Στο 3,7% η απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου

Στο 3,7% η απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου

Σε υψηλά πολλών ετών το κόστος δανεισμού για τις χώρες της Ευρωζώνης

Η αγορά φαίνεται να ποντάρει πια με ολοένα και μεγαλύτερη βεβαιότητα σε μία «δυναμική» αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, της τάξης των 50 μονάδων βάσης, τον Ιούλιο και σε συνολική αύξηση του καταθετικού επιτοκίου κατά τουλάχιστον 120 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους. Η εκτίμηση αυτή - που στηρίζεται στα στοιχεία για τον εκρηκτικό και δη επίμονο πληθωρισμό - οδηγεί σε υψηλά πολλών ετών το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης.

Οι πιέσεις για το σύνολο των κρατικών ομολόγων είναι εντονότατες. Σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σκαρφαλώνει στο 3,7%. Το αντίστοιχο ιταλικό ομόλογο είδε την απόδοσή του να σκαρφαλώνει έως και το 3,263%, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2018.

Αλώβητα δεν βγαίνουν ούτε καν τα γερμανικά κρατικά ομόλογα, που σε περιόδους αναταράχεις τείνουν να λειτουργούν ως καταφύγιο των επενδυτών. Η απόδοση του 10ετους Bund με άνοδο 3 μονάδων βάσης σήμερα, φτάνει στο 1,231% - το υψηλότερο σημείο από τον Ιούλιο του 2014. Η απόδοση του 5ετους Bund είναι στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2014 (0,951%) και του 2ετους στα υψηλότερα από τον Οκτώβριο του 2011 (0,59%).

Οι αγορές αυτή την εβδομάδα περιμένουν επιτοκιακές αυξήσεις 120 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ έως τον Δεκέμβριο έναντι 105 μονάδων βάσης μόλις πριν την περασμένηε βδομάδα. Μάλιστα δίνουν 30% πιθανότητες σε πρόσθετη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης.

Το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί και τα μηνύματα από στελέχη της ΕΚΤ ότι έρχονται υψηλότερες μάλλον αυξήσεις από ό,τι υπολόγιζαν οι περισσότεροι έως και πριν από έναν μήνα. Το πιο πρόσφατο ήρθε από τον Γάλλο κεντρικό τραπεζίτη Φρανσουά ντε Γκαλό, ο οποίος σε οικονομικό συνέδριο μίλησε για σταδιακή, αλλά αποαφασιστική αύξηση επιτοκίων.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ