H πανδημία δείχνει τα δόντια της - Ανησυχία για την οικονομία

H πανδημία δείχνει τα δόντια της - Ανησυχία για την οικονομία

Η πορεία της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία και εντείνονται οι επιφυλάξεις για την πορεία της ανάκαμψης.

Την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού σε Ευρώπη και ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, γεγονός που υποχρεώνει αρκετές κυβερνήσεις στην εφαρμογή μέτρων τοπικής εμβέλειας όπως έγινε και στη χώρα μας στην περίπτωση της Μυκόνου.

Το ΔΝΤ διατηρεί μεν προς το παρόν την πρόβλεψη για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας στο 6% για το 2021 ωστόσο προειδοποιεί πως δεν αποκλείεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του, καθώς ο κορωνοϊός δείχνει πως είναι αρκετά σκληρός για να πεθάνει. Την ανησυχία εντείνει και το γεγονός πως σε γενικές γραμμές τα προγράμματα εμβολιασμών δεν προχωρούν με την επιθυμητή ταχύτητα. Η Ελλάδα, όπου το ποσοστό των ενηλίκων που έχει εμβολιαστεί πλησιάζει στο 46% θεωρείται από τις καλές περιπτώσεις, καθώς δεν είναι λίγες οι χώρες όπου τα ποσοστά παραμένουν σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ιαπωνίας όπου ετοιμάζεται να σηκώσει την αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων με το ποσοστό των εμβολιασμών να μην ξεπερνά το 24%. Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στην Αυστραλία όπου ένα μεγάλο μέρος της χώρας έχει τεθεί σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων.

Η πανδημία έχει ήδη αφήσει το στίγμα της και στο προσδόκιμο ζωής. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που έρχονται από τις ΗΠΑ καταγράφουν πτώση του προσδόκιμου στα 77,3 χρόνια από 78,8 χρόνια που ήταν πριν την εκδήλωση της πανδημίας. Η πτώση του προσδόκιμου κατά 18 μήνες είναι η μεγαλύτερη από το 1945 και μετά, όταν τελείωσε ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος και περισσότερο εκτεθειμένοι είναι οι Αφροαμερικανοί και οι πολίτες με καταγωγή από χώρες της Κεντρικής Αμερικής που διαμένουν στις ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα τα δεδομένα αξιολογούνται διαρκώς και δεν αποκλείεται να τεθούν μικρής διάρκειας περιορισμοί, ανάλογοι με εκείνους της Μυκόνου, σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς. Ανοδος των κρουσμάτων και του δείκτη θετικότητας καταγράφεται και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, ενώ συγκρατημένη ανησυχία εκφράζεται και για τα νησιά του Ιονίου όπου το τελευταίο διάστημα σημειώνεται άνοδος κρουσμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ