Σκρέκας: Σε σημαντική πύλη εισόδου φυσικού αερίου σε Βαλκάνια και Μεσόγειο, αναβαθμίζεται η Ελλάδα

Σκρέκας: Σε σημαντική πύλη εισόδου φυσικού αερίου σε Βαλκάνια και Μεσόγειο, αναβαθμίζεται η Ελλάδα

Στην τελική ευθεία η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία για τον νέο αγωγό, σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Οι δηλώσεις του υπουργού στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, οι εργασίας του οποίου θα συνεχιστούν έως το Σάββατο 15 Μαΐου.

Η Ελλάδα επαναπροσδιορίζεται ως σημαντική πύλη εισόδου φυσικού αερίου στην περιοχή, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην υλοποίηση του έργου του EastMed, στη δυναμική διείσδυση των ΑΠΕ, στην προώθηση έργων ενεργειακής εξοικονόμησης, με πλήρη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και με στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων βιώσιμης ανάπτυξης με την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης σε μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Τόνισε δε, τις διμερείς ενεργειακές συνεργασίες που πραγματοποιεί η Ελλάδα με Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία.

Ειδικότερα, ο κ. Σκρέκας, μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, επεσήμανε ότι η Ελλάδα με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη εφαρμόζει ένα από τα πλέον φιλόδοξα κλιματικά σχέδια της Ευρώπης, καθώς στη χώρα με ταχύτητα εξελίσσεται το σχέδιο απολιγνιτοποίησης, αφού αναμένεται να κλείσουν όλες -εκτός από μία- οι λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2023 και η τελευταία το 2025.


Επιπλέον, ο υπουργός ΠΕΝ έκανε λόγο για την προώθηση έργων που θα διασφαλίσουν σε ποσοστό άνω του 60% τη διείσδυση των ΑΠΕ τα προσεχή χρόνια, με ταυτόχρονη ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, με προώθηση έργων αποθήκευσης ενέργειας, και με ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία για την ουσιαστική μείωση των εκπομπών, μέσω της ενεργειακής εξοικονόμησης.

Μάλιστα, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στις προοπτικές που δημιουργούνται από τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, ποσό το αναμένεται να δημιουργήσει μόχλευση ύψους 4 δισεκατομμυρίων για έργα εξοικονόμησης και ενεργειακής αναβάθμισης.

Ο υπουργός έκανε εκτενή αναφορά στα έργα που πραγματοποιούνται για την προώθηση του φυσικού αερίου, με την αναβάθμιση του δικτύου, αλλά και στη δημιουργία νέων συνδέσεων με γειτονικές χώρες, καθώς για τα επόμενα χρόνια πρόκειται να αποτελέσει το καύσιμο μετάβασης από το λιγνίτη έως την πλήρη διείσδυση των ΑΠΕ.

Ενεργειακή διασύνδεση με Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία

Ο κ. Σκρέκας έκανε γνωστό ότι σήμερα ολοκληρώνεται η διασύνδεση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας με αυτή της Βουλγαρίας για ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη βελτίωση των τιμών. Επιπλέον, δήλωσε ότι σε ποσοστό 99% είναι έτοιμη και η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας για τη διασύνδεσή των δύο χωρών με νέο αγωγό φυσικού αερίου.

«Είμαστε πολύ κοντά για να ξεκινήσουμε την κατασκευή αυτού του project. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παρέχει φυσικό αέριο και είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη Βόρεια Μακεδονία στα ενεργειακά της σχέδια», δήλωσε ο ΥΠΕΝ και συμπλήρωσε ότι τα σχέδια έχουν κατατεθεί στην ΕΕ για την τελική έγκρισή τους. Και συμπλήρωσε ότι ήδη οι δύο χώρες βρίσκονται σε συζητήσεις για την προώθηση σχεδίων που έχουν να κάνουν με την ηλεκτρική διασύνδεσή τους. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη παροχή φυσικού αερίου τόσο προς την Ιταλία όσο και προς τις χώρες στα βόρεια σύνορά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και επεσήμανε ότι τον επόμενο χρόνο θα ληφθεί η οριστική απόφαση για την επένδυση του EastMEd.

Όσον αφορά τα ενεργειακά project υδρογονανθράκων, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι «ως ελληνική κυβέρνηση διατηρούμε τις πόρτες ανοιχτές για τις έρευνες στην Κρήτη και το Ιόνιο».

Νάσερ Νουρεντίνι: Εμφαση και στην ηλιακή ενέργεια

Για τους σχεδιασμούς και τις προοπτικές της ενεργειακής μετάβασης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων και ειδικά της Βόρειας Μακεδονίας μίλησε ο Νάσερ Νουρεντίνι, υπουργός Περιβάλλοντος του γειτονικού κράτους. Επεσήμανε ότι οι χώρες των Δ. Βαλκανίων, όπως και η Βόρεια Μακεδονία, εξαρτώνται βαρύτατα από το λιγνίτη και τόνισε την ανάγκη για συνεργασία με ΕΕ και με χώρες όπως η Ελλάδα. Μάλιστα, ο κ. Νουρεντίνι εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη διμερή συμφωνία με την Ελλάδα για την προώθηση του φυσικού αερίου, καθώς η χώρα του διαθέτει μία μόνο πηγή ρωσικού αερίου, ενώ πρόσθεσε ότι είναι πολλά τα νέα έργα που έρχονται.

Ο υπουργός της γειτονικής χώρας επεσήμανε την έμφαση που πρόκειται να δοθεί στην ηλιακή ενέργεια, ενώ εξέφρασε τη στήριξή του στις τεχνολογίες του υδρογόνου, καθώς σε συνεργασία με την Ελλάδα, οι δύο χώρες μπορούν να καταστούν κόμβοι μεταφοράς του, όπως είπε.

Τίμερμανς: Εξαίρετο παράδειγμα πράσινης μετάβασης η Ελλάδα

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της ΕΕ για την Πράσινη Συμφωνία Φρανς Τίμερμανς, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία μπορούν να επενδύσουν στο φυσικό αέριο και στο υδρογόνο ώστε να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση και να επωφεληθούν οικονομικά, αλλά και γεωπολιτικά. Μάλιστα χαρακτήρισε την Ελλάδα ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα στην πράσινη μετάβαση, καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα αγκάλιασε την αειφορία με τις πολιτικές της.

Σύμφωνα με τον κ. Τίμερμανς, με την πανδημία η ΕΕ αποφάσισε να επενδύσει στη βιώσιμη ανάπτυξη, άρα η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία έχει πλέον πιο πολλές πιθανότητες επιτυχίας, καθώς, όπως είπε, ήδη σχεδιάζονται επενδύσεις ύψους 1,8 τρισ. ευρώ στις επόμενες δεκαετίες για να ενισχυθεί η κοινωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ