Άδ. Γεωργιάδης: Οι μειώσεις σε ΦΠΑ και ΕΦΚ δεν οδηγούν σε μείωση τιμών

Άδ. Γεωργιάδης: Οι μειώσεις σε ΦΠΑ και ΕΦΚ δεν οδηγούν σε μείωση τιμών

«Αν έχουμε μείωση ΦΠΑ σε μια σειρά από προϊόντα, είναι βέβαιο ότι η μείωση δεν θα περάσει στις τελικές τιμές. Η οριζόντια μείωση των φόρων ως επίπτωση στις τελικές τιμές στο ράφι έχει σχετική σημασία», είπε ο υπουργός

«Δεν σημαίνει ότι μειώνεις τον ΦΠΑ και αυτομάτως μειώνονται οι τιμές στα προϊόντα, ή ότι μειώνεις τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα και αυτομάτως μειώνονται οι τιμές στα καύσιμα. Αυτό δεν έχει ισχύσει ποτέ μέχρι σήμερα», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα αναφορικά με την αύξηση του πληθωρισμού σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Αν έχουμε μείωση ΦΠΑ σε μια σειρά από προϊόντα, είναι βέβαιο ότι η μείωση δεν θα περάσει στις τελικές τιμές. Η οριζόντια μείωση των φόρων ως επίπτωση στις τελικές τιμές στο ράφι έχει σχετική σημασία», είπε ο υπουργός και έφερε ως παράδειγμα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, διερωτώμενος εάν τότε μειώθηκαν αυτόματα τα προϊόντα κατά 10 μονάδες. «Όχι βέβαια, σημείωσε ο ίδιος, όπως αντίστοιχα όταν ανέβηκε ο ΦΠΑ από το 13% στο 23%, αυξήθηκαν οι τιμές κατά 10 μονάδες; Όχι. Διότι οι επιχειρήσεις έχουν την τάση είτε να πάρουν πάνω τους ένα μέρος της ζημιάς για να μην χάσουν τους πελάτες τους, είτε σε μια ευκολότερη στιγμή να προσπαθήσουν να ρεφάρουν τη ζημιά τους», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα οριζόντια μέτρα τα οποία έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, δεν πρόκειται να βοηθήσουν τους ανθρώπους γιατί οι τιμές δεν πρόκειται να μειωθούν, ενώ θα θέσουν σε πολύ μεγάλο κίνδυνο την οικονομία, γιατί η αύξηση του πληθωρισμού δημιουργεί πίεση στις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια και αυτό με τη σειρά του δημιουργεί αυτομάτως νέα αύξηση των επιτοκίων δανεισμού των χωρών. «Η Ελλάδα, λόγω του ότι είναι η χώρα με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος, έχει ήδη αυξημένα επιτόκια σε σχέση με τους άλλους. Άρα το να πας να πυροδοτήσεις μόνος σου μια αύξηση των επιτοκίων στα ομόλογά σου, τα οποία αμέσως μετά θα γυρίσουν σε αύξηση των επιτοκίων δανείων -των στεγαστικών, των καρτών των επιχειρηματικών κ.τ.λ- είναι σοφό; Δηλαδή να πεις σε κάποιον θα γλιτώσεις ένα Χ ποσό από τη βενζίνη και θα το πληρώσεις 3Χ στην κάρτα σου, ή στο δάνειό σου;», αναρωτήθηκε.

Εξαπέλυσε βολές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι κάποιοι «εισηγούνται κάποια εύκολα μέτρα, σαν τον κ. Τσίπρα, ο οποίος είπε ότι αν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάγωνε τα τιμολόγια του ρεύματος». «Δηλαδή με συγχωρείτε, για τον Θεό. Υπήρξε πρωθυπουργός για 5 χρόνια. Η Ελλάδα είναι χώρα που εισάγει ενέργεια. Αν πας να παγώσεις τα τιμολόγια, τι θα συμβεί στα αλήθεια; Μπορείς να υποχρεώσεις μια εταιρεία, τη ΔΕΗ ή τους άλλους παρόχους, να πουλάνε ρεύμα με ζημία κάθε μέρα; Φαντάζεστε να πάει το κράτος και να πει υποχρεώνω όλες τις εταιρείες ενέργειας να χρεοκοπήσουν; Τρελαίνομαι και μόνο που το ακούω», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση η κυβέρνηση, ο κ. Γεωργιάδης διεμήνυσε ότι «σχεδιάζουμε μια πολιτική που λέει "μετράω τα δημόσια οικονομικά μου για να δω τι πραγματικά μου περισσεύει χωρίς να θέσω σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη πορεία της χώρας και φτιάχνω κάποιες πολιτικές που στοχεύουν σε εκείνους τους συμπολίτες μας που πράγματι αυτές οι πληθωριστικές πιέσεις τους δημιουργούν ασφυκτικές πιέσεις στη ζωή τους". Αλλά δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι στον ίδιο κουβά».

«Ξέρουμε ποιοι είναι οι ευάλωτοι. Αυτοί που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Θα γίνουν ανακοινώσεις όταν είναι έτοιμο το οικονομικό επιτελείο. Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα και δουλεύουμε για να βρούμε μια λύση. Αυτό που δεν δέχομαι είναι εύκολη αντιπολίτευση ανθρώπων που ξαναβρήκαν τα "λεφτόδεντρα" και έχουν εύκολες λύσεις. Εύκολες λύσεις σε αυτή την παγκόσμια πληθωριστική κρίση δεν υπάρχουν», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ