα ο κολοσσός χρησιμοποίησε ολόκληρο το πιστωτικό όριο των δύο δις δολαρίων από την κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία με έδρα το Ντίσελντορφ, ζήτησε νέα αύξηση του πιστωτικού ορίου λόγω της διακοπής προμηθειών φυσικού αερίου. Το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό, οι διαπραγματεύσεις με την γερμανική κυβέρνηση για πακέτο διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη χωρίς κάποια θετικά μηνύματα, ενώ η Uniper για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της χρησιμοποιεί ίδια αποθεματικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ