Πιο εύκολα και πιο γρήγορα οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Πιο εύκολα και πιο γρήγορα οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Σημαντικές αλλαγές δρομολογούνται στις μεταβιβάσεις ακινήτων κάνοντάς τες πιο εύκολες και πιο γρήγορες

Σε πρώτη φάση έρχεται η κατάργηση του πιστοποιητικού ΤΑΠ και ακολουθούν η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς και άτυπων δωρεών αλλά και η ψηφιοποίηση της φορολογικής ενημερότητας.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ένα μέρος της επιδιωκόμενης ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια θα έρθει μέσα από την αγορά ακινήτων και αυτός είναι ένας από τους λόγους που θέλουν στο οικονομικό επιτελείο να μειώσουν την γραφειοκρατία και επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες. Παράλληλα η διευκόλυνση των μεταβιβάσεων ακινήτων και μείωση του διαχειριστικού κόστους αποτελούν πάγια δέσμευση της κυβέρνησης και φαίνεται ότι το επόμενο χρονικό διάστημα να γίνουν κάποια σημαντικά βήματα.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μιλώντας το Σάββατο (29.01.2022), στο 39ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοκτητών Ακινήτων της ΠΟΜΙΔΑ δεσμεύτηκε για την κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ κατά τη σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης.

Στο ίδιο συνέδριο μίλησε και ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος αφού ανέφερε ότι το 2021 η πλατφόρμα myΡroperty υποδέχθηκε 105.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, δωρεών και γονικών παροχών, δήλωσε ότι εντός του έτους θα ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα οι κληρονομιές και οι άτυπες δωρεές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο το τελευταίο 10ήμερο έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά πάνω από 20.000 δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων.


Εντός του 2022, αναμένεται να υλοποιηθεί και η δέσμευση για ψηφιοποίηση της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής που αναμένεται να «λύσει τα χέρια» των φορολογούμενων που θέλουν να πουλήσουν ακίνητα.

Αναλυτικά στο κυβερνητικό σχέδιο, μετά την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης και των γονικών παροχών και δωρεών για συγκεκριμένες περιπτώσεις σχεδιάζεται:

Κατάργηση του πιστοποιητικού περί μη οφειλής ΤΑΠ (Τέλους Ακίνητης Περιουσίας) για τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Στις μεταβιβάσεις ακινήτων το πιστοποιητικό ΤΑΠ, αποτελεί έναν πραγματικό Γολγοθά για τους φορολογούμενους. Εκδίδεται από τους δήμους και για χορηγηθεί, οι ενδιαφερόμενοι είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν ακόμη και πάνω από ένα μήνα με αποτέλεσμα να καθυστερεί η σύναψη και υπογραφή συμβολαίων. Μάλιστα όπως ανέφερε ο πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, στη Θεσσαλονίκη εκκρεμεί η έκδοση 4.000 βεβαιώσεων ΤΑΠ για να προσθέσει ότι για να ολοκληρωθούν απλές περιπτώσεις μεταβιβάσεων χρειάζεται ένας μήνας ενώ για τις πιο σύνθετες από 3- 9 μήνες.
Ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων κληρονομιάς και άτυπων δωρεών. Το υπουργείο Οικονομικών μέσω της ΑΑΔΕ, θέλει ετοιμάζεται να βάλει τέλος στην υποχρέωση του φορολογουμένων να επισκέπτονται την Εφορία, για όσους κληρονομούν ακίνητα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία όπως χρηματικά ποσά και αυτοκίνητα. Εντός του 2022 οι δηλώσεις αυτές θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty από το γραφείο του συμβολαιογράφου με λίγα κλικ από τον υπολογιστή. Επίσης στην ψηφιακά θα γίνονται στο εξής οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς και δηλώσεις φόρου γονικών παροχών και δωρεών οι οποίες υποβάλλονται σήμερα χειρόγραφα στις Δ.Ο.Υ.
Ψηφιοποίηση της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής. Επίσης όπως ανακοίνωσε ο Γιώργος Πιτσιλής έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για διασύνδεση της βάσης δεδομένων της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο.
Λειτουργία σε μόνιμη βάση της πλατφόρμας των αδήλωτων τετραγωνικών. Ο Στέλιος Πέτσας εμφανίστηκε θετικός ως προς το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ για μονιμοποίηση της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ για δηλώσεις ιδιοκτητών, με την αίρεση ότι δεν μπορεί να έχουν την ίδια αντιμετώπιση εκείνοι που έσπευσαν να πληρώσουν με όσους προσέρχονται αργότερα. πηγή: newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ