Ευρωζώνη: Με 3,7% «έτρεξε» το γ' τρίμηνο - Αυξήθηκε η απασχόληση

Ευρωζώνη: Με 3,7% «έτρεξε» το γ' τρίμηνο - Αυξήθηκε η απασχόληση

Σε τροχιά ανάκαμψης παρέμεινε το τρίτο τρίμηνο η ζώνη του ευρώ, παρά το γεγονός ότι η πανδημία συνέχισε να δείχνει τα δόντια της.

Τα περισσότερα κράτη - μέλη είχαν χαλαρώσει εκείνο το διάστημα τα περιοριστικά μέτρα και είχαν ανοίξει τα σύνορα για να υποδεχθούν τουρίστες, έστω και με αυστηρά πρωτόκολλα. Μένει να φανεί εάν η επιστροφή ορισμένων μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας το τέταρτο τρίμηνο θα ανακόψει την πορεία αυτή.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο αναπτύχθηκε με ρυθμούς 2,2% σε σχέση με το δεύτερο και 3,7% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Τα δεδομένα αυτά ήρθαν να επιβεβαιώσουν ουσιαστικά τις προκαρκτικές εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας.

Τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε τριμηνιαία βάση παρουσίασε η αυστριακή οικονομία, με το ΑΕΠ της να μεγεθύνεται κατά 3,3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο. Ακολούθησε η Γαλλία με ανάπτυξη 3% και η Πορτογαλία με ανάπτυξη 2,9%.

H Eurostat δεν είχε στη διάθεσή της στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο. Υπενθυμίζεται ότι το δεύτερο τρίμηνο το ελληνικό ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά 3,4% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, H Eurostat δεν είχε στη διάθεσή της στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο. Υπενθυμίζεται ότι το δεύτερο τρίμηνο το ελληνικό ΑΕΠμεγεθύνθηκε κατά 3,4% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ενώ έκανε «άλμα» 16,2% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Αύξηση της απασχόλησης

Η ανάπτυξη μεταφράστηκε και σε τόνωση της απασχόλησης. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat ο αριθμός των απασχολούμενων τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ε.Ε.-27 αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο κατά 0,9% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2021 η απασχόληση είχε αυξηθεί 0,7% στη ζώνη του ευρώ και 0,8% συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ