Κομισιόν: Σχεδόν 200 δισ. ευρώ θα στοιχήσει στην ΕΕ η απεξάρτηση απ' το ρωσικό φυσικό αέριο

Κομισιόν: Σχεδόν 200 δισ. ευρώ θα στοιχήσει στην ΕΕ η απεξάρτηση απ' το ρωσικό φυσικό αέριο

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times που επικαλείται προσχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σχεδόν 200 δισεκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ενεργειακή απεξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με προσχέδια που επικαλούνται οι Financial Times και τα οποία θέτουν επιθετικούς στόχους σε τομείς, όπως η καθαρή ενέργεια και η μείωση της κατανάλωσης.

Σε προσχέδιο των προτάσεων RepowerEU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτυπώνεται ότι οι Βρυξέλλες περιμένουν επιπλέον επενδύσεις 195 δισ. ευρώ έως το 2027, πέραν των σχεδίων για ενίσχυση των δαπανών με στόχο τη μείωση του άνθρακα.

Η Μόσχα διαψεύδει το Κρεμλίνο: Δεν υπάρχει «ανωτέρα βία» για διακοπή εξαγωγής αερίου στην Ευρώπη

Επίσης, η ΕΕ θα χρειαστεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας περισσότερο απ' ό,τι αναμενόταν, αν θέλει να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους για μηδενικές εκπομπές άνθρακα το 2050.

Οι προτάσεις θα δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα.

Η Κομισιόν έχει ήδη δηλώσει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά τα δύο τρίτα φέτος, προτρέποντας τα κράτη μέλη να αναπληρώσουν τα αποθέματα αερίου τους πριν από τον επόμενο χειμώνα. Επιπλέον, επιδιώκει την έγκριση ενός έκτου πακέτου κυρώσεων, που θα συμπεριλαμβάνει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο φέτος.

Η Ελλάδα απέχει από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου

Οι προτάσεις αποβλέπουν στην «ταχεία μείωση της εξάρτησής μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, προωθώντας την καθαρή μετάβαση και ενώνοντας τις δυνάμεις μας ούτως ώστε να επιτύχουμε ένα πιο ανθεκτικό σύστημα ενέργειας και μια πραγματική Ενεργειακή Ένωση», αναφέρει το προσχέδιο της Επιτροπής.

Στο έγγραφο γίνεται λόγος για μείωση 13% στην κατανάλωση ενέργειας έως το 2030, σε σύγκριση με ποσοστό 9% στην προηγούμενη πρόταση. Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν επίσης να επιταχύνουν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο να καλύπτουν το 45% της συνολικής ζήτησης έως το 2030, έναντι στόχου 40% μέχρι τώρα. Για να συμβεί αυτό, απαιτείται ο υπερδιπλασιασμός της τρέχουσας χωρητικότητας 511 γιγαβάτ, ώστε να φτάσει τις 1.236 GWh.

Το έγγραφο καθορίζει και μια στρατηγική για την επιτάχυνση της εγκατάστασης ηλιακής φωτοβολταϊκής χωρητικότητας έως το 2028, σε επίπεδο υπερδιπλάσιο από το σημερινό. Απαιτεί επίσης μεγαλύτερη χρήση των αντλιών θερμότητας, της γεωθερμίας και της ηλιακής θερμικής ενέργειας. Η κατασκευή αιολικών πάρκων, που συχνά αναχαιτίζεται από αντιρρήσεις των τοπικών κοινωνιών, πρέπει να «επιταχυνθεί δραστικά», αναφέρει.

Η Επιτροπή στοχεύει ακόμη να δώσει ώθηση στη χρήση υδρογόνου, με παραγωγή 20 εκατ. τόνων από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, το μισό από το οποίο εισαγόμενο.

Το χάσμα μεταξύ κόστους παραγωγής και τιμών πώλησης ανανεώσιμου υδρογόνου που παράγεται στην ΕΕ και στο εξωτερικό θα επιδοτηθεί. Προσχέδιο για τη διεθνή ενεργειακή στρατηγική, που επίσης επικαλούνται οι Financial Times, προτείνει τρεις «διαδρόμους εισαγωγής υδρογόνου», μέσω Μεσογείου, Βόρειας Θάλασσας και, τελικά, Ουκρανίας. Η στρατηγική βασίζεται, τέλος, και στην αυξημένη χρήση βιομεθανίου, με κόστος 36 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ