Σενάρια για την αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας - Στο τραπέζι η ρήτρα αναπροσαρμογής

Σενάρια για την αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας - Στο τραπέζι η ρήτρα αναπροσαρμογής

Διαφορετικές προτάσεις εξετάζει η κυβέρνηση για τη μείωση των τιμών στην ενέργεια ενόψει του καλοκαιριού

 

Το ελληνικό σχέδιο για τη μείωση των τιμών στην ενέργεια διαμορφώνει η κυβέρνηση για ενεργοποίησή του εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο Ε.Ε. για ουσιαστικές, οριζόντιες παρεμβάσεις.

Στο τραπέζει φαίνεται πως έχει πέσει η ανσστολή ή και πλήρης κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία όσο διάσημη έχει γίνει τον τελευταίο καιρό άλλο τόσο δυσνόητη είναι για τους περισσότερους καταναλωτές. Είναι χαρακτηριστικό πως η εξήγηση που δίνει η ΔΕΗ για τη συγκεκριμένη ρήτρα κάνει αρκετούς να ανατρέξουν στα βιβλία μαθηματικών της σχολικής τους ζωής αφού αναφέρει πως «Η Χρέωση Αναπροσαρμογής σε ευρώ/kwh για το μήνα t υπολογίζεται βάσει των παρακάτω μεταβλητών:

Υ=a x+ω όπου ο χ ίσο με το αριθμητικό μέσο όρο της Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς (Market Clearing Price-MCP) της Προ-Ημερήσιας Αγοράς (Day Ahead Market-DAM) του προηγούμενου μήνα (t-1) που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

α: Συντελεστής Προσαύξησης, ίσος με 1,17

β: Συντελεστής Προσαύξησης, ίσος με 0,0115 ευρώ/kWh

L_u: Ανω όριο αναφοράς, ίσο με 0,050

L_d: Κάτω όριο αναφοράς, ίσο με 0,040».

Το ενδεχόμενο κατάργησης της ρήτρας έχει έρθει αρκετές φορές στην επικαιρότητα στο παρελθόν χωρίς όμως να επιβεβαιωθούν οι σχετικές προσδοκίες. Πολλοί καταναλωτές έχουν δει πως η συγκεκριμένη ρήτρα ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το "φούσκωμα" του λογαριασμού τους, ο οποίος παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις και τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις έχει προκαλέσει οικονομική ασφυξία σε πολλά νοικοκυριά.

Εκτός της ενδεχόμενης κατάργησης της ρήτρας, η κυβέρνηση εξετάζει και άλλες παρεμβάσεις όπως ο καθορισμός πλαφόν στα έσοδα των εταιρειών παραγωγής ενέργειας και η αύξηση της κρατικής επιχορήγησης για τους λογαριασμούς ρεύματος.

Επισημαίνεται πως το καλοκαίρι αποτελεί περίοδο αιχμής και δοκιμασίας για το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής, καθώς αυξάνεται η ζήτηση τόσο εξαιτίας της λειτουργίας των κλιματιστικών σε σπίτια και χώρους εργασίας όσο και λόγω της πλήρους λειτουργίας του τουρισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ