Στο 3% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη - Στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά η Ελλάδα

Στο 3% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη - Στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά η Ελλάδα

Η Ελλάδα κατέγραψε ετήσιο πληθωρισμό 1,2%, βρέθηκε ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 3,0% τον Αύγουστο του 2021, από 2,2% τον Ιούλιο. Πρόκειται για τιμή άνω του στόχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που είναι στο 2%. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν στο -0,2%.

Αντίστοιχα, και σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώθηκε στο 3,2% τον Αύγουστο του 2021, από 2,5% τον Ιούλιο. Και πάλι δηλαδή πάνω από το όριο ασφαλείας της ΕΚΤ. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν στο 0,4%.

Η χώρα μας, η οποία κατέγραψε ετήσιο πληθωρισμό 1,2%, βρέθηκε ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά. Χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις κατέγραψαν επίσης η Μάλτα με 0,4% και η Πορτογαλία με 1,3%.

Το υψηλότερα ετήσια ποσοστά από την άλλη καταγράφηκαν στην Εσθονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία (όλες με 5,0%).

Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ο ετήσιος πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός σε ένα κράτος μέλος και αυξήθηκε σε είκοσι έξι.

Σε κλαδικό επίπεδο Τον Αύγουστο, η υψηλότερη συνεισφορά στις πληθωριστικές πιέσεις στις χώρες της ευρωζώνης προήλθε από τους εξής κλάδους: ενέργεια με 1,44 ποσοστιαίες μονάδες, βιομηχανικά αγαθά μη ενεργειακά 0,65 ποσοστιαίες μονάδες και τρόφιμα- αλκοόλ-καπνός και υπηρεσίες από 0,43 ποσοστιαίες μονάδες η κάθε κατηγορία αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ