Εξοικονομώ 2021: Πότε λήγει η προθεσμία των αιτήσεων

Εξοικονομώ 2021: Πότε λήγει η προθεσμία των αιτήσεων

Το νέο Εξοικονομώ επιτρέπει σε όλους ανεξαρτήτως εισοδήματος να διεκδικήσουν την επιδότηση

Ποια είναι τα βασικά κριτήρια πρόκρισης των αιτήσεων που έχουν υποβάλλει οι δικαιούχοι.

Ανοικτή παραμένει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021», στην ψηφιακή πλατφόρμα https://exoikonomo2021.gov.gr, ταυτόχρονα για όλη την επικράτεια.

Η υποβολή αιτήσεων έχει παραταθεί μέχρι και την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου.

Να σημειωθεί, ότι η αρχική καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ήταν έως και τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Τα κριτήρια

Ως ένα από τα βασικά κριτήρια πρόκρισης των αιτήσεων για χρηματοδότηση έχει οριστεί η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας, βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων (σε ποσοστό 50%) καθώς και το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα (σε ποσοστό 15%).

Για τα ευάλωτα νοικοκυριά με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και με οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στο 75% ενώ παρέχεται και η δυνατότητα άτοκου δανεισμού με εγγύηση του Δημοσίου για το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής. Γενικότερα, η μέση εκτιμώμενη επιδότηση θα ανέλθει σε ποσοστό 62% της συνολικής δαπάνης.

Συνολικά, βάσει του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), με τα προγράμματα εξοικονόμησης προωθείται η ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτιρίων στην Ελλάδα έως το 2030.

Η νέα καταληκτική ημερομηνία στις 15 Φεβρουαρίου 2022 αφορά στις αιτήσεις μονοκατοικιών/μεμονωμένων διαμερισμάτων, όταν η αρχική καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ήταν έως και τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Ο στόχος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση για το νέο «Εξοικονομώ», συνολικού προϋπολογισμού 632 εκατ. ευρώ, είναι η ενεργειακή αναβάθμιση 55.000 νοικοκυριών.

Και καθώς ο αριθμός των πολιτών που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εκτιμάται ότι μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και τις 90.000, εξετάζεται να ενταχθούν στο νέο «Εξοικονομώ» όλες οι κατοικίες που θα πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος.

Ποιες παρεμβάσεις επιδοτούνται με το νέο Εξοικονομώ

Ποιες παρεμβάσεις όμως επιδοτούνται;

Αντικατάσταση κουφωμάτων

Τοποθέτηση θερμομόνωσης

Συστήματα ψύξης – θέρμανσης

Αναβάθμιση φωτισμού

Έξυπνα συστήματα διαχείρισης

Η δαπάνη για το κόστος των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, η δαπάνη του συμβούλου έργου, η αμοιβή για την έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας, καθώς και τυχόν λοιπές δαπάνες μελετών, καλύπτονται σε ποσοστό 100% από το Πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου και της απαιτουμένης εξοικονόμησης ενέργειας του προγράμματος.

Τα έργα των Ωφελούμενων (φυσικό και οικονομικό αντικείμενο) θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε διάστημα δώδεκα (12) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής. Εντός των πρώτων έξι (6) μηνών του άνω διαστήματος, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον το εικοσιπέντε τοις εκατό (25%) των επιλέξιμων εργασιών βάσει επιλέξιμου προϋπολογισμού. πηγή: protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ