Σταϊκούρας-Eurogroup: Όλα τα στοιχεία δείχνουν έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας

Σταϊκούρας-Eurogroup: Όλα τα στοιχεία δείχνουν έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας

Η Ελλάδα άντλησε 500 εκατ. ευρώ από τις αγορές.

 

 

Την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας το αμέσως επόμενο διάσημα προανήγγειλλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος συμμετέχει στις εργασίες του Eurogroup.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις διαδοχικές κρίσεις που πλήττουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά και στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η οποία, αν και έχει δεχθεί ανάλογα πλήγματα από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, παραμένει σε μία σταθερά αναπτυξιακή τροχιά, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για έξοδο από το αυστηρό καθεστώς επιτήρησης.

Κομισιόν: Πράσινο φως για αποδέσμευση 748 εκατ. ευρώ - Σήμα εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία

Πιο αναλυτικά οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών:

«Συζητάμε σήμερα και αύριο, στο Eurogroup και στο Ecofin, εν μέσω νέων ευρωπαϊκών εξωγενών προκλήσεων, το παρόν και το μέλλον των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Ευρωπαϊκές οικονομίες οι οποίες πλήττονται σημαντικά από την υγειονομική κρίση, την ενεργειακή κρίση και, κατά συνέπεια, έναν πολύ υψηλό πληθωρισμό.

Πλήττεται και η ελληνική οικονομία. Η ελληνική οικονομία, όμως, επιδεικνύει ισχυρές αντοχές και διαθέτει μεγάλη δυναμική.

Κάτι που καταδεικνύεται σε όλες τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που σήμερα συζητάμε, καθώς και στη 14η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας.

Αυτές οι εκθέσεις καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης το 2022, θα έχει τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων το 2022 και το 2023, έχει διπλασιάσει τις εξαγωγές της και συνεχίζει να συρρικνώνει την ανεργία.

Σε αυτό το πλαίσιο, δρομολογείται το καλοκαίρι και η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας.

Αυτή η εξέλιξη, μαζί με την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που οφείλονται στην ενδεδειγμένη οικονομική πολιτική από την παρούσα Κυβέρνηση την τελευταία τριετία, αναδεικνύουν ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.
Επιστρέφει - μετά από πολλές διαδοχικές κρίσεις - με δυναμισμό, με αυτοπεποίθηση και με υπευθυνότητα».

Η Ελλάδα άντλησε 500 εκατ. ευρώ από τις αγορές

Όπως έγινε γνωστό, σήμερα η Ελλάδα άντλησε το ποσό των 500 εκατ. ευρώ από τις αγορές, με επανέκδοση 10ετούς ομολόγου με κουπόνι 3,9%. Οι προσφορές ξεπέρασαν το 1,5 δις ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ