G7: «Πράσινο φως» για την οικονομική βοήθεια 19,8 δισ. δολ. στην Ουκρανία

G7: «Πράσινο φως» για την οικονομική βοήθεια 19,8 δισ. δολ. στην Ουκρανία

Η ανακοίνωση της G7 ακολουθεί την έγκριση της Γερουσίας των ΗΠΑ για βοήθεια άνω των 40 δισ. δολ. για την Ουκρανία.

Οι υπουργοί Οικονομικών από την Ομάδα των Επτά κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη (G7) δεσμεύτηκαν σήμερα σε ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 19,8 δισ. δολ. στην Ουκρανία φέτος, καθώς η χώρα αγωνίζεται να συνεχίσει να λειτουργεί εν μέσω της καταστροφής που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

"Ενώ αντιμετωπίζουμε τις ανθρωπιστικές και άλλες υλικές ανάγκες της Ουκρανίας, αναγνωρίζουμε, ειδικότερα, τις επείγουσες βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες" της χώρας, αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών της G-7 σε ανακοίνωσή που έδωσαν στη δημοσιότητα μετά τις συναντήσεις τους στη Βόννη της Γερμανίας.

Το ποσό περιλαμβάνει δεσμεύσεις 9,5 δισ. δολ. που έγιναν πριν από τη συνάντηση αυτής της εβδομάδας, "για να βοηθηθεί η Ουκρανία να κλείσει το χρηματοδοτικό της κενό και να συνεχίσει να διασφαλίζει την παροχή βασικών υπηρεσιών στον ουκρανικό λαό", όπως αναφέρουν οι ΥΠΟΙΚ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα βοηθήσει με το πακέτο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ο οικοδεσπότης της συνάντησης. Αυτή η στήριξη του ΔΝΤ συμβάλλει στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση της G7 ακολουθεί την έγκριση της Γερουσίας των ΗΠΑ για βοήθεια άνω των 40 δισ. δολ. για την Ουκρανία. Οι ΗΠΑ συνεισφέρουν 7,5 δισ. δολ. στο σχέδιο της G-7.

Το ανακοινωθέν χαιρέτισε επίσης "τη συνεχιζόμενη εργασία μεταξύ της G-7 και των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για περαιτέρω ουσιαστική χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει άλλα 9,5 δισ. ευρώ (10 δισ. δολ.) "σε πρόσθετη μακροοικονομική βοήθεια", αναφέρουν.

Ένα ακόμη μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας μπορεί να εγκριθεί τον επόμενο μήνα, όταν οι ηγέτες των κυβερνήσεων της G-7 συγκεντρωθούν και πάλι στη Γερμανία στις 26-28 Ιουνίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ