Voucher ηλεκτρικών συσκευών: Βρείτε με δύο κλικ την αξία του κουπονιού που δικαιούστε

Voucher ηλεκτρικών συσκευών: Βρείτε με δύο κλικ την αξία του κουπονιού που δικαιούστε

Από την Τρίτη 21/06 ενεργοποιείται η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα αντικατάστασης ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών. Οι αιτήσεις θα γίνουν στη διεύθυνση https://allazosyskevi.gov.gr μέχρι και τις 5 Ιουλίου ενώ η αγορά συσκευών από όσους ανακηρυχθούν δικαιούχοι θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου.

Υπάρχει και μια 3η προθεσμία: η 30η Σεπτεμβρίου που αφορά στην απόσυρση της παλαιάς συσκευής που θα αντικατασταθεί. Το βασικό ερώτημα βέβαια των υποψηφίων είναι αν δικαιούνται επιδότησης αλλά και ποιο είναι το ύψος αυτής. Στο πρώτο ερώτημα η απάντηση προκύπτει με έναν μαθηματικό τύπο ο οποίος λαμβάνει υπόψη το εισόδημα, τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού, το αν υπάρχει μέλος ΑΜΕΑ στη σύνθεση του νοικοκυριού αλλά και το αν η οικογένεια είναι μονογονεϊκή ή όχι. Κάθε υποψήφιος θα συγκεντρώνει μόρια και ο αριθμός των δικαιούχων θα αναδειχθεί με βάση το διαθέσιμο κονδύλι του προγράμματος που φτάνει στα 150 εκατ. ευρώ για όλη την επικράτεια. Από εκεί και πέρα, το πόσα θα λάβουν οι δικαιούχοι, θα εξαρτηθεί από το εισόδημά τους, από τη σύνθεση του νοικοκυριού αλλά και από το είδος της συσκευής που θέλουν να αντικαταστήσουν. Και πάλι η απάντηση προκύπτει από μαθηματικό τύπο. Αυτόν τον «λύνει» το εργαλείο του fpress.gr. Θα υπολογίσει ακριβώς το ποσό που θα λάβετε μαζί με τον ΦΠΑ ανάλογα με την συσκευή που θα διαλέξετε. Η επιδότηση θα μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 710 ευρώ για ένα μεγάλο κλιματιστικό 24.000 BTU. Κάθε νοικοκυριό μπορεί να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές αποσύροντας αντίστοιχα τρεις παλαιές

Για τον υπολογισμό της επιδότησης, τα νοικοκυριά κατατάσσονται σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με το μέσο ατομικό εισόδημα (είναι το οικογενειακό εισόδημα του 2020 δια τον αριθμό των μελών της οικογένειας). Η επιδότηση, υπολογίζεται με συντελεστές από 30 έως 50%. Ωστόσο, υπάρχουν ανώτατα πλαφόν επιδότησης ανά συσκευή τα οποία δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Αυτά είναι τα εξής:

  • Κλιματιστικό 9000 Btu: 204-340 €
  • Κλιματιστικό 12000 Btu: 240-400 €
  • Κλιματιστικό 18000 Btu: 342 – 570 €
  • Κλιματιστικό 24000 Btu: 426 – 710 €
  • Ψυγείο: 255 – 425 €
  • Καταψύκτης: 135 – 225 €

Δίνεται εύρος διότι το τελικό πλαφόν εξαρτάται από το εισόδημα. Και επειδή προφανώς ο καθένας από εμάς ενδιαφέρεται για τη δική του περίπτωση, ιδού το εργαλείο που εξατομικεύει την απάντηση. Είναι προφανές ότι αν θέλετε να αντικαταστήσετε τρεις συσκευές (μπορεί μέχρι δύο κλιματιστικά και ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη ή μια συσκευή από κάθε κατηγορία) οι επιδοτήσεις των τριών διαφορετικών συσκευών θα πρέπει να προστεθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ