Κομισιόν: Οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν υψηλές έως το 2023

Κομισιόν: Οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν υψηλές έως το 2023

Ως λύση προτείνεται η διαφοροποίηση των προμηθευτών φυσικού αερίου αλλά και καλύτερη αξιοποίηση των υποδομών και των αποθηκών LNG.

Για την καλύτερη αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης θα πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση των προμηθευτών φυσικού αερίου αλλά και καλύτερη αξιοποίηση των υποδομών και των αποθηκών LNG αναφέρει έγγραφό της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση που δημοσίευσε η EURACTIV.

Σύμφωνα με το έγγραφο, και στην σκιά της ουκρανικής κρίσης, θα πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση των προμηθευτών φυσικού αερίου αλλά και καλύτερη αξιοποίηση των υποδομών και των αποθηκών LNG.

Η Κομισιόν προτείνει στις οποίες θα πρέπει να προβεί η ΕΕ για την ανακούφιση της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίση για τη βελτίωση ή ακόμα καλύτερα τη διασφάλιση της ενεργειακής της επάρκειας σε περιόδους κρίσεων.

Οι ενέργειες αυτές θεωρούνται επιβεβλημένες καθώς σύμφωνα πάντα με το έγγραφο της Κομισιόν οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας θα «παραμείνουν υψηλές και ασταθείς τουλάχιστον μέχρι το 2023».

«Με τις αποθήκες αερίου της ΕΕ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τις ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού φυσικού αερίου από την Ανατολή, γινόμαστε μάρτυρες μιας αυξανόμενης κρίσης φυσικού αερίου. Οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να προκαλούν μεγάλη ανησυχία σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι υψηλές και ασταθείς τιμές του φυσικού αερίου, που επηρεάζονται έντονα από την υψηλή παγκόσμια ζήτηση και τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, οδηγούν σε υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας»» σημειώνεται στο έγγραφο.

Οι δράσεις είναι προσανατολισμένες στη βελτίωση της ανθεκτικότητας του εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Μεταξύ των δράσεων αυτών είναι:

-Αύξηση των εισαγωγών LNG. Η Κομισιόν σχεδιάζει να δημιουργήσει μια πλατφόρμα για την άμεση συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και των διαχειριστών των υποδομών του LNG. Όπως αναφέρει το έγγραφο, η Κομισιόν θα συνεχίσει επαφές με κύριους προμηθευτές LNG. Μόνο τον Ιανουάριο τα φορτία που έφτασαν στην Ευρώπη ανέρχονται σχεδόν σε 10 δις. κυβικά μέτρα, που αποτελεί ιστορικό υψηλό για τις εισαγωγές LNG στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

-Μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη χρήση της δυναμικότητας των τερματικών σταθμών LNG, με την εφαρμογή διαφόρων μέτρων όπως η ευρωπαϊκή πλατφόρμα διαφάνειας, η δημιουργία πλατφόρμας κρατήσεων, που περιλαμβάνεται στο πακέτο της απανθρακοποίησης που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο.

-Διάλογος με βασικές χώρες παραγωγούς αλλά και χώρες διαμετακόμισης φυσικού αερίου (ΗΠΑ, Κατάρ, Ιαπωνία, Αίγυπτος, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία).

Ενδυνάμωση του project υδρογόνου και η ανάπτυξη συμφωνιών για πράσινο υδρογόνο με χώρες που είναι έτοιμες να το παράγουν σε μεγάλη κλίμακα για την ευρωπαϊκή αγορά όπως Αυστραλία, Χιλή, Μαρόκο, Ναμίμπια, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ