ΕΚΤ: Έως και 1% απώλεια του ΑΕΠ της ευρωζώνης για φέτος

ΕΚΤ: Έως και 1% απώλεια του ΑΕΠ της ευρωζώνης για φέτος

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμοφώθηκε στο 2,53%, από 2,61% χθες

Δημοσιεύθηκαν οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για τις απώλειες που θα έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στο ΑΕΠ της ευρωζώνης. Σύμφωνα με αυτές, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα περιοριστεί κατά 0,3% - 0,4%, ενώ σύμφωνα με το ακραίο σενάριο η απώλεια μπορεί να φθάσει το 1%.
Στο μέτωπο του πληθωρισμού, όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι της Alpha Bank, «η ολόπλευρη ρωσική επιχείρηση εισβολής στην επικράτεια της Ουκρανίας δύναται να μετατρέψει τηνκρίση φυσικού αερίου σε μια μονιμότερη πληθωριστική πίεση στις πρώτες ύλες και τα βασικά αγαθά, επαναφέροντας τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού (stagflation) πάνω από την Ευρώπη.»

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) σήμερα καταγράφηκαν συναλλαγές 98 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 54 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης . Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμοφώθηκε στο 2,53%, από 2,61% χθες, έναντι 0,20% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,33%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανακάμπτει ελαφρώς το ευρώ καθώς διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1249 δολ. από τα 1,1193 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1216 δολ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ