Υπογραφή σύμβασης εντός του έτους για τη Μονάδα Επεξεργασίας στο Γραμματικό

 Υπογραφή σύμβασης εντός του έτους για τη Μονάδα Επεξεργασίας στο Γραμματικό


Ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ανακοίνωσε ότι προχώρησε η διαδικασία δημοπράτησης και υλοποίησης της κατασκευής και λειτουργίας 4 νέων υποδομών που θα επεξεργάζονται πάνω από τα μισά στερεά απόβλητα της Αττικής.

 

 

Στα σημαντικά βήματα προόδου που σημειώνονται στη διαχείρισης των απορριμμάτων, στη συμβολή της Περιφέρειας Αττικής στη διαχείριση της πανδημίας, στα εμβληματικά έργα που είναι σε εξέλιξη, στις υποδομές για την ασφάλεια των πολιτών, και στο κοινωνικό έργο που υλοποιεί αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο Γ. Πατούλης ανακοίνωσε ότι προχώρησε η διαδικασία δημοπράτησης και υλοποίησης της κατασκευής και λειτουργίας 4 νέων υποδομών που θα επεξεργάζονται πάνω από τα μισά στερεά απόβλητα της Αττικής. Ανέφερε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες, αφενός θα εκδοθεί το πρακτικό αξιολόγησης των προσφορών για το Γραμματικό και «εφόσον δεν υπάρξουν προσφυγές, αναμένεται υπογραφή της σχετικής σύμβασης εντός του έτους», αφετέρου θα ξεκινήσει και η δεύτερη φάση των διαγωνισμών ΣΔΙΤ, με την έναρξη του ανταγωνιστικού διαλόγου για τις Μονάδες εξεργασίας Απορριμμάτων σε Πειραιά και Κεντρικό Τομέα. Όπως υπογράμμισε «πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, εφόσον στη φάση αυτή θα οριστικοποιηθούν τα κομβικά στοιχεία των τεχνολογικών επιλογών και τα χρηματο-οικονομικά στοιχεία και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση των σχετικών διαγωνισμών».

Αναφέρθηκε επίσης στην υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα προγράμματα εξοπλισμού ανακύκλωσης στην Ευρώπη, με προϋπολογισμό άνω των 110 εκατ. ευρώ. «Με το πρόγραμμα αυτό διαθέτουμε εντελώς δωρεάν ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στον τομέα του εξοπλισμού ανακύκλωσης στους δήμους, με πλήρη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια. Δημιουργούμε ξεχωριστό ρεύμα συλλογής βιοαποβλήτων και ενίσχυσης των δήμων εντελώς δωρεάν και με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, παρέχοντας 180 σύγχρονα απορριμματοφόρα συλλογής βιοαποβλήτων και περίπου 30.000 καφέ κάδων» σημείωσε ο Γ. Πατούλης.

Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι θα σταματήσει η Αττική να είναι ουραγός στη διαχείριση απορριμμάτων με δυναμικές παρεμβάσεις όπως:
- Η ολοκλήρωση της δημοπρασίας και η μετατροπή τού υφιστάμενου Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης στην περιοχή των Άνω Λιοσίων σε υπερσύγχρονο Πράσινο Εργοστάσιο
- Η επικαιροποίηση του τεχνολογικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού και η δημοπράτηση του έργου της μονάδας επεξεργασίας του Γραμματικού. Το έργο είχε ήταν κολλημένο και η χώρα μας βρισκόταν υπό την απειλή βαρύτατου προστίμου δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
- Η ένταξη δύο έργων με Σύμπραξη Δημόσιου- Ιδιωτικού Τομέα για δύο νέες υποδομές. Τη μονάδα που θα εξυπηρετεί τον Κεντρικό Τομέα με προϋπολογισμό σχεδόν 400 εκατ. ευρώ και τη μονάδα που θα εξυπηρετεί την περιφερειακή ενότητα του Πειραιά και τα νησιά με προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ