Eurogroup: Αυξάνεται η αβεβαιότητα - Ενισχύονται οι κίνδυνοι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Eurogroup: Αυξάνεται η αβεβαιότητα - Ενισχύονται οι κίνδυνοι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες - Προειδοποιεί για ενίσχυση των κινδύνων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

 

Η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί σημαντικά, τονίζει το Eurogroup σε ανακοίνωση του σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι "ο οικονομικός αντίκτυπος του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και ενισχύει τους κινδύνους" στις εφοδιαστικές αλυσίδες, στις τιμές της ενέργειας και στον πληθωρισμό "που παραμένει υψηλός για περισσότερο από ό,τι αναμενόταν" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Eurogroup .

Στην κοινή τους δήλωση οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, αναφέρουν ότι "οι δημοσιονομικές μας πολιτικές πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες", ενώ τονίζουν ότι "είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τη στάση της πολιτικής μας στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, όπως απαιτείται".

"Παράλληλα, θα εξετάσουμε και θα αξιολογήσουμε επειγόντως συγκεκριμένες επιλογές, βασιζόμενοι στην ανακοίνωση της Επιτροπής της 8ης Μαρτίου 2022 για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου των αυξημένων τιμών της ενέργειας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας, ιδιαίτερα τους ευάλωτους πολίτες και τις ΜΜΕ μας", αναφέρουν οι ΥΠΟΙΚ και προσθέτουν: "Η δημοσιονομική καθοδήγηση που συμφωνήθηκε σήμερα από το Eurogroup θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης".
"Απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση"

Το Eurogroup τονίζει ότι "υποστηρίζει πλήρως όλες τις ενέργειες και τις κυρώσεις που λαμβάνονται από την Ε.Ε. και τους συμμάχους της κατά του επιτιθέμενου. Αναγνωρίζουμε επίσης ότι ενδέχεται να απαιτηθούν πρόσθετα οικονομικά μέτρα για τη στήριξη της Ουκρανίας και την προστασία των βασικών μας αξιών στην Ε.Ε."

Σημειώνουν ότι τα θεμελιώδη της οικονομίας της Ευρωζώνης είναι ισχυρά. Οι χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν που δημοσιεύτηκαν στις 10 Φεβρουαρίου, επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία ανέκαμψε με ισχυρό ρυθμό από την πανδημία, με το ΑΕΠ να επιστρέφει στα προ της κρίσης επίπεδα έως τα τέλη του 2022 σε όλα τα κράτη μέλη και με την ανεργία να υποχωρεί σε ιστορικό χαμηλό μέχρι το τέλος του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ