Οι αργοί εμβολιασμοί απειλούν τον τουρισμό

Επιφυλάξεις στη Βρετανία για διακοπές στην Ευρώπη φέτος

Οι αργοί εμβολιασμοί απειλούν τον τουρισμό

Η  κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την έναρξη της τουριστικής περιόδου στις 14 Μαϊου ωστόσο η αργή πορεία των εμβολιασμών στην Ευρώπη αλλά και οι ανησυχίες που εκφράζονται σε χώρες που αποτελούν σημαντική αγορά για τον τουρισμό προκαλούν ανησυχία.

Η Βρετανία, που μαζί με τη Γερμανία, αποτελούν τις μεγαλύτερες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό δείχνει να το σκέφτεται για το αν θα επιτρέψει στους πολίτες της φέτος να διασχίσουν τη Μάγχη.

Ο υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης Τζόνσον δηλώνει πως είναι πολύ νωρίς για να πει αν θα αρθούν οι ταξιδιωτικού περιορισμοί. Μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση δήλωσε την Κυριακή πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι Βρετανοί που θα επιστρέψουν από τις διακοπές τους στο εξωτερικό να μεταφέρουν μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, ενώ παρόμοια στάση τηρούν επιστήμονες και στη Σκωτία αν και ήδη το 50% των ενηλίκων στη Βρετανία έχει εμβολιαστεί.

Το ποσοστό είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και σημαντικά υψηλότεραο από τις άλλες χώρες της ηπείρου. Στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. έχει εμβολιαστεί το 12% του πληθυσμού, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να εντοπίζονται στη Μάλτα (32%), στην Ουγγαρία (21%) και στην Εσθονία (17%).

Στην Ισπανία και την Πορτογαλία, που αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς για τους Βρετανούς, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 12% και 13%, ενώ στην Ελλάδα εμβολιασμένο είναι το 13,8% του πληθυσμού.

Η αργή διαδικασία των εμβολιασμών καταγράφεται και από την Moody’s που σημειώνει πως εξαιτίας αυτού του γεγονότος η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τα όποια οφέλη θα μπορεί να αποκομίσει από την εφαρμογή του ψηφιακού διαβατηρίου στην Ε.Ε.

Ο αμερικανικός οίκος σημειώνει πως πολλοί πολίτες που συνηθίζουν να περνούν λίγες εβδομάδες το καλοκαίρι στο εξωτερικό μπορεί να επιλέξουν να μείνουν στη χώρα τους εξαιτίας του ότι κάποια μέλη της οικογένειάς τους δεν θα έχουν εμβολιαστεί. Αυτό με τη σειρά του θα έχει επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη κυρίως των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου των οποίων οι οικονομίες εξαρτώνται σε σημαντικό ή μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ