ΕΚΤ: Συνεχίζει την αγορά ελληνικών ομολόγων με αμετάβλητη την νομισματική πολιτική

ΕΚΤ: Συνεχίζει την αγορά ελληνικών ομολόγων με αμετάβλητη την νομισματική πολιτική

Δεν μεταβάλει για την ώρα τη νομισματική της πολιτική η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το μεσημέρι μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου

«Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, ανάλογα με την περίπτωση, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα» αναφέρει η σχετική απόφαση.

«Η ευελιξία θα παραμείνει στοιχείο της νομισματικής πολιτικής όποτε οι απειλές για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών», προσθέτει η ανακοίνωση.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας (ΡΕΡΡ) στο οποίο μετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε την απόφαση του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οποία το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με επιβραδυνόμενο ρυθμό στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2022, για να τερματιστεί στο τέλος Μαρτίου. «Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να επανεπενδύσει όσα ομόλογα λήγουν, τα οποία αγοράστηκαν στο πλαίσιο του PEPP τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024.

Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική μετατροπή του χαρτοφυλακίου PEPP θα γίνει ώστε να αποφευχθεί η παρέμβαση στην κατάλληλη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής» αναφέρει η σχετική απόφαση. Ειδική αναφορά στην Ελλάδα “Η ευελιξία αυτή, θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδει η Ελληνική Δημοκρατία επιπλέον της αξίας των ομολόγων που επανεπενδύεται στη λήξη τους, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών στη συγκεκριμένη χώρα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής προς την ελληνική οικονομία, ενώ αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας”, τονίζει η ΕΚΤ στο κείμενο των αποφάσεων που έδωσε στη δημοσιότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ