Ηλεκτροκίνηση ναι αλλά με προσοχή

Η πρόθεση της Ευρώπης και της Ελλάδας να απαγορεύσει στο εγγύς μέλλον την πώληση αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης ακούγεται πολύ φιλική προς το περιβάλλον. Κάποιοι λένε όμως πως δεν είναι...
Σοβαρές αντιρρήσεις για την πρόθεση των πολιτικών να επιβάλουν τη στροφή προς την ηλεκτροκίνηση εκφράζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, που αν και δεν το λένε ευθέως, καλούν τα κέντρα λήψης αποφάσεων να αντλήσουν διδάγματα από την ενεργειακή κρίση που ζούμε σήμερα στην Ευρώπη.
Πριν από περίπου έναν χρόνο τη... νιρβάνα της ηλεκτροκίνησης ήρθε να ταράξει ο πρόεδρος της Toyota και εγγονός του ιδρυτή της εταιρείας, Ακιο Τογιόντα. Σε μια παρουσίαση επισήμανε πως αν υπήρχε καθολική ηλεκτροκίνηση στην Ιαπωνία, η χώρα θα έπρεπε να είχε δαπανήσει ως και 360 δισ. δολάρια για να φτιάξει τις απαραίτητες υποδομές. Πρόσθεσε, επίσης, πως το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που θα χρειαζόταν να παραχθεί για να υποστηρίξει την κίνηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα προέρχονταν από πηγές όπως το φυσικό αέριο και ο άνθρακας και όχι από καθαρότερες μορφές όπως η πυρηνική ενέργεια ή οι ανανεώσιμε πηγές. Ο Τογιόντα διερωτήθηκε, τότε, αν οι πολιτικοί αντιλαμβάνονται πως με την πρόθεσή τους να εξαφανίσουν από τους δρόμους τα αυτοκίνητα που καίνε βενζίνη ή ντίζελ θα κάνουν μεγαλύτερο κακό από καλό. Οι δηλώσεις του Τογιόντα προκάλεσαν αίσθηση, δεδομένου ότι η Toyota ήταν η πρώτη εταιρεία που είχε συστήσει, με το Prius, την υβριδική τεχνολογία στο ευρύ κοινό.
Τέλος στους καυστήρες πετρελαίου από το 2030 - Τι αλλαγές φέρνει ο κλιματικός νόμος
Οι εταιρείες σημειώνουν πως σε τέτοια σοβαρά θέματα πρέπει αν υπάρχει συνεργασία μεταξύ πολιτικών και βιομηχανίας. Το παράδειγμα της εξαφάνισης της βενζίνης με μόλυβδο, χάρη στην εισαγωγή της τεχνολογίας των καταλυτών, αποτελεί ένα από τα επιχειρήματά τους.
Η ιαπωνική Toyota φέρεται να πιέζει την αμερικανική κυβέρνηση να σηκώσει το πόδι από το γκάζι στη διαδρομή προς την ηλεκτροκίνηση. Μεταξύ των θεμάτων που θέτει περιλαμβάνεται η ανάγκη δημιουργίας ενός ευρύτατου δικτύου φορτιστών, τεχνολογικά θέματα όπως η ταχύτητα φόρτισης και ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση των μπαταριών και την ανακύκλωση εξαρτημάτων μετά τη συμπλήρωση του κύκλου ζωής τους. Βεβαίως δεν έχουν όλες οι εταιρείες την ίδια γνώμη. Η αμερικανική General Motors και η κινεζικών συμφερόντων Volvo λένε πως θα έχουν ολοκληρώσει τη μετάβασή τους στην πλήρη ηλεκτροκίνηση το 2035 και το 2030 αντίστοιχα. Η επιτυχία της Tesla, μιας εταιρείας που αποτελούσε αουτσάιντερ όταν μίλησε για υψηλών επιδόσεων πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έχει κάνει άλλες εταιρείες να σηκώσουν τα μανίκια. Η ηγεσία της Volkswagen υπολογίζει πως θα πρέπει να καταργήσει 30.000 θέσεις εργασίας αν δεν επιταχύνει την πορεία της προς την ηλεκτροκίνηση. Η εταιρεία, μετά και το σκάνδαλο του Dieselgate με τους «πειραγμένους» μετρητές, προσπαθεί να εμφανίσει ένα πιο πράσινο πρόσωπο αλλά το θέμα δεν είναι μόνο δημοσίων σχέσεων. Το μεγάλο εργοστάσιο της VW στο Βόλφσμπουργκ απασχολεί 25.000 εργαζόμενους και παράγει 700.000 οχήματα, όταν η Tesla σκοπεύει με 12.000 εργαζόμενους να παράγει 500.000 οχήματα.
Όμως η Toyota επιμένει. «Ο εχθρός μας είναι το διοξείδιο του άνθρακα, όχι ο κινητήρας εσωτερικής καύσης. Δεν πρέπει να κοιτάζουμε μόνο σε μια τεχνολογία» επανέλαβε πριν από λίγες ημέρες ο Τογιόντα. Μπορεί να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά η Toyota και η VW μοιράζονται τουλάχιστον ένα κοινό στοιχείο. Οι δύο εταιρείες δεν συνυπέγραψαν τη διακήρυξη άλλων μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών στη Γλασκώβη, στο πλαίσιο της συνόδου για το κλίμα COP26, για τερματισμό της παραγωγής αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα (όπως η βενζίνη και το ντίζελ) έως το 2040. Ο ιαπωνικός κολοσσός υποστηρίζει πως πρέπει να δούμε και άλλες τεχνολογίες, όπως οι κινητήρες που χρησιμοποιούν για καύσιμό τους το υδρογόνο και για τον λόγο αυτό -αν και επενδύει και η ίδια στην ανάπτυξη ηλεκτροκινούμενων τεχνολγιών για τα αυτοκίνητα της νέας γενιάς- μιλάει περισσότερο για ουδέτερα κλιματικά καύσιμα και όχι για «καθαρά» αυτοκίνητα. Τίποτα όμως δεν φαίνεται να αποτελεί σήμερα την απόλυτη λύση. Η ηλεκτροκίνηση δημιουργεί τον πονοκέφαλο της κατανάλωσης ενέργειας και της διαχείρισης των μπαταριών όταν αυτές «πεθαίνουν». Το υδρογόνο εμφανίζει προκλήσεις στην παραγωγή του, ενώ ένα αυτοκίνητο που κινείται με το συγκεκριμένο καύσιμο παράγει το 2% των ρύπων ενός βενζινοκινητήρα. Κάτι ακόμα που φαίνεται να μη λαμβάνεται υπόψιν είναι ότι σε πολύ μεγάλες περιοχές του πλανήτη μας δεν υπάρχουν εκτεταμένα συστήματα παραγωγής και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας. Η πλήρης ηλεκτροκίνηση θα εντείνει τις ανισότητες μεταξύ των βιομηχανικά ανεπτυγμένων και των λιγότερο προνομιούχων χωρών, λένε οι σκεπτικιστές και ίσως να μην έχουν απολύτως άδικο