Τα προβλήματα στο εμπόριο κάνουν... γκρι την Black Friday

Τα προβλήματα στο εμπόριο κάνουν... γκρι την Black Friday

Σε πολλές περιπτώσεις οι καταναλωτές καλούνται να κάνουν υπομονή πολλών εβδομάδων ή και μηνών για να πάρουν στα χέρια τους το προϊόν που ονειρεύονται.

Προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των λιανεμπόρων για το κατά πόσο θα είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τη ζήτηση φέτος κατά την Black Friday αλλά και κατά την περίοδο των γιορτών.

Τους εντονότερους πονοκεφάλους έχουν τα στελέχη των αλυσίδων που εμπορεύονται ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, καθώς οι αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες διεθνώς και οι ελλείψεις σε βασικά εξαρτήματα έχουν προκαλέσει ένα φαινόμενο ντόμινο που επηρεάζει όχι μόνο την ελληνική αγορά αλλά ακόμα και τις μητροπόλεις της κατανάλωσης όπως το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Το κακό κλίμα εντείνουν οι προειδοποιήσεις των αρμοδιότερων όλων - των επικεφαλής των εταιρειών καταναλωτικών ηλεκτρονικών. Ηχηρότερη όλων ήταν η προειδοποίηση του Τιμ Κουκ, του διευθύνοντος συμβούλου της Apple, που προειδοποίησε πως η εταιρεία του εκτιμά υστέρηση τουλάχιστον 6 δισ. δολαρίων στις πωλήσεις στη διάρκεια της Black Friday και των Χριστουγέννων, εξαιτίας των προβλημάτων στο διεθνές εμπόριο.

Σε πολλές περιπτώσεις οι καταναλωτές καλούνται να κάνουν υπομονή πολλών εβδομάδων ή και μηνών για να πάρουν στα χέρια τους το προϊόν που ονειρεύονται. Είτε πρόκειται για smartphone και tablet είτε για παιχνιδομηχανή, οι ελλείψεις είναι εμφανείς δια γυμνός οφθαλμού.

Εξαιτίας των ελλείψεων οι προσφορές κατά τη φετεινή Black Friday αναμένεται να είναι περιορισμένες, όπως περιορισμένα αναμένεται να είναι τα αποθέματα σε ορισμένες δημοφιλείς κατηγορίες προϊόντων.

Άλλωστε ακόμα και την περίοδο όπου το διαμετακομιστικό εμπόριο δεν αντιμετώπιζε δυσλειτουργίες δεν έλειπαν οι περιπτώσεις όπου κατά την ημέρα των προσφορών της Black Friday κάποια προϊόντα εξαφανίζονταν μέσα στις πρώτες ώρες λειτουργίας των -φυσικών και διαδικτυακών- καταστημάτων. Φέτος, το φαινόμενο αναμένεται να είναι εντονότερο.

Το θετικό φέτος είναι ότι λόγω της απουσίας περιοριστικών μέτρων δεν θα υπάρχει η εξάρτηση από τις εταιρείες ταχυμεταφορών οι οποίες πέρυσι έιχαν καταρρεύσει. Ωστόσο, όσοι πρόκειται να προμηθευτούν δώρα ενόψει των Χριστουγέννων μέσω του διαδικτύου καλό θα είναι να κινηθούν νωρίς καθώς οι ελλείψεις στα ράφια δεν περιορίζονται στα ελληνικά καταστήματα αλλλά αποτελούν διεθνή πονοκέφαλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ