Βουλή: Εγκρίθηκαν οι δανειακές συμβάσεις για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

 Βουλή: Εγκρίθηκαν οι δανειακές συμβάσεις για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

Υπέρ του σχεδίου νόμου τάχθηκε στις επιτροπές της Βουλής η Νέα Δημοκρατία. Επιφύλαξη δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση. Καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Ολοκληρώθηκε, στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, η επεξεργασία του σχεδίου νόμου «Κύρωση της Σύμβασης Χρηματοδότησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Δανειακής Σύμβασης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας και των παραρτημάτων τους».

Με το νομοσχέδιο ορίζεται το ακριβές ποσό που διατίθεται στην Ελλάδα ως χρηματοδοτική συνεισφορά - άμεσες επιδοτήσεις ύψους 17,8 δισ. ευρώ (μη επιστρεπτέα χρηματοδοτική στήριξη). Κυρώνεται επίσης η δανειακή Σύμβαση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας. που αντιστοιχεί σε 12,7 δισ. ευρώ δάνεια.

Υπέρ του σχεδίου νόμου τάχθηκε στις επιτροπές της Βουλής η Νέα Δημοκρατία. Επιφύλαξη δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση. Καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

«Με τις συμφωνίες αυτές, έρχεται στη χώρα, μετά από μια απολύτως επιτυχημένη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, ένα τεράστιο ποσό που είναι 17,8 δισ. ενισχύσεις, στις οποίες δεν έχουμε συγχρηματοδότηση, είναι πολύ μικρή. Έχουμε και 12,7 δισ. εξαιρετικά χαμηλότοκα δάνεια. Ως ποσοστό του ΑΕΠ παίρνουμε τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη και με μεγάλη διαφορά. Εμείς είμαστε στο 20% του ΑΕΠ και ο αμέσως επόμενος είναι στο 15% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα παίρνει λοιπόν τα περισσότερα χρήματα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και πρόσθεσε ότι κατά τους υπολογισμούς της Κομισιόν, το ποσό αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, τη μεγαλύτερη επίπτωση στο ΑΕΠ και τη μεγαλύτερη θετική επίπτωση στην απασχόληση, από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η μόνιμη δε αύξηση του ΑΕΠ αλλά και οι μόνιμες θέσεις εργασίας, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, έρχονται, όχι τόσο από τις ενισχύσεις, αλλά εξαιτίας του μεγάλου όγκου των ιδιωτικών επενδύσεων και του μεγάλου αριθμού των μεταρρυθμίσεων.

«Με τους πόρους αυτούς που είναι ύψους 30,5 δισ., κινητοποιούμε 60 δισ. ευρώ συνολικούς επενδυτικούς πόρους», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης και πρόσθεσε ότι τέτοια κινητοποίηση επενδυτικών πόρων, αν πετύχει, είναι η μεγαλύτερη μόχλευση επενδυτικών πόρων στην ιστορία της χώρας. «Ποτέ άλλοτε δεν έχουμε πετύχει τέτοια μόχλευση σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, το 1 προς 2. Ποτέ. Και ποτέ δεν έχουμε πετύχει συνολική μόχλευση με ευρωπαϊκούς πόρους τέτοιου μεγέθους, σε σύντομο χρονικό διάστημα», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός. Επεσήμανε επίσης, ότι μετά την κύρωση των δύο συμφωνιών από τη Βουλή, η Ελλάδα θα πάρει στις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, περίπου 4 δισ. ευρώ. «Είναι σημαντικό, διότι αυτά τα 4 δισ. δίνουν την αίσθηση στις αγορές ότι η Ελλάδα προχωράει σωστά. Γι΄ αυτό δεν θα ήθελα να καθυστερήσει η έγκριση των δύο συμφωνιών και γι΄αυτό κινηθήκαμε και με μεγάλη ταχύτητα για να φτάσει στη Βουλή το σχέδιο, ελάχιστες μέρες αφότου βγήκε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Ως προς την ουσία του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο Θοδωρής Σκυλακάκης είπε ότι από τα χρήματα που θα πάρει η Ελλάδα, τα 13 με 14 δισ. ευρώ, θα είναι αυστηρά δημόσιες επενδύσεις και 46 με 47 δισ. θα είναι ιδιωτικές επενδύσεις, «συν κάποιες Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)».

Δημόσιες Επενδύσεις

Οι δημόσιες επενδύσεις, όπως τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, περιλαμβάνουν:

- ηλεκτρική και ψηφιακή διασύνδεση των νησιών

- υπογειοποίηση δικτύων σε περιαστικές δασικές και τουριστικές περιοχές

- αποκατάσταση εδαφών λιγνιτωρυχείων

- «Εξοικονομώ» για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιο τομέα

- αστικές αναπλάσεις στρατηγικού χαρακτήρα σε όλη τη χώρα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από τον Πειραιά μέχρι τη Βούλα, την ανάπλαση Τατοϊου, την ανάπλαση του ΟΑΚΑ

- ηλεκτροκίνηση συγκοινωνιών (αστικά λεωφορεία, φορτιστές για να αναπτυχθεί το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, επιδότηση ηλεκτρικών ταξί)

- αρδευτικά έργα, μεγάλες παρεμβάσεις σε αστικά λύματα σε πολλές περιφέρειες της χώρας και αντιπλημμυρικά έργα, «εξοικονομώ» στο νερό που θα αφορά νοικοκυριά και πιθανότατα και επιχειρήσεις

-παρεμβάσεις για την Πολιτική Προστασία (πυροσβεστικά αεροσκάφη), ανανέωση του πυροσβεστικού στόλου, αισθητήρες σε ρέματα και δάση

- πρόγραμμα βιοποικιλότητας

- ψηφιακός μετασχηματισμός (αρχεία του κράτους, διαλετουργικότητα, ψηφιακές δεξιότητες, ηλεκτρονικοί έλεγχοι, ψηφιακός μετασχηματισμός στα ΚΕΠ, 5G στο εθνικό οδικό δίκτυο, γρήγορο δίκτυο στα κτήρια κλπ). Όλα τα έργα εγκρίθηκαν από την ΕΕ, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και ενημέρωσε ότι τα υποβλήθηκαν μετά από μελέτη ανεξάρτητου εκτιμητή για το κόστος.

- πολιτικές απασχόλησης με ενεργητικές και παθητικές νέες πολιτικές, «συν μια μεγάλη επένδυση στην κατάρτιση», όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

- δημόσια υγεία (ανακαίνιση και νέος εξοπλισμός)

- ψηφιακός μετασχηματισμός στην εκπαίδευση, «που θα γίνουν όλες οι τάξεις ψηφιακές»

- ενίσχυση της έρευνας εντός και εκτός πανεπιστημίων, «με την προϋπόθεση ότι θα φέρουν αντίστοιχες ιδιωτικές επενδύσεις ερευνητικές»

- επιχειρηματικά πάρκα

- οδική ασφάλεια

- πολιτισμός (προστασία μνημείων από κλιματική αλλαγή, πολιτιστικές διαδρομές κα)

- γεωργικός Τομέας, «με έμφαση στη συνεργασία)

- τουρισμός (μαρίνες, χιονοδρομικά κέντρα, καταδυτικός τουρισμός κα).

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απάντησε στην κριτική που ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα ίσως χάσει την τελευταία ευκαιρία που έχει για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, την ανάπτυξη, όπως επίσης και στις εκτιμήσεις για κατάρρευση της οικονομίας. «Καμία οικονομία δεν καταρρέει με ομόλογα στο 0,63, που έβλεπα σήμερα. Δεν είμαστε σε κατάρρευση. Μπορεί να σας εξυπηρετεί στο τρέχον πολιτικό σας αφήγημα, αλλά σας διαβεβαιώ ότι δεν θα σας εξυπηρετεί στο επόμενο πολιτικό σας αφήγημα, γιατί δεν θα υπάρξει κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Η οικονομία θα πάει καλά», είπε ο κ. Σκυλακάκης. Για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου σημείωσε πως «η καρδιά του Σχεδίου Ανάκαμψης είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Θέλουμε να μεταβούμε από μια οικονομία που είναι εσωστρεφής, που έχει μεγάλο κομμάτι γκρίζου, δηλαδή φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, και που έχει μικρή παραγωγικότητα, γιατί οι επιχειρήσεις είναι πολύ μικρότερες από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, θέλουμε να πάμε σε μια οικονομία που θα έχει πολύ μεγαλύτερο το άσπρο κομμάτι, με χαμηλότερη φορολογία για να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις, με σημαντικότερους αναπτυξιακούς ρυθμούς που θα στηρίζονται στις εξαγωγές και με αξιοποίηση των οικονομιών κλίμακας, από όλη την επιχειρηματικότητα. Θέλουμε όλοι να γίνουν πιο παραγωγικοί. Τους δίνουμε εργαλεία. Μέρος των εργαλείων αυτών είναι οι μεταρρυθμίσεις που είναι αυτές τις οποίες ψήφισε ο ελληνικός λαός, τον Ιούλιο του 2019».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ