Εθνική Τράπεζα: Η αύξηση του ΑΕΠ το α' τρίμηνο του 2021 μεταξύ των τριών ισχυρότερων στην Ε.Ε

Εθνική Τράπεζα: Η αύξηση του ΑΕΠ το α' τρίμηνο του 2021 μεταξύ των τριών ισχυρότερων στην Ε.Ε

Ανοδική αναθεώρηση για την ανάπτυξη, στο 5,7% από 4,7% για το 2021, σύμφωνα με εκτίμηση της ΕΤΕ

Η ανάκαμψη των επενδύσεων και της επιχειρηματικής δραστηριότητας οδήγησε στη θετική έκπληξη για το ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο, συντείνοντας στην ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για ετήσια ανάπτυξη στο +5,7% το 2021, αναφέρουν οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας, σε μελέτη τους.

Η ελληνική οικονομία, αναφέρουν, επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στις δύσκολες επιδημιολογικές συνθήκες και την επέκταση των περιορισμών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ αυξήθηκε με απροσδόκητα ισχυρό ρυθμό 4,4%, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020 (στοιχεία διορθωμένα για εποχικότητα) και μειώθηκε κατά μόλις 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο (προ Covid-19) τρίμηνο του 2020.

Η εν λόγω τριμηνιαία αύξηση κατατάσσεται μεταξύ των τριών ισχυρότερων στην ΕΕ, και συνιστά την τρίτη συνεχόμενη, μετά από αυξήσεις 3,8% και 3,4% το τρίτο και το τέταρτο ο τρίμηνο του 2020, αντίστοιχα, (οι οποίες ακολούθησαν την τριμηνιαία καταβύθιση του ΑΕΠ κατά -12,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία).

Είναι ενθαρρυντικό ότι ο επιχειρηματικός τομέας, ο οποίος δέχθηκε το βαρύτερο πλήγμα κατά το 2020, φαίνεται να διαδραματίζει και τον πιο ενεργό ρόλο στην επίδοση του πρώτου τριμήνου του 2021, αναφέρεται στην ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας.

Όπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι αναλυτές της Τράπεζας, η επιτάχυνση των εμβολιασμών ενισχύει την εμπιστοσύνη και ανοίγει τον δρόμο για πλήρη άρση των περιορισμών, στηρίζοντας την ανάκαμψη της κατανάλωσης από το πρώτο τρίμηνο του 2021. Περίπου το 40% του πληθυσμού της χώρας είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου έως τις 10 Ιουνίου, με το 25% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Παρά την περαιτέρω ενίσχυση των εμπορευματικών εξαγωγών (+8,2% ετησίως, σε σταθερές τιμές) η μεταβολή των καθαρών εξαγωγών (εξαγωγές μείον εισαγωγές) είχε αρνητικό αντίκτυπο στη μεταβολή του ΑΕΠ του 1ου τριμήνου του 2021 (-3 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση, αμετάβλητο σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020), λόγω της συνεχιζόμενης - ωστόσο ηπιότερης - συρρίκνωσης των εξαγωγών υπηρεσιών (-38,7% ετησίως το 1ο τρίμηνο του 2021 από -44,5% ετησίως το 4ο τρίμηνο του 2020).

Η θετική έκπληξη του πρώτου τριμήνου του 2021, σε συνδυασμό με την ισχυρή βελτίωση του μηνιαίου δείκτη της ΕΤΕ για την εκτίμηση του ΑΕΠ την περίοδο Απριλίου-Μαΐου, ο οποίος προοιωνίζει διψήφια αύξηση του ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο του 2021, οδηγούν σε ανοδική αναθεώρηση της εκτίμησης του βασικού σεναρίου της ΕΤΕ για την ανάπτυξη στο σύνολο του έτους, με την αύξηση του ΑΕΠ να εκτιμάται πλέον στο 5,7% ετησίως το 2021, από προηγουμένη εκτίμηση 4,7%. Η ανωτέρω εκτίμηση ενσωματώνει πρόβλεψη για ετήσια αύξηση των τουριστικών εσόδων της τάξης του 80% -με τα έσοδα, ωστόσο, να παραμένουν κατά 55% χαμηλότερα από το 2019- βάσει ενθαρρυντικών ενδείξεων, τόσο από τα διεθνή ταξιδιωτικά πρακτορεία, τον προγραμματισμό πτήσεων και τις κρατήσεις, όσο και από την περαιτέρω χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών στην ΕΕ και την πλήρη ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού COVID από τον Ιούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ