Αποκαλυπτήρια για την πορεία της οικονομίας μέσα στο 2020 - "Μηνύματα" για μικρότερη ύφεση

Επισπεύδεται από την ΕΛΣΤΑΤ η ανακοίνωση των δεδομένων για το ΑΕΠ του 4ου τριμήνου και ολόκληρης της περυσινής χρονιάς - Αισιοδοξία για μικρότερη ύφεση του αναμενόμενου

Αποκαλυπτήρια για την πορεία της οικονομίας μέσα στο 2020 - "Μηνύματα" για μικρότερη ύφεση

Ο "πήχης" είναι στο -10,5% για το ΑΕΠ του 2020. Οτιδήποτε μικρότερο από αυτό, θα θεωρηθεί ως ένα "αισιόδοξο" μήνυμα και ως μια "παρακαταθήκη" για την φετινή χρονιά. Η επίσπευση των ανακοινώσεων από την ΕΛΣΤΑΤ αλλά και ο προγραμματισμός για δημόσια δήλωση επί του θέματος από τον υπουργό Οικονομικών, καλλιεργεί αισιοδοξία. 

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν ποντάρει εδώ και αρκετές ημέρες στο ότι η ύφεση που θα καταγραφεί στο 4ο και τελευταίο τρίμηνο της περυσινής περιπετειώδους χρονιάς, θα είναι μικρότερο από το 15%. Αν αυτό συμβεί, τότε το 2020 θα κλείσει με ύφεση σημαντικά χαμηλότερη από το 10,5%, ποσοστό που έχει καταγραφεί ως πρόβλεψη στον φετινό προϋπολογισμό.

Η επίσπευση της ανακοίνωσης από μόνη της, αφήνει να φανεί μια αισιοδοξία αν και η ΕΛΣΤΑΤ είναι ανεξάρτητη αρχή και δεν επηρεάζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση ούτε ως προς το περιεχόμενο ούτε ως προς τον χρόνο των ανακοινώσεων. Από την άλλη, υπάρχουν αρκετοί πρόδρομοι δείκτες που ενισχύουν αυτή την αισιοδοξία: παρά το lockdown του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, το λιανεμπόριο είχε πολύ μικρότερες απώλειες από ότι θα περίμενε κανείς. Επίσης, οι εξαγωγές μειώθηκαν πολύ λιγότερο σε σχέση με τις εισαγωγές. Η «συμμετοχή» του τουρισμού στο ΑΕΠ του 4ου τριμήνου δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να προκληθεί η «καταστροφή» του 3ου τριμήνου οπότε όλο το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στο ποια ήταν η πορεία των επενδύσεων και ποιο το τελικό αποτύπωμα της καραντίνας στην κατανάλωση.

Με ένα ΑΕΠ 4ου τριμήνου υψηλότερο των 43-44 δις. ευρώ, διασφαλίζεται μια μικρότερη της προβλεπόμενης ύφεση για ολόκληρο το 2020. Αν μάλιστα το ποσοστό καταλήξει να είναι μονοψήφιο, τόσο το καλύτερο και για το χρέος το οποίο θα παραμείνει μεν από το 200% αλλά δεν θα «ξεφύγει» πάρα πολύ από αυτό το όριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ